Principal ImprimirImprimir | Volver al artículo
20/01/2012 :: Països Catalans

I Jornades de Cooperativisme i Economia Solidària a Castelló de la Plana

x Distri Comú
Gener, febrer i març de 2012

Amb motiu de l’entrada al nou any 2012, assenyalat com l’any internacional del cooperativisme, un grup de persones vinculades als moviments socials de Castelló hem engegat un grup de treball de cara a organitzar les Primeres Jornades de Cooperativisme i Economia Solidària a Castelló de la Plana.

La nostra intenció és donar a conèixer els principis de l'Economia Solidaria i el Cooperativisme a partir de xerrades de caràcter teòric i històric, al temps que presentem un ample ventall d'experiències de caràcter pràctic (iniciatives d'economia cooperativa i solidària de divers tipus: vivenda, consum, educació, restauració, agricultura, energía, cooperativisme integral, etc.). Per això, hi ha un complet programa que abarca 10 sessions repartides entre els propers mesos de gener, febrer i març de 2012.

DISSABTE 14 GENER | 18:30 H.

Cooperativisme en temps de crisi

A càrrec de Jordi Pujol, advocat i membre fundador del Col·lectiu Ronda, així com també de Coop57. El Col·lectiu Ronda es dedica a l’assessorament jurídic, laboral, econòmic i social, defensant els drets individuals i col·lectius de la ciutadania i fomentant el desenvolupament de models econòmics més justos i solidaris que els que se’n deriven de l’actual ordenament socioeconòmic. Més info:www.cronda.org | El Coop57 és un dels projectes més ambiciosos eixits als darrers anys en matèria d’estalvi i finançament social. Sobre aquesta iniciativa aprofundirem més a la xerrada del 4 de bebrer.

DISSABTE 21 GENER | 18:30 H.

Història de les col·lectivitzacions

A càrrec de Manolo Vicent, historiador castellonenc, vinculat als moviments socials i llibertaris de la nostra comarca. Autor entre d’altres de “Conflicto y revolución en las comarcas de Castelló, 1931-1938”, i membre de la Fundació Anselmo Lorenzo.

DISSABTE 28 GENER | 18:30 H.

Taula rodona: Projectes locals. Obrim la sèrie de taules rodones amb una primera dedicada a projectes d’especial sensibilitat local.

Cennuc, és una Cooperativa de Consum Ecològic de Castelló, reivindicada com una iniciativa social i econòmica alternativa al sistema de consum vigent. Més info: http://cooperativa.lespiga.org

Espai Llibertari Miguel Quintana. Col·lectiu format per famílies i persones amb inquietuds i/o formació pedagògiques.

Soc. Cooperativa d’ensenyament Alt Maestrat (Albocàsser). Singular projecte cooperatiu al nostre medi rural més pròxim.

DISSABTE 4 FEBRER | 18:30 H.

Coop57: cooperativa de crèdit

Coop57 és una cooperativa de serveis que destina els recursos propis a donar préstecs a projectes d’economia social que promoguin l’ocupació, fomenten el cooperativisme, l’associacionisme i la solidaritat en general. En l’actualitat s’està configurant la branca valenciana d’aquest projecte, ja consolidat a Catalunya, Aragó, Madrid o Andalucia. Més info: www.coop57.coop

DILLUNS 6 FEBRER | 18:30 H.

Diferents projectes cooperatius amb una especial sensibilitat local:

Pou de Beca (Restaurant Km0, La Vall d’Alba).

La Nevera (Restaurant, Morella).

La Lluna (Escoleta d’educació infantil).

Centre Social-BarTerra (València).

Universitat Lliure de Benimaclet

DIVENDRES 10 FEBRER | 19 H.

Taller “Monta’t la teua cooperativa”

Primera sessió. A càrrec d’Iñaki Martín, professor de secundària, assessor i gestor del blog de recursos “Rock & Fol”. Mitjançant aquest taller Iñaki assessorarà i tutel·larà projectes que tinguen en ment les persones assistents.


DIVENDRES 17 FEBRER | 19 H.

Taller “Monta’t la teua cooperativa”

Segona sessió. A càrrec d’Iñaki Martín.

DIVENDRES 24 FEBRER | 19 H.

Som Energia i Cal Cases:

Som Energia, cooperativa amb l’ànim de convertir-se en una comercialitzadora d’electricitat 100% renovable i iniciar projectes propis de producció d’energia.

Cal Cases és un projecte comunitari desenvolupat dins el marc de l’autogestió, l’agroecologia, la sostenibilitat i el decreixement.

DISSABTE 25 FEBRER | 18:30 H.

Diferenst models sectorials de Cooperatives que donen resposta en diferents sectors com vivenda, comunicació o missatgeria. A càrrec de:

La Veloz. Ecomissatgeria, Saragossa.

Arç. Assegurances, Barcelona.

Free Press. Comunicació, Madrid.

Coop Obrera de Vivendes d’El Prat de Llobregat.

DISSABTE 24 MARÇ | 18:30 H.

Cooperatives integrals, iniciatives dins l’actual context de crisi. En aquesta jornada cerquem acostar a la gent de Castelló diferents i ambiciosos projectes de Cooperatives integrals aparegudes recentment dins l’actual context de crisi i noves emergències des dels moviments socials. A càrrec de:

Cooperativa Integral Catalana.

Cooperativa Integral Castelló.

Cooperativa Integral Valenciana.

DISSABTE 31 MARÇ | 18:30 H.

Presentació del llibre “Les cooperatives obreres a Sants” + Taller pràctic de cooperativisme.

El taller anirà a càrrec de la gent de La Ciutat Invisible/Coop Sants, projecte cooperatiu del barri de Sants de Barcelona. El taller pretén ser un espai d’orientació i tutel·latge per projectes embrionaris complementari dels anteriors tallers. Més info: www.sants.coop ilaciutatinvisible.coop.

---

*MÉS INFO

·Totes les activitats són d’accés lliure.

·Els divendres i dissabtes d’activitats de les jornades hi haurà sopar vegeta al Casal Popular de Castelló.

·Per col·laborar al finançament de les jornades hem tret merxandatge que pots adquirir al Casal.

·Per ampliar la info, mireu a:http://coop.casalpopularcs.org/


Casal Popular de Castelló

Carrer d'amunt 167 | Castelló de la Plana | www.casalpopularcs.org

---

*Amb motiu de l’entrada al nou any 2012, assenyalat com l’any internacional del cooperativisme, un grup de persones vinculades als moviments socials de Castelló hem engegat un grup de treball de cara a organitzar les Primeres Jornades de Cooperativisme i Economia Solidària a Castelló de la Plana.

Tenint en compte l’actual context històric, econòmic i social que ens ha tocat viure, des del nostre grup de treball trobàvem important cercar fòrmules per tal de fer front a la nostra realitat més immediata.

Considerant la situació que es dóna actualment a les nostres comarques (elevat índex d’atur, precarietat laboral, límits del model econòmic actual, sobrevaloració de l’economia especulativa, manca d’alternatives per als i les joves, sobrevaloració de models empresarials competitius,...), ens semblava important conferir un espai de formació, debat, difusió i suport mutu que d’alguna manera puga ajudar a ventilar l’actual escenari, com a mínim al nostre àmbit més pròxim.

Més enllà de la celebració de l’any internacional del cooperativisme, cerquem un espai per una nova vitalitat de l’economia des de l’horitzontalitat, la solidaritat i allò local.

En definitiva el que es tracta des de les Primeres Jornades de Cooperativisme i Economia Solidària a Castelló de la Plana, és d’obrir el debat, la reflexió i la formació per tal de potenciar el cooperativisme i altres formes d’economia social i solidària.

 

https://www.lahaine.org/mm_ss_est_esp.php/i-jornades-de-cooperativisme-i-economia