Principal |
Barcelona :: 28/06/2016

[Cat/Cast]Paramilitares y extrema derecha integran una empresa que ejecuta desalojos extrajudiciales

Blanca Todó / Directa.cat
El pelotón de Desokupa efectuó el desalojo de Can Dimoni extrajudicialmente y con la tolerancia de los Mossos Gracia Viva

[Català]

Paramilitars i extrema dreta integren una empresa que executa desallotjaments extrajudicials

 

Una campanya denuncia la connivència entre una immobiliària de pisos d'alt standing i Desokupa, una 'empresa de desallotjaments' formada per milicians de l'Europa de l'est i lluitadors d'arts marcialsL'escamot de Desokupa va efectuar el desallotjament de Can Dimoni extrajudicialment i amb la tolerància dels Mossos d'EsquadraGràcia Viva

Dijous 14 d'abril de 2016 al número 20 del carrer Josep Torres, al cor de la Gràcia gitana. Quatre de la tarda. Un grup de vuit homes corpulents, acompanyats d'un paleta i un manyà, foraden i serren amb una radial la porta d'accés d'aquest immoble construït l'any 1892, catalogat com a patrimoni històric, abandonat durant anys i okupat per un grup de joves el mes de juliol de l'any passat quan estava en estat de degradació.

Els membres de l'escamot són identificats pels Mossos, amb els que dialoguen tranquil·lament i als que els entreguen una targeta "d'empresa" amb telèfon i direcció web: Desokupa

L'escamot ha vigilat i esperat que no hi hagués ningú a l'edifici per a accedir-hi. Un cop dins procedeixen a la 'vandalització' d'envans i mobiliari de les estances principals, lavabos i cuina. Grups de suport i una vintena de veïnes es mobilitzen ràpidament i es personen davant de la finca per a impedir-ne l'enderroc. Ho aconsegueixen, en part. El grup d'homes surt de la finca i es planta a la porta de l'edifici fins que arriben quatre furgonetes de la ARRO dels Mossos d'Esquadra, dues patrulles de la Guàrdia Urbana i dues més de Mossos, així com els bombers. Aquests darrers, entren a comprovar l'estat de l'edifici, al que "desaconsellen" accedir-hi. Els membres de l'escamot són identificats pels Mossos d'Esquadra, amb els que dialoguen tranquil·lament i als que els entreguen una targeta "d'empresa" amb telèfon i direcció web: Desokupa. 

Targeta d'empresa repartida el dia del desallotjament de Can Dimoni

 


Segons es va piular des del compte de Twitter de Gràcia Viva aquella tarda, "la complicitat de la policia amb els matons ha estat constant. Somriures i secrets a cau d'orella". Els homes s'esperen a la cantonada i les okupants són autoritzades a retirar de l'interior les seves pertinences. Poc després, uns operaris tapien la porta a l'espera que comencin les obres de rehabilitació de l'edifici, promogudes per la immobiliària Norvet Property, propietària de l'immoble que l'endemà dels fets va anunciar el futur projecte al seu web.

Arran d'aquests fets s'engega la campanya STOPDESOKUPA, impulsada per veïnes i activistes, i amb l'objectiu de "visibilitzar i combatre la contractació de matons per part de propietaris especuladors", així com "fer un seguiment d'aquestes pràctiques i frenar-les de forma col·lectiva". Mitjançant el blog, un altre dels objectius que plantegen és el de generar un espai de denúncia d'aquestes actuacions i els seus responsables.


La propietat immobiliària

"A Norvet ens prenem al peu de la lletra la dita: 'Voler és poder'. Quan creiem en un projecte el fem realitat. I l'animem a què faci el mateix. Busqui l'habitatge que més li convingui i faci'l seu; nosaltres farem tot el possible per ajudar-lo a aconseguir-ho". Així es presenta en el seu lloc web l'immobiliària Norvet S.L., administrada per l'executiu Alon Younger, una empresa especialitzada en la rehabilitació "d'edificis singulars" des de l'any 2013. "Com ens agrada Barcelona volem preservar els llocs que li donen caràcter. Aportem al mercat el carinyo i la delicadesa que necessita un edifici amb encant", manifesten des del web.

L'escamot de Desokupa a la porta de Can Dimoni el passat 14 d'abril / Gràcia Viva

 


Segons la llegenda que planeja al barri, l'edifici de Can Dimoni va ser batejat així pel veïnat després que Agustí Atzeries, propietari de la finca l'any 1900, s'arruïnés en mig de la remodelació de l'edifici i fes un pacte amb el dimoni per a aconseguir diners i enllestir l'obra. A Atzeries li va tocar la loteria i va decidir -en contra de l´opinió del veïnat- omplir la façana amb caps de diables que encara perduren intactes.

La propietat de Can Dimoni va passar de la SAREB al fons d'inversió Roof Capital S.L. que la va vendre a principis d'any a Norvet S.L. per fer pisos de luxe

En mans de la SAREB, l'edifici va ser adquirit pel fons d'inversió Roof Capital S.L. amb l'objectiu de fer-hi pisos de luxe. L'empresa, dedicada a la compravenda d'edificis i abanderada pel seu administrador, Simón Castellá Högbom, també directiu del Banc Sabadell, va traspassar-ne la propietat a Norvet S.L. a principis d'any.

És al voltant del mes de desembre quan les residents de l'edifici van denunciar l'oferiment de diners, les intimidacions, amenaces i vigilàncies a les quals estaven sent sotmeses per part d'individus presumptament enviats per la propietat. Aquestes pràctiques, iniciades per Roof Capital quan ostentava la titularitat, van trobar continuïtat quan la finca va passar a mans de Norvet S.L.. Un dels habitants afirma que el mateix Alon Younger va visitar un dia els voltants de la casa per a intentar parlar amb les okupants. Aquestes pràctiques "intimidatòries i agressives" es van mantenir fins a l'execució del sorpresiu desallotjament el passat 14 d'abril. Alguns integrants de 'l'empresa' Desokupa, que no consta al registre mercantil, han residit temporalment en un mòdul prefabricat a l'interior de l'edifici, vetllant des del desallotjament fins al començament de les obres.


L'escamot de Desokupa

Aquest escamot format per 8 homes corpulents va entregar una targeta d'empresa –amb un número de mòbil i una direcció web– als Mossos que es van personar el dia del desallotjament. A la pàgina, així com al portal digital milanuncios.com, es pot llegir: "Desokupa. Empresa especialitzada en desocupacions de pisos ocupats a la força i sense contracte de lloguer, mètodes legals, en menys de 72 h recuperem l'habitatge, a tota la península. Eficàcia en més del 90 per cent dels casos".

Desokupa i Morosos Bcn tenen en comú a Daniel Esteve, detingut l'any 2008 i conegut com "el Segurata", per la seva tasca professional en el món de la seguretat privada a sales de festa de Barcelona i Eivissa

Un anunci amb un estil i reminiscències que recorden al que es podia llegir l'any 2009 al mateix portal: "Morosos Bcn. Grup de professionals amb més de 20 anys d'experiència en el sector. Som especialistes en la gestió de cobraments impagats, deutes i fraus. Utilitzem mètodes ràpids i expeditius i comptem amb una assessoria jurídica especialitzada en impagaments. Cobraments expeditius, inclús sense factura i en diner B, no importa l'antiguitat, utilitzem tècniques pròpies de garantida eficàcia, amb ètica i dins de la legalitat".

Ambdós negocis tenen en comú el nom de Daniel Esteve. D'una banda, el seu número de telèfon apareix com a contacte al web de Desokupa. D'altre, Esteve va ser detingut en una operació policial a Castelldefels contra Morosos Bcn l'any 2008. Entre els cercles policials era conegut com "el Segurata", per la seva tasca professional en el món de la seguretat privada a sales de festa de Barcelona i Eivissa, segons va informar El Periódico.

Daniel Esteve, exmembre de Morososbcn, el passat 14 d'abril al desallotjament de Can Dimoni / Gràcia Viva

 


Arran de la denúncia que van interposar diverses persones "coaccionades brutalment" -des de Figueres fins a València- per membres de Morososbcn, la unitat de segrests i extorsions dels Mossos d'Esquadra va iniciar una investigació dirigida pel Jutjat d'instrucció 3 de Gavà. El 4 de novembre de 2008, el Grup Especial d'Intervenció (GEI) dels Mossos va dur a terme l'operació per a detenir Esteve, acusant-lo dels càrrecs de detenció il·legal, vexacions, amenaces i associació il·lícita. Més enllà de les detencions, aquesta actuació policial va transcendir per la condemna d'un any de presó i un d'inhabilitació que va rebre un dels agents que van participar a l'operatiu. La sentència condemnava l'agent per destrossar-li amb una granada atordidora el testicle dret i part de l'altre a Antonio Coscolín, company de Daniel Esteve aquella nit.


Gimnasos, arts marcials i extrema dreta

Anys després, aquest lluitador de Mixed Martial Arts (MMA) i exporter de discoteques ha constituït l'empresa d'esdeveniments La Isla Fighting Championship S.L., organitzadora de l'International Fighting Championship. La cinquena edició d'aquesta vetllada de combats, celebrada al pavelló de la Vall d'Hebron el passat 15 de maig, va aplegar lluitadors internacionals de disciplines com les MMA, K-1, Muay Thai i boxe.

Poques setmanes abans de la cita esportiva, diversos testimonis presencials situen a Esteve dirigint a la resta de membres de l'escamot que van participar en el desallotjament de Can Dimoni, assignant-los posicions i funcions. Tanmateix, els testimonis asseguren que Esteve li va recomanar a un membre de l'empresa propietària de Can Dimoni, present a les immediacions de la finca, que contractés "a un altre 'comando', ja que amb els homes que té disponibles no sap si podrà defensar l'edifici durant la nit".

Ernesto Navas al programa Entre Línies, al gimnàs i al desallotjament de Can Dimoni

 

Alguns dels integrants del grup apareixen en fotografies publicades a Facebook durant els seus entrenaments a gimnasos d'arts marcials de Barcelona i Castelldefels. Un d'ells, Ernesto Navas, ha estat reconegut per diversos testimonis presents al desallotjament de Gràcia, després de visionar un antic capítol del programa Entrelínies de TV3, en un monogràfic emès el febrer de 2008 anomenat Violència controlada. En aquest document audiovisual TV3 el definia com un "expert en baralles".

Navas va ser condemnat per intent d'homicidi en una causa oberta arran de la pallissa a tres joves redskins i l'apunyalament a un d'ells al metro de Camp de l'Arpa, l'octubre de 2006, quan encara era menor d'edat

Navas reconeixia la seva implicació en baralles i afirmava que "a les baralles t'ho passes bé", tot i afegir que després de casar-se i tenir una criatura va decidir "canviar de vida". Navas va ser condemnat per intent d'homicidi en una causa oberta arran de la pallissa a tres joves redskins i l'apunyalament a un d'ells al metro de Camp de l'Arpa, l'octubre de 2006, quan encara era menor d'edat. És per això que, segons testimonia en el mateix documental, va complir dos anys i dos mesos en llibertat vigilada. Posteriorment viuria una "reinserció social" gràcies al programa de lluitadors marginals impulsat per l'excampió mundial de Muay Thai, Chinto Mordillo, al seu gimnàs Meguro Roquetes de Nou Barris.

En algunes de les fotografies d'aquest gimnàs, Navas -altrament conegut com a "Perro de pelea"- presenta un gran tatuatge amb una esvàstica nazi a mode de braçalet i un altre amb un prominent "Rudolph Hess" al pit, en honor a l'històric dirigent de l'Alemanya nazi. En el mateix gimnàs, tancat des de fa dos anys, van coincidir membres de l'actual escamot Desokupa. Entre ells, Daniel Esteve i el seu company d'entrenaments, "el Comandant" Jivko Ivanov.


El triangle chetnik

Ivanov, present el dia del desallotjament de Can Dimoni, rep un sobrenom militar com a conseqüència de la seva implicació en els conflictes armats de Kosovo, lluitant contra la independència del país, o a la recent guerra civil a Ucraïna, vinculant-se a batallons en suport del bàndol prorús favorable a l'escissió de Crimea. Ivanov és simpatitzant del moviment anti-islàmic europeu Stop Islamisation of Europe (SIOE), així com militant de l'organització armada búlgara Alba Ortodoxa.

Els chetniks la seva identitat es van recompondre i van participar en la guerra dels Balcans defensant "la puresa ètnica de la gran Sèrbia"

Alba Ortodoxa s'inspira i identifica amb els chetniks, un grup paramilitar nacionalista serbi que va lluitar a la primera i segona guerra mundial contra croates i musulmans, alemanys nazis i comunistes partisans. Anys més tard, els chetniks la seva identitat es van recompondre i van participar en la guerra dels Balcans defensant "la puresa ètnica de la gran Sèrbia". Actualment, aquesta organització està liderada per Bratislav Živković, amb qui Ivanov manté una estreta relació de camaraderia, tal com es desprèn d'una sèrie de fotografies a on posen com a companys d'armes.

Jivko Ivanov (esquerra) i Bratislav Živković (dreta) posen fortament armats

 


Živković també es vanagloria d'haver participat en les guerres de Kosovo i Bòsnia i combatut, des de l'inici del conflicte, a l'est d'Ucraïna i Sebastopol (Crimea) amb una altra facció chetnik armada, el batalló Jovan Shevich, format per uns 200 voluntaris que donen suport al bàndol prorús. L'agost de 2014, aquest batalló es va atribuir la mort de 23 soldats ucraïnesos, així com "l'apropiació de nombrosos vehicles armats de l'exèrcit ucraïnès". Živković, personatge que apareix amb freqüència a la premsa búlgara i sèrbia, al·lega que "tornem els favors als russos que van lluitar amb els serbis a la guerra de Iugoslàvia. Tenim sang eslava comuna i la fe ortodoxa", va afirmar en una entrevista.
 

Bratislav Zivkovic posa a cara descoberta amb tot l'escamot paramilitar "Jovan Sevich"

 


Finalment, junt amb aquest líder ortodox, un tercer personatge tanca el triangle amb el qual Ivanov també compartia afinitat i espai polític. El candidat a la presidència de Bulgària Pavel Chernev.
Entre d'altres, Chernev va ser membre del moviment SIOE i d'Attack, partit nacionalista, xenòfob i tradicionalista búlgar, a l'hora que membre d'Alba Ortodoxa. Ivanov, Zivkovic i Chernev apareixen en diverses instantànies penjades a la xarxa l'any 2013.
 

Pavel Chernev amb boina, Zivkovic a la seva esquerra i Ivanov sostenin la pancarta a l'extrem dret de la imatge

 


En essència, aquesta constel·lació de partits i organitzacions mantenen posicions en política econòmica properes al comunisme, mentre que en l'esfera social i nacional defensen un model tradicionalista, de culte ortodoxa cristià, així com l'antieuropeisme i l'odi contra els pobles romanès, jueu i musulmà. Chernev va morir d'un atac cardíac l'any 2014, quan liderava el Partit de la Llibertat a Bulgària (Svoboda).

________________________________

[Castellano]


Una campaña denuncia la connivencia entre una inmobiliaria de pisos de alto standing y Desokupa, una empresa de desalojos 'formada por milicianos de la Europa del este y luchadores de artes marciales



Jueves 14 de abril de 2016 en el número 20 de la calle José Torres, en el corazón de la Gracia gitana. Cuatro de la tarde. Un grupo de ocho hombres corpulentos, acompañados de un albañil y un cerrajero, agujerean y sierran con una radial la puerta de acceso de este inmueble construido en 1892, catalogado como patrimonio histórico, abandonado durante años y okupado por un grupo de jóvenes en el mes de julio del año pasado cuando estaba en estado de degradación.

Los miembros de la guerrilla son identificados por los Mossos, con los que dialogan tranquilamente y los que les entregan una tarjeta "de empresa" con teléfono y dirección web: Desokupa
La guerrilla ha vigilado y esperado que no hubiera nadie en el edificio para acceder. Una vez dentro proceden a la 'vandalización' de tabiques y mobiliario de las estancias principales, aseos y cocina. Grupos de apoyo y una veintena de vecinas se movilizan rápidamente y se personan ante la finca para impedir el derribo. Lo consiguen, en parte. El grupo de hombres sale de la finca y se planta en la puerta del edificio hasta que llegan cuatro furgonetas de la ARRO de los Mossos, dos patrullas de la Guardia Urbana y dos más de Mossos, así como los bomberos. Estos últimos, entran a comprobar el estado del edificio, en el que "desaconsejan" acceder. Los miembros de la guerrilla son identificados por los Mossos, con los que dialogan tranquilamente y los que les entregan una tarjeta "de empresa" con teléfono y dirección web: Desokupa.

Tarjeta de empresa repartida el día del desalojo de Can Dimoni

Según se pié desde la cuenta de Twitter de Gracia Viva aquella tarde, "la complicidad de la policía con los matones ha sido constante. Sonrisas y secretos al oído". Los hombres esperan en la esquina y las okupantes son autorizadas a retirar del interior sus pertenencias. Poco después, unos operarios tapian la puerta a la espera de que comiencen las obras de rehabilitación del edificio, promovidas por la inmobiliaria Norvet Property, propietaria del inmueble que al día siguiente de los hechos anunció el futuro proyecto en su web.

A raíz de estos hechos se pone en marcha la campaña STOPDESOKUPA, impulsada por vecinas y activistas, y con el objetivo de "visibilizar y combatir la contratación de matones por parte de propietarios especuladores", así como "hacer un seguimiento de estas prácticas y frenar de forma colectiva ". Mediante el blog, otro de los objetivos que plantean es el de generar un espacio de denuncia de estas actuaciones y sus responsables.

La propiedad inmobiliaria

"A Norvet nos tomamos al pie de la letra el dicho: 'Querer es poder'.
Cuando creemos en un proyecto lo hacemos realidad. Y le animamos a que haga lo mismo. Busque la vivienda que más le convenga y hágalo su; nosotros haremos todo lo posible para ayudarle a conseguirlo ". Así se presenta en su sitio web la inmobiliaria Norvet SL, administrada por el ejecutivo Alon Younger, una empresa especializada en la rehabilitación "de edificios singulares" desde el año 2013. "Como nos gusta Barcelona queremos preservar los puestos que le dan carácter. Aportamos al mercado el cariño y la delicadeza que necesita un edificio con encanto ", manifiestan desde la web.

El pelotón de Desokupa en la puerta de Can Dimoni el pasado 14 de abril / Gracia Viva

Según la leyenda que planea en el barrio, el edificio de Can Dimoni fue bautizado así por el vecindario después de que Agustín Atze, propietario de la finca en 1900, se arruina en medio de la remodelación del edificio y haz un pacto con el demonio para conseguir dinero y terminar la obra. A Atze le tocó la lotería y decidió -en contra de la opinión del vecindad llenar la fachada con fines de diablos que aún perduran intactos.

La propiedad de Can Dimoni pasó de la Sareb al fondo de inversión Roof Capital S.L. que la vendió a principios de año en Norvet S.L. para hacer pisos de lujo
En manos de la Sareb, el edificio fue adquirido por el fondo de inversión Roof Capital S.L. con el objetivo de hacer pisos de lujo. La empresa, dedicada a la compraventa de edificios y abanderada por su administrador, Simón Castellano Högbom, también directivo del Banco Sabadell, traspasó su propiedad en Norvet S.L. a principios de año.

Es alrededor del mes de diciembre cuando las residentes del edificio denunciaron el ofrecimiento de dinero, las intimidaciones, amenazas y vigilancias a las que estaban siendo sometidas por parte de individuos presuntamente enviados por la propiedad. Estas prácticas, iniciadas por Roof Capital cuando ostentaba la titularidad, encontraron continuidad cuando la finca pasó a manos de Norvet SL. Uno de los habitantes afirma que el mismo Alon Younger visitó un día los alrededores de la casa para intentar hablar con las okupantes. Estas prácticas "intimidatorias y agresivas" se mantuvieron hasta la ejecución del sorpresivo desalojo el pasado 14 de abril.
Algunos integrantes de 'la empresa' Desokupa, que no consta en el registro mercantil, han residido temporalmente en un módulo prefabricado en el interior del edificio, velando desde el desalojo hasta el comienzo de las obras.

El pelotón de Desokupa

Este pelotón formado por 8 hombres corpulentos entregó una tarjeta de empresa -con un número de móvil y una dirección web- a los Mossos que se personaron el día del desalojo. En la página, así como en el portal digital milanuncios.com, se puede leer: "Desokupa. Empresa especializada en desempleos de pisos ocupados a la fuerza y sin contrato de alquiler, métodos legales, en menos de 72 h recuperamos la vivienda, a toda la península. Eficacia en más del 90 por ciento de los casos ".

Desokupa y Morosos Bcn tienen en común Daniel Esteve, detenido en 2008 y conocido como "el segurata", por su labor profesional en el mundo de la seguridad privada en salas de fiesta de Barcelona e Ibiza
Un anuncio con un estilo y reminiscencias que recuerdan a lo que se podía leer en el año 2009 en el mismo portal: "Morosos Bcn. Grupo de profesionales con más de 20 años de experiencia en el sector. Somos especialistas en la gestión de cobros impagados, deudas y fraudes. utilizamos métodos rápidos y expeditivos y contamos con una asesoría jurídica especializada en impagos. Cobros expeditivos, incluso sin factura y en dinero B, no importa la antigüedad, utilizamos técnicas propias de garantizada eficacia, con ética y dentro de la legalidad ".

Ambos negocios tienen en común el nombre de Daniel Esteban. Por un lado, su número de teléfono aparece como contacto en la web de Desokupa. De otro, Esteve fue detenido en una operación policial en Castelldefels contra Morosos Bcn en 2008. Entre los círculos policiales era conocido como "el segurata", por su labor profesional en el mundo de la seguridad privada en salas de fiesta de Barcelona e Ibiza, según informó El Periódico.

Daniel Esteve, ex miembro de Morososbcn, el pasado 14 de abril en el desalojo de Can Dimoni / Gracia Viva

A raíz de la denuncia que interpusieron varias personas "coaccionadas brutalmente" -desde Figueres hasta Valencia- por miembros de Morososbcn, la unidad de secuestros y extorsiones de los Mossos inició una investigación dirigida por el Juzgado de Instrucción 3 de Gavà . El 4 de noviembre de 2008, el Grupo Especial de Intervención (GEI) de los Mossos llevó a cabo la operación para detener Esteve, acusándolo de los cargos de detención ilegal, vejaciones, amenazas y asociación ilícita.
Más allá de las detenciones, esta actuación policial trascendió por la condena de un año de prisión y uno de inhabilitación que recibió uno de los agentes que participaron en el operativo. La sentencia condenaba el agente para destrozarle con una granada aturdidora el testículo derecho y parte del otro a Antonio Coscolín, compañero de Daniel Esteban aquella noche.

Gimnasios, artes marciales y extrema derecha

Años después, este luchador de Mixed Martial Arts (MMA) y ex de discotecas ha constituido la empresa de eventos La Isla Fighting Championship S.L., organizadora del International Fighting Championship. La quinta edición de esta velada de combates, celebrada en el pabellón de la Vall d'Hebron el pasado 15 de mayo, reunió luchadores internacionales de disciplinas como las MMA, K-1, Muay Thai y boxeo.

Pocas semanas antes de la cita deportiva, varios testigos presenciales sitúan a Esteve dirigiendo al resto de miembros de la guerrilla que participaron en el desalojo de Can Dimoni, asignándoles posiciones y funciones. Sin embargo, los testigos aseguran que Esteban le recomendó a un miembro de la empresa propietaria de Can Dimoni, presente en las inmediaciones de la finca, que contratara "a otro comando, ya que con los hombres que tiene disponibles no sabe si podrá defender el edificio durante la noche ".

Ernesto Navas al programa Entre Líneas, el gimnasio y el desalojo de Can Dimoni

Algunos de los integrantes del grupo aparecen en fotografías publicadas en Facebook durante sus entrenamientos en gimnasios de artes marciales de Barcelona y Castelldefels. Uno de ellos, Ernesto Navas, ha sido reconocido por varios testigos presentes en el desalojo de Gracia, tras visionar un antiguo capítulo del programa Entrelínies de TV3, en un monográfico emitido en febrero de 2008 llamado Violencia controlada. En este documento audiovisual TV3 lo definía como un "experto en peleas".

Navas fue condenado por intento de homicidio en una causa abierta a raíz de la paliza a tres jóvenes redskins y el apuñalamiento a uno de ellos en el metro de Camp del Arpa, en octubre de 2006, cuando aún era menor de edad
Navas reconocía su implicación en peleas y afirmaba que "a las peleas te lo pasas bien", aunque añadió que después de casarse y tener una criatura decidió "cambiar de vida". Navas fue condenado por intento de homicidio en una causa abierta a raíz de la paliza a tres jóvenes redskins y el apuñalamiento a uno de ellos en el metro de Camp del Arpa, en octubre de 2006, cuando aún era menor de edad. Es por ello que, según testimonia en el mismo documental, cumplió dos años y dos meses en libertad vigilada. Posteriormente viviría una "reinserción social" gracias al programa de luchadores marginales impulsado por el excampeón mundial de Muay Thai, Chinto Mordillo, a su gimnasio Meguro Roquetes de Nou Barris.

En algunas de las fotografías de este gimnasio, Navas -también conocido como "Perro de pelea" - presenta un gran tatuaje con una esvástica nazi a modo de brazalete y otro con un prominente "Rudolph Hess" en el pecho, en honor a el histórico dirigente de la Alemania nazi. En el mismo gimnasio, cerrado desde hace dos años, coincidieron miembros del actual pelotón Desokupa. Entre ellos, Daniel Esteban y su compañero de entrenamientos, "el Comandante" Jivko Ivanov.

El triángulo Chetnik

Ivanov, presente el día del desalojo de Can Dimoni, recibe un apodo militar como consecuencia de su implicación en los conflictos armados de Kosovo, luchando contra la independencia del país, o en la reciente guerra civil en Ucrania, vinculándose a batallones en apoyo del bando prorruso favorable a la escisión de Crimea. Ivanov es simpatizante del movimiento anti-islámico europeo Stop Islamisation of Europe (SIOE), así como militante de la organización armada búlgara Alba Ortodoxa.

Los chetniks su identidad se recompusieron y participaron en la guerra de los Balcanes defendiendo "la pureza étnica de la gran Serbia"
Alba Ortodoxa inspira e identifica con los chetniks, un grupo paramilitar nacionalista serbio que luchó en la primera y segunda guerra mundial contra croatas y musulmanes, alemanes nazis y comunistas partisanos.
Años más tarde, los chetniks su identidad se recompusieron y participaron en la guerra de los Balcanes defendiendo "la pureza étnica de la gran Serbia". Actualmente, esta organización está liderada por Bratislav Živković, con quien Ivanov mantiene una estrecha relación de camaradería, tal como se desprende de una serie de fotografías donde ponen como compañeros de armas.

Jivko Ivanov (izquierda) y Bratislav Živković (derecha) ponen fuertemente armados

Živković también se vanagloria de haber participado en las guerras de Kosovo y Bosnia y combatido, desde el inicio del conflicto, en el este de Ucrania y Sebastopol (Crimea) con otra facción Chetnik armada, el batallón Jovan Shevich, formado por unos 200 voluntarios que apoyan el bando prorruso. En agosto de 2014, este batallón se atribuyó la muerte de 23 soldados ucranianos, así como "la apropiación de numerosos vehículos armados del ejército ucraniano". Živković, personaje que aparece con frecuencia en la prensa búlgara y serbia, alega que "volvemos los favores a los rusos que lucharon con los serbios en la guerra de Yugoslavia. Tenemos sangre eslava común y la fe ortodoxa", afirmó en una entrevista.

Bratislav Zivkovic pone a cara descubierta con todo el pelotón paramilitar "Jovan Sevich"

Finalmente, junto a este líder ortodoxo, un tercer personaje cierra el triángulo con el que Ivanov también compartía afinidad y espacio político. El candidato a la presidencia de Bulgaria Pavel Chernev.
Entre otros, Chernev fue miembro del movimiento SIOE y de Attack, partido nacionalista, xenófobo y tradicionalista búlgaro, a la vez que miembro de Alba Ortodoxa. Ivanov, Zivkovic y Chernev aparecen en varias instantáneas colgadas en la red en 2013.

En esencia, esta constelación de partidos y organizaciones mantienen posiciones en política económica cercanas al comunismo, mientras que en la esfera social y nacional defienden un modelo tradicionalista, de culto ortodoxa cristiano, así como el antieuropeísmo y el odio contra los pueblos rumano, judío y musulmán. Chernev murió de un ataque cardíaco en 2014, cuando lideraba el Partido de la Libertad en Bulgaria (Svoboda).

https://directa.cat/paramilitars-extrema-dreta-integren-una-empresa-que-executa-desallotjaments-extrajudicials

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/eZ8y