Principal |
Nacionales PP.Catalans :: 04/07/2017

[Cat/cast] El referéndum con voces de los Països Catalans

Gemma García / Directa.cat
Cuatro personas vinculadas al movimientos sociales de los PPCC responden un cuestionario sobre el referéndum que se celebrará en Cataluña el próximo 1 de octubre

 [Català]

El referèndum amb veus dels Països Catalans

 

Quatre persones vinculades al moviments socials dels Països Catalans responen un qüestionari sobre el referèndum que s'ha de celebrar a Catalunya el proper 1 d'octubre

Avui els grups parlamentaris de JxS i la CUP presenten la llei del referèndum, que s'ha de celebrar el proper 1 d'octubre de 2017 amb la pregunta “Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”. Comença un compte enrere en què alhora que s'activen les campanyes pel referèndum, l'Estat espanyol endurirà les mesures per impedir-lo. Hem enviat un qüestionari a quatre persones dels Països Catalans vinculades a moviments socials, per conèixer com entenen el referèndum des de la seva realitat social i política.

 

El referèndum posa de manifest que aquesta transició realment està morta”

MARIA ANTÒNIA OLIVER, Presidenta de l'Associació Memòria de Mallorca


 

Creus que el referèndum, en la mesura que qüestiona la unitat d'Espanya, esquerda el règim del 78?

Ho esquerda. De fet, amb els pactes del que nosaltres anomenem transacció, perquè no varen ser pactes amb els que la ciutadania hi estava d'acord, es va pactar l'oblit, el perdó i sa traïció a la República, que de cap manera haguéssim acceptat. El referèndum és un desafiament al règim del 78 i romp aquest pacte de transició. La transició ja sabem lo que representa, ha estat sempre molt venerada. Però ens hem adonat que la Constitució va néixer morta. El sistema està acabat, el referèndum posa de manifesta això: que aquesta transició que realment està morta.
 

Dimarts s'especificaran les tan anomenades "garanties" per al referèndum. Quines creus que són necessàries?

Les que crec que són necessàries són la legalitat internacional i interna, que afecta sa Estat espanyol i el que té bloquejat són totes les lleis perquè això no pugui ser. Baix el meu punt de vista és molt legítim, perquè en tots els intents d'arribar a acord, no ha estat possible. Tot i tenir la Constitució i el Govern espanyol en contra, és un referèndum legítim. A nivell internacional si s'ha provat tot i hi ha una de ses parts que no vol transigir... Calen garanties de transparència, que tothom pugui votar, que tothom tingui accés al vot, que sigui transparent, en llibertat. Tenir garanties de votar en llibertat i en pau. Tenir suport internacional és importantíssim.


Què creus que farà l'Estat en aquest compte enrere cap a l'1 d'octubre i com cal respondre-hi?

No en tinc ni idea del que farà l'Estat espanyol. Però si això arriba a produir-se, entenc que suposarà una crisi forta, que inclús pot arribar, si es proclamés la República catalana, a posar en qüestió què passa amb el sistema que tenim. Podria passar inclús que s'haguessin d'avançar eleccions generals. Entenc que generarà una crisi molt forta i convulsa. Cal respondre votant i de manera pacifica i reivindicant el fet de voler decidir, demostrant davant al comunitat sa fermesa amb aquesta elecció. És impossible arribar a un acord, seria el desitjable, com el que ha passat a Escòcia. Depèn del que facin, però crec que sempre pacíficament, però fent el que s'ha decidit fer, de forma avalada per la ciutadania. És tan senzill com això: Poder votar, no crec que hi hagi res més democràtic.


Com ha afectat el procés polític del Principat a les Illes?

Crec que positivament. En se sentit que molta gent que abans no en parlava o tenia rebuig cap al tema, ara s'en parla. A Mallorca hem estat governats pel PP durant molts d'anys, però cada vegada hi ha més gent crítica. Cada vegada hi ha gent que s'apropa més a Catalunya i entén que formem una nació nosaltres també, que els Països Catalans hauríem d'anar de sa mà. A nivell espanyol, si Catalunya pogués proclamar sa República catalana seria una passa perquè la resta de comunitats poguessin recuperar lo que seria la Tercera República, se posaria en escac mat la monarquia. A Ses Illes cada vegada hi ha més gent que vol ser català, que ho som.

 

 

"Cal reflexionar sobre quines relacions vol establir el nou Estat amb les seues fronteres"

MARTA SERRA, Membre del Casal de Perpinyà i del grup de suport a la CUP

 

Creus que el referèndum, en la mesura que qüestiona la unitat d'Espanya, esquerda el règim del 78?

Costa plantejar-se, des de Perpinyà, si és una esquerda o no, quan els nostres paràmetres de reflexió quotidiana no tenen les mateixes dates de referència. També s'ha de plantejar l'esquerda no només en termes estatals, i de ruptura de Catalunya amb Espanya. Penso que cal reflexionar en termes d'auto-centrament nacional i de quines relacions vol establir el nou Estat amb les seues fronteres. També és veritat que aquesta sensació no s'ha creat arran d'aquest referèndum de l'1O, sinó de tot el reguitzell de mobilitzacions fetes fins ara i del procés al sud. Tot plegat es mira amb expectació perquè és una cosa inimaginable aquí, i perquè obliga, als que no tenen el fet català al cap, a plantejar-se Catalunya com a un subjecte polític amb característiques pròpies i diferents de les de la resta de l'Estat espanyol. Per tant, sí que diria que és una esquerda. La possibilitat que la transacció de poders que va suposar el règim del 78 sigui qüestionada i sobretot que hi hagi la possibilitat d'acabar elaborant una Constitució són uns plantejaments que semblen increïbles en un statu quo que no és qüestionat per la població, o almenys no de forma organitzada i majoritària.
 

Dimarts s'especificaran les tan anomenades "garanties" per al referèndum. Quines creus que són necessàries?

Pel que fa estrictament referència a l'expressió estricta del dret de vot, cal garantir un cens interior i exterior. Aquest segon preocupa particularment algunes persones nord-catalanes, que sent d'origen del sud podrien accedir-hi i no ho tenen garantit. Evidentment també cal garantir els aspectes pràctics: espais, urnes, vetllant per la seguretat d'aquestes. I finalment garantir la neutralitat dels agents electorals i comptar amb observadors i experts internacionals. Però també caldria parlar de les garanties necessàries per assegurar-nos que aquest referèndum sigui la culminació d'un procés, i això només serà possible si està acompanyat d'una campanya prèvia. Finalment, garantir el respecte del resultat i per tant, si guanya el sí, obrir un procés constituent.
 

Que creus que farà l'Estat en aquest compte enrere cap a l'1 d'octubre i com cal respondre-hi?

“Des de Catalunya Nord no dubto, que tal i com s'ha fet fins ara, en cas de repressió, hi haurà solidaritat política”

Es difícil d’imaginar. De vegades sembla que les reminiscències franquistes afloraran de la forma més grollera, però em costa imaginar els tancs entrant per la Diagonal. Ara bé, les inhabilitacions, detencions, intervencions penso que poden ser, sense cap mena de dubte, el quotidià. Espero que les institucions i sobretot les organitzacions de la societat civil que fins ara han pressionat estiguin a l'alçada. Des de Catalunya Nord no dubto, que tal i com s'ha fet fins ara, en cas de repressió, hi haurà solidaritat política.
 

Com ha afectat el procés polític del Principat a la Catalunya Nord?

No s'ha reflexionat prou sobre aquest tema. Sembla una evidència que mai s'havia parlat tan poc de Països Catalans, però alhora, al Nord, hi ha una consciència evident que el que pugui passar a Catalunya Sud no serà innocu. I dic que és evident ja que tal i com va passar amb la fi del franquisme i la normalització lingüística, un guany al Sud sempre ha implicat una certa normalització en el mateix àmbit al Nord. Aquest és un element que cal tenir en compte si volem veure desaparèixer l'auto-odi (lingüístic, cultural, social..) inherent al genocidi cultural practicat per l'Estat francès que ens ha afectat com catalans, però també sobretot, i simplement, com a ciutadans. Ara bé, també hi ha un cert risc de seguidisme. La futura República catalana no pot ser només un consol, un refugi per alguns nord-catalans que no veuen cap futur per a Catalunya Nord. La qüestió és doncs, saber si la nova República catalana treballarà amb les institucions i la gent de Catalunya Nord o amb París, si sabrà mantenir l’equilibri per treballar als dos nivells, si sostindrà les iniciatives de la societat civil nord-catalana o actuarà com un aliat de l’Estat francès. Però també, i és l'essència de tot plegat, entendre, des del nord i des del sud, que Catalunya Nord ha de ser considerada un subjecte polític. Si Catalunya Nord no és per si mateixa, si no se reconeix com a tal, no podrà treballar per ser reconeguda, per ser un referent, tant de cara a la nova República catalana com per trencar amb la República francesa.


 

"L'oportunitat de transformació hi és, però el procés neix molt limitat per l'ordre propi, l'europeu i el mundial"

IÑAKI GARCIA, un dels fundadors d'El Lokal del Raval de Barcelona

 

Creus que el referèndum, en la mesura que qüestiona la unitat d'Espanya, esquerda el règim del 78?

Crec que hi ha hagut altres moments que també ho van ser, no sé si en major o menor mesura: les vagues i les lluites autònomes, el 15M... El referèndum posarà en qüestió la unitat d'Espanya en funció de com es desenvolupi i fins on s'arribi. És una incògnita. Al seu favor té el fet que la possibilitat està oberta. No se sap què passarà i això ja és alguna cosa, però qui sap?


Dimarts s'especificaran les tan anomenades "garanties" per al referèndum. Quines creus que són necessàries?

Hi ha les garanties institucionals que dubto es puguin donar. A mi em preocupen les garanties que el legitimin independentment de la legalitat i també dubto que es puguin donar.


Què creus que farà l'Estat en aquest compte enrere cap a l'1 d'octubre i com cal respondre-hi?

“En la defensa de les llibertats s'ha de ser desobedient amb totes les conseqüències, però no veig tan calr que arribi a succeir, per part de partits i institucions”

En funció de com vagin les coses, optarà per la mà dura, entenc que buscant justificar la seva posició. Dependrà de fins on es vulgui arribar. No sé com respondran les forces sobiranistes i la classe política, entenc que en la defensa de les llibertats s'ha de ser desobedient amb totes les conseqüències, però no veig tan clar que arribi a succeir, per part de partits i institucions.


En clau de sobiranies, creus que aquest procés polític és una oportunitat per a la transformació?

Amb molts dubtes, l'oportunitat per a la transformació hi és, però hi ha molta confiança en les autoritats i crec que neix molt limitat per l'ordre propi, l'europeu i el mundial, tot i que molta gent hi confia, jo no tant. Però tot està per veure i això és important. 
 

 

"Cal que un bon nombre de països defensen el dret a decidir dels catalans, la legalitat del referèndum, i que siga vinculant"

SANDRA SERRANO, membre d'Escola Valenciana

 

Creus que el referèndum, en la mesura que qüestiona la unitat d'Espanya, esquerda el règim del 78?

I tant. El referèndum sobre la independència ha creat un gran teixit social i representa la consolidació d’una força política parlamentària que rebutja els plantejaments corcats de la transició a la democràcia. És una oportunitat per dibuixar les bases d’un nou sistema econòmic i polític sota el principi de la justícia social.
 

Dimarts s'especificaran les tan anomenades "garanties" per al referèndum. Quines creus que són necessàries?

La Generalitat ha de garantir que els resultats democràtics de l’1-O siguen de ple dret, és a dir, que compten amb un suport jurídic i aval internacional. Al món hi ha uns 204 estats sobirans; 193 dels quals tenen reconeixement internacional. Cal que un bon nombre de països defensen el dret a decidir dels catalans, la legalitat del referèndum, i que aquest siga vinculant, és clar. El marc constitucional espanyol, concretament l’article 92, recull que hauria de votar tota la ciutadania del conjunt d’espanyols. Tanmateix, això no té cap trellat. A tall d’exemple: si jo vull canviar de pis, són els meus companys qui decideixen que jo me’n vaja? Pense que s’han de regular aquestes implicacions i repercussions en la llei del referèndum
 

Què creus que farà l'Estat en aquest compte enrere cap a l'1 d'octubre i com cal respondre-hi?

“Cal una gran mobilització social que deixe sense arguments el Govern de Rajoy i palese, davant tota la comunitat internacional, la censura a què sotmet al poble català”

Fa por. L’Estat espanyol pot arribar a fer servir les forces policials i repressives per evitar que la ciutadania catalana expresse el seu desig en un procés democràtic. Aquesta actuació pot tenir efectes dramàtics en el conjunt de la societat, perquè pot desencadenar un greu conflicte que necessite mediació internacional. Cal una gran mobilització social que deixe sense arguments el Govern de Rajoy i palese, davant tota la comunitat internacional, la censura a què sotmet al poble català.
 

Com ha afectat el procés polític del Principat al País Valencià?

Al meu parer, una de les conseqüències més remarcables del dret a decidir català ha sigut la contundència amb què s’ha qüestionat l’ordenació de l’Estat espanyol i la seua Carta Magna. La societat catalana ha posat en dubte un sistema de finançament injust i, a més, ha palesat el menyspreu a la pluralitat, la diversitat lingüística i al patrimoni cultural, a través de les polítiques centralistes del Govern de Rajoy. Les valencianes i els valencians ens sentim identificats amb aquesta realitat: ara com ara, el sistema econòmic del ministre Cristóbal Montoro provoca grans desequilibris estructurals en el País Valencià. El nostre país pateix d’un espoli històric: sols rebem 1.350 milions d’euros per any del Govern de Rajoy, que es tradueix en una inversió anual per habitant de 119€, quan la mitjana estatal se situa en els 185€ per habitant. Això és vergonyós. Cada valenciana i cada valencià rep 65 euros menys que la mitjana, cosa que agreuja les desigualtats econòmiques entre regions i es tradueix, de forma directa, en una manca d’infraestructures i serveis.

________________

[Castellano]

Cuatro personas vinculadas al movimientos sociales de los Países Catalanes responden un cuestionario sobre el referéndum que se celebrará en Cataluña el próximo 1 de octubre

Hoy los grupos parlamentarios de JxS y la CUP presentan la ley del referéndum, que se celebrará el próximo 1 de octubre de 2017 con la pregunta "¿Desea que Cataluña sea un estado independiente en forma de república?". Comienza una cuenta atrás en la que al mismo tiempo que se activan las campañas por el referéndum, España endurecerá las medidas para impedirlo. Hemos enviado un cuestionario a cuatro personas de los Países Catalanes vinculadas a movimientos sociales, para conocer cómo entienden el referéndum desde su realidad social y política.

 

El referéndum pone de manifiesto que esta transición realmente está muerta"

MARIA ANTONIA OLIVER, Presidenta de la Asociación Memoria de Mallorca


 

Crees que el referéndum, en la medida en que cuestiona la unidad de España, agrieta el régimen del 78? 

Lo grieta. De hecho, con los pactos de lo que nosotros llamamos transacción, porque no fueron pactos con los que la ciudadanía estaba de acuerdo, se pactó el olvido, el perdón y sano traición a la República, que de ninguna manera hubiéramos aceptado . El referéndum es un desafío al régimen del 78 y rompe este pacto de transición. La transición ya sabemos lo que representa, ha sido siempre muy venerada. Pero nos hemos dado cuenta de que la Constitución nació muerta. El sistema está acabado, el referéndum pone de manifiesto esto: que esta transición que realmente está muerta.
 

Martes especificarán las tan llamadas "garantías" para el referéndum. ¿Cuáles crees que son necesarias? 

Las que creo que son necesarias son la legalidad internacional e interna, que afecta sano España y el que tiene bloqueado son todas las leyes para que esto no pueda ser. Bajo mi punto de vista es muy legítimo, porque en todos los intentos de llegar a acuerdo, no ha sido posible. A pesar de tener la Constitución y el Gobierno español en contra, es un referéndum legítimo. A nivel internacional si se ha probado todo y hay una de ses partes que no quiere transigir ... Son necesarias garantías de transparencia, que todos puedan votar, que todo el mundo tenga acceso al voto, que sea transparente, en libertad. Tener garantías de votar en libertad y en paz. Tener apoyo internacional es importantísimo.


¿Qué crees que hará el Estado en esta cuenta atrás hacia el 1 de octubre y como hay que responder? 

No tengo ni idea de lo que hará el Estado español. Pero si esto llega a producirse, entiendo que supondrá una crisis fuerte, que incluso puede llegar, si se proclamara la República catalana, a poner en cuestión qué pasa con el sistema que tenemos. Podría pasar incluso que tuvieran que adelantar elecciones generales. Entiendo que generará una crisis muy fuerte y convulsa. Hay que responder votante y de manera pacifica y reivindicando el querer decidir, demostrando ante el comunidad sano firmeza con esta elección. Es imposible llegar a un acuerdo, sería lo deseable, como lo ocurrido en Escocia. Depende de lo que hagan, pero creo que siempre pacíficamente, pero haciendo lo que se ha decidido hacer, de forma avalada por la ciudadanía. Es tan sencillo como esto: Poder votar, no creo que haya nada más democrático.


¿Cómo ha afectado el proceso político del Principado en las Islas? 

Creo que positivamente. En se sentido de que mucha gente que antes no hablaba o tenía rechazo hacia el tema, ahora se en habla. En Mallorca hemos sido gobernados por el PP durante muchos años, pero cada vez hay más gente crítica. Cada vez hay gente que se acerca más a Cataluña y entiende que formamos una nación nosotros también, que los Países Catalanes deberíamos ir de su mano. A nivel español, si Cataluña pudiera proclamar sano República catalana sería un paso para que el resto de comunidades pudieran recuperar lo que sería la Tercera República, se pondría en jaque mate la monarquía. En Ses Illes cada vez hay más gente que quiere ser catalán, que lo somos.

 

 

"Hay que reflexionar sobre qué relaciones quiere establecer el nuevo Estado con sus fronteras"

MARTA SERRA, Miembro de la Casa de Perpiñán y del grupo de apoyo a la CUP

 

Crees que el referéndum, en la medida en que cuestiona la unidad de España, agrieta el régimen del 78?

Costa plantearse, desde Perpiñán, en una grieta o no, cuando nuestros parámetros de reflexión cotidiana no tienen las mismas fechas de referencia. También se ha de plantear la grieta no sólo en términos estatales, y de ruptura de Cataluña con España. Pienso que hay que reflexionar en términos de auto-centrado nacional y de qué relaciones quiere establecer el nuevo Estado con sus fronteras. También es verdad que esta sensación no se ha creado a raíz de este referéndum del 1O, sino de toda la retahíla de movilizaciones hechas hasta ahora y del proceso en el sur. Todo ello se mira con expectación porque es algo inimaginable aquí, y porque obliga, a los que no tienen el hecho catalán en la cabeza, a plantearse Cataluña como un sujeto político con características propias y diferentes de las del resto del España. Por lo tanto, sí diría que es una grieta. La posibilidad de que la transacción de poderes que supuso el régimen del 78 sea cuestionada y sobre todo que haya la posibilidad de terminar elaborando una Constitución son unos planteamientos que parecen increíbles en un statu quo que no es cuestionado por la población, o al menos no de forma organizada y mayoritaria.
 

Martes especificarán las tan llamadas "garantías" para el referéndum. ¿Cuáles crees que son necesarias?

En cuanto estrictamente referencia a la expresión estricta del derecho de voto, hay que garantizar un censo interior y exterior. Este segundo preocupa particularmente algunas personas noreste catalanas, que siendo de origen del sur podrían acceder y no lo tienen garantizado. Evidentemente también hay que garantizar los aspectos prácticos: espacios, urnas, velando por la seguridad de estas. Y finalmente garantizar la neutralidad de los agentes electorales y contar con observadores y expertos internacionales. Pero también habría que hablar de las garantías necesarias para asegurarnos de que este referéndum sea la culminación de un proceso, y esto sólo será posible si está acompañado de una campaña previa. Finalmente, garantizar el respeto del resultado y por tanto, si gana el sí, abrir un proceso constituyente.
 

Que crees que hará el Estado en esta cuenta atrás hacia el 1 de octubre y como hay que responder?

"Desde Cataluña Norte no dudo, que tal y como se ha hecho hasta ahora, en caso de represión, habrá solidaridad política"

Es difícil de imaginar. A veces parece que las reminiscencias franquistas aflorarán de la forma más grosera, pero me cuesta imaginar los tanques entrando por la Diagonal. Ahora bien, las inhabilitaciones, detenciones, intervenciones pienso que pueden ser, sin lugar a dudas, el cotidiano. Espero que las instituciones y sobre todo las organizaciones de la sociedad civil que hasta ahora han presionado estén a la altura. Desde Cataluña Norte no dudo, que tal y como se ha hecho hasta ahora, en caso de represión, habrá solidaridad política.
 

¿Cómo ha afectado el proceso político del Principado en la Cataluña Norte?

No se ha reflexionado lo suficiente sobre este tema. Parece una evidencia de que nunca se había hablado tan poco de Países Catalanes, pero a la vez, en el Norte, hay una conciencia evidente que lo que pueda pasar en Cataluña Sur no será inocuo. Y digo que es evidente ya que tal y como ocurrió con el fin del franquismo y la normalización lingüística, una ganancia en el Sur siempre ha implicado una cierta normalización en el mismo ámbito en el Norte. Este es un elemento que hay que tener en cuenta si queremos ver desaparecer el auto-odio (lingüístico, cultural, social ..) inherente al genocidio cultural practicado por el Estado francés que nos ha afectado como catalanes, pero también sobre todo, y simplemente , como ciudadanos. Ahora bien, también hay un cierto riesgo de seguidismo. La futura República catalana no puede ser sólo un consuelo, un refugio para algunos norcatalanes que no ven ningún futuro para Cataluña Norte. La cuestión es pues, saber si la nueva República catalana trabajará con las instituciones y la gente de Cataluña Norte o con París, si sabrá mantener el equilibrio para trabajar en los dos niveles, si sostendrá las iniciativas de la sociedad civil norte-catalana o actuará como un aliado del Estado francés. Pero también, y es la esencia de todo, entender, desde el norte y desde el sur, que Cataluña Norte debe ser considerada un sujeto político. Si Cataluña Norte no es por sí misma, si no se reconoce como tal, no podrá trabajar para ser reconocida, por ser un referente, tanto de cara a la nueva República catalana como para romper con la República francesa.


 

"La oportunidad de transformación está, pero el proceso nace muy limitado por el orden propio, el europeo y el mundial"

IÑAKI GARCIA, uno de los fundadores de El Lokal del Raval de Barcelona

 

Crees que el referéndum, en la medida en que cuestiona la unidad de España, agrieta el régimen del 78?

Creo que ha habido otros momentos que también lo fueron, no sé si en mayor o menor medida: las huelgas y las luchas autónomas, el 15M ... El referéndum pondrá en cuestión la unidad de España en función de cómo se desarrolle y hasta donde llegue. Es una incógnita. A su favor tiene el hecho de que la posibilidad está abierta. No se sabe qué pasará y eso ya es algo, pero ¿quién sabe?


Martes especificarán las tan llamadas "garantías" para el referéndum. ¿Cuáles crees que son necesarias?

Hay las garantías institucionales que dudo se puedan dar. A mí me preocupan las garantías que el legitimen independientemente de la legalidad y también dudo que se puedan dar.


¿Qué crees que hará el Estado en esta cuenta atrás hacia el 1 de octubre y como hay que responder?

"En la defensa de las libertades debe ser desobediente con todas las consecuencias, pero no veo tan CALR que llegue a suceder, por parte de partidos e instituciones"

En función de cómo vayan las cosas, optará por la mano dura, entiendo que buscando justificar su posición. Dependerá de hasta donde se quiera llegar. No sé cómo responderán las fuerzas soberanistas y la clase política, entiendo que en la defensa de las libertades debe ser desobediente con todas las consecuencias, pero no veo tan claro que llegue a suceder, por parte de partidos e instituciones.


En clave de soberanías, crees que este proceso político es una oportunidad para la transformación?

Con muchas dudas, la oportunidad para la transformación está, pero hay mucha confianza en las autoridades y creo que nace muy limitado por el orden propio, el europeo y el mundial, a pesar de que mucha gente confía, yo no tanto. Pero todo está por ver y eso es importante. 
 

 

"Es necesario que un buen número de países defienden el derecho a decidir de los catalanes, la legalidad del referéndum, y que sea vinculante"

SANDRA SERRANO, miembro de Escola Valenciana

 

Crees que el referéndum, en la medida en que cuestiona la unidad de España, agrieta el régimen del 78?

Y tanto. El referéndum sobre la independencia ha creado un gran tejido social y representa la consolidación de una fuerza política parlamentaria que rechaza los planteamientos carcomidos de la transición a la democracia. Es una oportunidad para dibujar las bases de un nuevo sistema económico y político bajo el principio de la justicia social.
 

Martes especificarán las tan llamadas "garantías" para el referéndum. ¿Cuáles crees que son necesarias?

La Generalidad debe garantizar que los resultados democráticos del 1-O sean de pleno derecho, es decir, que cuentan con un apoyo jurídico y aval internacional. En el mundo hay unos 204 estados soberanos; 193 de los cuales tienen reconocimiento internacional. Es necesario que un buen número de países defienden el derecho a decidir de los catalanes, la legalidad del referéndum, y que éste sea vinculante, claro. El marco constitucional español, concretamente el artículo 92, recoge que debería votar toda la ciudadanía del conjunto de españoles. Sin embargo, esto no tiene ningún sentido común. A modo de ejemplo: si yo quiero cambiar de piso, son mis compañeros que deciden que yo me vaya? Pienso que se deben regular estas implicaciones y repercusiones en la ley del referéndum
 

¿Qué crees que hará el Estado en esta cuenta atrás hacia el 1 de octubre y como hay que responder?

"Hay una gran movilización social que deje sin argumentos el Gobierno de Rajoy y Palese, ante toda la comunidad internacional, la censura a la que somete al pueblo catalán"

Da miedo. El Estado español puede llegar a utilizar las fuerzas policiales y represivas para evitar que la ciudadanía catalana exprese su deseo en un proceso democrático. Esta actuación puede tener efectos dramáticos en el conjunto de la sociedad, porque puede desencadenar un grave conflicto que necesite mediación internacional. Hay una gran movilización social que deje sin argumentos el Gobierno de Rajoy y Palese, ante toda la comunidad internacional, la censura a la que somete al pueblo catalán.
 

¿Cómo ha afectado el proceso político del Principado en Valencia?

En mi opinión, una de las consecuencias más destacables del derecho a decidir catalán ha sido la contundencia con que se ha cuestionado la ordenación del Estado español y su Carta Magna. La sociedad catalana ha puesto en duda un sistema de financiación injusto y, además, ha puesto de manifiesto el desprecio a la pluralidad, la diversidad lingüística y el patrimonio cultural, a través de las políticas centralistas del Gobierno de Rajoy. Las valencianas y los valencianos nos sentimos identificados con esta realidad: por ahora, el sistema económico del ministro Cristóbal Montoro provoca grandes desequilibrios estructurales en el País Valenciano. Nuestro país sufre de un expolio histórico: sólo recibimos 1.350 millones de euros por año del Gobierno de Rajoy, que se traduce en una inversión anual por habitante de 119 €, cuando la media estatal se sitúa en los 185 € por habitante. Esto es vergonzoso. Cada valenciana y cada valenciano recibe 65 euros menos que la media, lo que agrava las desigualdades económicas entre regiones y se traduce, de forma directa, en una falta de infraestructuras y servicios.

https://directa.cat/referendum-amb-veus-dels-paisos-catalans

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fH2B