Barcelona: Cobertura de la manifestació internacional "Stop desallotjaments"

x La Haine - Barcelona

Barcelona. La Haine. 04/10/03.- Al voltant de 5000 i 6000 persones han participat en la manifestació internacional "Stop desallotjaments", convocats per l'Assemblea d'Okupes de Barcelona, que si bé s'inicià amb l'assetjament de la policia antidisturbis, s'ha desenvolupat en un ambient animat, realitzant-s'hi numeroses accions reivindicatives durant el recorregut.

Dia 4 d'Octubre - Seguiment de la manifestació minut a minut organitzada per l'Assemblea d'Okupes de Barcelona pel centre de la ciutat. 18h. a la Plaça Universitat.

17.55 - Barcelona: Mig centenar de persones estan realitzant els preparatius en Pl. Universitat per a iniciar la manifestació internacional contra els desallotjaments. La policia és visible per tota la plaça i almenys 15 antidisturbis fan rondes a peu prop dels concentrats.

18.10 - Barcelona: El col·lectiu Que se vayan todos informa per a La Haine - Barcelona. Prop de 500 persones es concentren en aquests moments a la plaça Universitat enfront de l'actitud altament provocadora de la Policia. 8 furgons d'antidisturbis se situen en el cantó de Sant Antoni, on estan realitzant registres a activistes que pretenen apropar-se a la mobilització, i fins i tot dintre de la Plaça Universitat, policies s'han barrejat entre els manifestants i han realitzat registres. La majoria dels accessos estan controlats per antidisturbis, excepte el qual duu A Plaça Catalunya. El col·lectiu Que se vayan todos espera que avui se superi l'èxit de la mobilització contra el desallotjament de la Kasa de La Muntanya, en la qual van participar 1000 persones.

18.20 - Barcelona: Segueix arribant gent a Plaça Universitat. Encara no hi ha pancartes ni banderes visibles pel que és possible que encara trigui a sortir la marxa.

18.35 - Barcelona: Els habitants de les casernes de Sant Andreu se sumen a la manifestació d'avui convocada per la Assemblea d'Okupes de Barcelona. Segons informa EuropaPress, els immigrants que ocupen aquests edificis han decidit sumar-se a les mobilitzacions per a denunciar la "complicitat" de l'Ajuntament de Barcelona amb l'especulació urbanística i exigir "un habitatge digne a l'abast de tots". En aquest sentit, denuncien la destrucció de "illes senceres en el Raval per a edificar hotels de luxe" i, en el cas de Sant Andreu, es "derroquen cases de valor històric per a construir locals d'oficines o pàrquings de pagament". Els immigrants que habiten les casernes asseguren sentir-se "víctimes d'aquesta situació", que "només beneficia a les grans constructores", i recorden que "vam viure allà des de fa anys perquè no tenim altre lloc i el cost de l'habitatge ens impedeix accedir-hi". Segons els ocupants, l'Ajuntament de Barcelona s'ha dedicat durant els últims mesos a "una frenètica tasca d'esfondrar murs i edificis de les casernes, fins i tot els habitats". Així mateix, van acusar al Cos Nacional de Policia i a les empreses d'enderrocaments contractades pel consistori de "actuar de la mà per a intentar tirar-nos al carrer", de la mateixa manera que "actuen amb les cases 'okupes' o els inquilins d'edat avançada que ja no resulten rendibles". Per aquestes raons, els habitants de les casernes han acordat solidaritzar-se amb els ocupants dels habitatges 'okupades' amenaçades d'un imminent desallotjament i s'han sumat a les mobilitzacions convocades pels 'okupes' de Barcelona.

18.45 - Barcelona: "Si aquesta és la vostra pau, us declarem la guerra". Segons informa per a La Haine el col·lectiu Que se vayan todos, la marxa està a punt de començar. L'actitud policial s'ha moderat i els antidisturbis que estaven acorralant als activistes s'han anat de la plaça. Unes 1000 persones componen la manifestació (la plaça Universitat està gairebé plena), animada en la capçalera per una furgoneta amb música. Alguns manifestants han repartit informació sobre els 6 anarquistes detinguts recentment a Barcelona. Una de les primeres pancartes de la marxa denúncia: "desallotjaments , tortures... si aquesta és la vostra pau, us declarem la guerra".

19.00 - Barcelona: Comença la manifestació internacional. Minuts abans de les set d'aquesta tarda, un grup de l'Assemblea de Okupes han pujat a l'edifici de la Universitat Central de Barcelona (al costat de Pl. Universitat) i han penjat una pancarta en català en la qual es llegia "l'impossible està mes a prop del que ens pensem. Seguirem lluitant, seguirem okupant", signat amb un símbol okupa. A continuació, organitzadors de la mobilització han llegit (en castellà, català i anglès) un manifest en favor de la okupació. Han explicat la situació d'amenaça de desallotjament en la que es troben diversos centres okupats catalans i han subratllat que encara que s'hagi suspès temporalment el desallotjament de la Kasa de la Muntanya, "encara existeix el perill de desallotjament". S'han llançat crits de "contra l'especulació, okupació" i just a continuació la marxa ha començat a caminar. La pancarta principal porta el lema "en defensa dels espais alliberats, contra els desallotjaments". En aquests moments recorren el carrer Pelai.

19.20 - Barcelona: Solidaritat internacional contra els desallotjaments. Segons informa per a La Haine l'Assemblea de Okupes de Barcelona, grups de València, Madrid, Euskadi, Astúries, França ,Itàlia, Alemanya i Holanda han acudit a la crida de suport a la okupació. "Han vingut davant una crida de solidaritat, el que valorem molt positivament", ha declarat un membre de l'Assemblea de Okupes. Així mateix ha assenyalat que l'objectiu central d'aquesta manifestació és "denunciar l'especulació que hi ha a Barcelona ciutats de voltant i donar suport la okupació". La marxa, que des de la meitat del carrer Pelai encara arribava a pl. Universitat, està composta per no menys de 1000 persones.

19.30 - Barcelona: "Sobreviurem al Forum 2004". Fa escassos minuts, a pl. Catalunya, un grup de manifestants ha pujat al monument a Francesc Macià (president de la Generalitat$ de Catalunya durant la república) i han penjat una pancarta en català amb el lema "Pujol, Aznar i Clos (alcalde de Barcelona), , en clara referència a l'activitat especulativa que envolta a aquest supòsat "fòrum de les cultures". La manifestació està arribant ara a Via Laietana, si bé encara en el carrer Pelai s'han realitzat pintades amb lemes anticapitalistes en els cristalls d'establiments comercials que han tancat les seves portes al pas de la manifestació. També en una tanca d'obres del mateix carrer s'ha pintat "cap desallotjament sense resposta". L'ambient de la mobilització és molt animat i al costat d'ella s'observa escassa presència policial.

19.45 - Barcelona: Diversos milers de persones denuncien l'especulació a Barcelona. Segons informa per a La Haine el col·lectiu Que se vayan todos, la manifestació, a la qual ha seguit sumant-se gent arribant a estar formada per varis milers de persones en aquests moments, transita ara per la Ronda San Pere encapçalada per 50 ciclistes que porten petites banderes okupes. Durant el recorregut de la marxa s'estan fent pegades de cartells amb lemes pro-okupació i contra els desallotjaments. En els carrers propers a Pl. Catalunya s'ha observat forta presència policial però no en els carrers que ara recorre la manifestació. En el carrer Fontanella, (entre Pl. Catalunya i Ronda San Pedro) s'ha penjat una gran pancarta en l'edifici de Constructora Gotic, recordant que "quan l'especulació és un fet, okupar és un dret".

20.10 - Barcelona: Bengalas i petards contra els desallotjaments. La manifestació ha arribat al Passeig Lluis Companys (al costat de l'Arc del Triomf) i en l'edifici en obres de la Constructora Teyco un grup d'activistes ha pujat encenent bengalas i fent esclatar petards. A l'edifici han penjat dos grans pancartes denunciant els últims judicis a okupes catalans. Així mateix, a l'estàtua de Rafael Casanova manifestants han col·locat una caputxa "en solidaritat amb els presos torturats". En la marxa s'observen cartells en solidaritat amb els anarquistes presos així com amb la lluita contra el desallotjament de Arkoitz i contra el Pantà de Itoiz (Euskal Herria). En aquest sentit fa mitja hora després de sortir la marxa es va penjar un cartell en una tanca d'obres amb el lema "l'especulació destrossa barris, valls i pobles. No al Pantà de Itoiz". Ara la manifestació es dirigeix als jutjats, mentre furgons de la policia estan tallant els carrers que arriben cap al Passeig Lluis Companys.

20.30 - Barcelona: La marxa saluda a la Delegació de Govern.
Segons informa per a La Haine el col·lectiu Que se vayan todos, davant dels jutjats de Barcelona (Lluís Companys) s'ha llegit un manifest de solidaritat amb els anarquistes presos a València, Grècia i Barcelona. Alguns manifestants han llançat pintura contra l'edifici.
En aquests moments, els manifestants han passat al costat de la Delegació del Govern (Av. Marquès d'Argentera), on s'hi han detingut uns minuts llançant crits de "un desallotjament, una altra okupació" i "la policia tortura i assassina". Un dispositiu d'almenys 15 furgons de la policia antidisturbis protegeix l'edifici governamental. Prop d'unes 5000 persones composen la manifestació.

20.45 - Barcelona: Els Jutjats de Primera Instància promouen l'especulació.
La manifestació acaba de passar pels jutjats de Primera Instància, on s'hi ha penjat un cartell denunciant que des de la institució es promou l'especulació.
La marxa està ara pujant per Via Laietana, detenint-se davant de l'antic cinema okupat Princesa (desallotjat en 1998) i s'està llegint un manifest mentre activistes han penjat una pancarta denunciant: "Parleu de pau, diàleg, civisme i tolerància i desallotgeu centres socials. Us amagueu en el cinisme i la hipocresia del poder. Sr. president, si fos per nosaltres no existiries".

20.55 - Barcelona: La manifestació també deixa la seva empremta a la Cambra de la Propietat Urbana.
L'Assemblea d'Okupes de Barcelona informa per a La Haine. La marxa, que es calcula estaria composta entre 5000 i 6000 persones, es troba encara a Via Laietana i està girant cap a la plaça Sant Jaume, on finalitza el recorregut. S'han detingut davant del metro de Sant Jaume, intentant que el camió també pugui accedir a la plaça. Mentrestant, a l'edifici de la Cambra de la Propietat Urbana uns activistes hi han penjat a la balconada una pancarta que denuncia "La propietat és el robatori. Okupa i resisteix".

21.00 - Barcelona: Escombraries per a CCOO i UGT.
La marxa ha passat per la seu dels sindicats CCOO i UGT, i manifestants han omplert de brossa les portes, alhora que han realitzat pintades denunciant la seva complicitat amb la política laboral del govern.

21.15 - Barcelona: Finalitza la mobilització.
Ara la multitud es troba a la Plaça Sant Jaume, on un membre de l'Assemblea d'Okupes està llegint un manifest contra els desallotjaments. La policia antidisturbis se situa en la porta de l'Ajuntament i de la Generalitat, i a un costat se situa un dispositiu de la policia autonòmica, si bé l'actitud d'aquests cossos repressius és tranquil·la.

21.30 - Barcelona: L'Assemblea d'Okupes de Barcelona valora "molt positivament" la manifestació.
Un manifestant de forma aïllada ha intentat trencar el cordó de seguretat de la policia catalana al costat de la Generalitat, sent retingut i dut a ròssec dintre de l'edifici governamental. Un membre de l'Assemblea d'Okupes de Barcelona ha declarat a La Haine que "no sabem qui és ni per què ho ha fet". Els organitzadors de la manifestació ja han desconvocat i es preparen per a la tornada als centres socials, on a varis d'ells hi haurà festa.
L'Assemblea d'Okupes, en declaracions a La Haine, valora la manifestació "molt positivament, per la gran quantitat de gent que hi ha participat, tot i que ha començat amb la presa policial de la pl. Universitat, amb registres i amb l'actitud prepotent i provocadora dels antidisturbis". Així mateix, també veu amb bons ulls que no s'hi hagin produït enfrontaments degut al fet que "moltes de les últimes manifestacions han estat reprimides per la policia i l'objectiu d'aquesta mobilització també era que la gent perdi la por a sortir al carrer i reivindicar".
Positiva també ha estat la valoració per part del col·lectiu Que es vagin tots, que ha traslladat a La Haine la seva alegria per "la quantitat de gent que s'ha mobilitzat i la fermesa que han mostrat els manifestants enfront de la provocació de la policia".
Per altra banda, un membre d'aquest col·lectiu denuncia l'actitud despectiva d'un periodista de La Vanguardia, a qui li ha sol·licitat informació sobre la manifestació "per a una web d'informació alternativa", rebent el menyspreu obert del periodista.

22.30 - Barcelona: El Manifestant retingut ha estat posat en llibertat.
Segons informa l'Assemblea d'Okupes de Barcelona, la persona retinguda a les portes de la Generalitat, després de ser identificada ha estat posada en llibertat amb una acusació de faltes per "insults als mossos d'esquadra".

Minuto a minuto x IMC Barcelona
[04.10.03]

Fotos de la manifestació internacional "Stop desallotjaments"
x IMC Barcelona
[04.10.03]

La manifestación de Barcelona, según El Periódico de Catalunya
[04.10.03]

 
       

Versión para imprimir

 
   
 

| Principal | España | País Vasco | Internacional | Antiglobal | Antimúsica |
| Pensamiento autónomo | La violencia como herramienta de lucha política | Alizia Stürtze |
| Reconstruyamos la historia de América Latina | La prensa al servicio del neoliberalismo |
| Anticultura | Desenmascaremos a Garzón | Antirred [enlaces, campañas] |