lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 05/05/2011

Control sexual es control de clase

Jordi Morales
La explotación de género y por razones de opción sexual son herramientas para mantener un sistema económico y de valores que beneficia a una pequeña parte de la población.

[Català]

En motiu de l'1 de Maig publiquem l'article 'Control sexual és control de classe' que es troba al darrer Accent Bord. Participeu a les mobilitzacions i actes! (aturemlesretallades.blogspot.com)

Control sexual és control de classe
La internacional serà el gènere humà.

En el món dels moviments polítics i socials transformadors és habitual trobar-se discursos d'alliberament sexual i de gènere que oposen el subjecte a emancipar (ja sigui la dona, gais i lesbianes, la persona, etc.) a un gran enemic abstracte, omnipresent i quasi mitològic: el patriarcat, o heteropatriarcat (que ve a ser la mateixa cosa definida amb una mica més d'exhaustivitat).
Per bé que no es pot dir que això sigui mentida, perquè no ho és pas, sí que es pot dir que es tracta d'una definició de l'enemic una mica massa vaga i fins i tot benvolent, ja que això de “l'enemic és a tot arreu” ens acaba recordant molt allò de “l'enemic no és enlloc”, i aquest és el camí més ràpid cap al relativisme.

Les persones que lluitem per l'alliberament sexual i de gènere, contra qui lluitem? Contra quines altres persones lluitem (si és que ho fem)? Qui es beneficia del sistema patriarcal? A qui interessa políticament i econòmicament que segueixin existint “homes” i “dones”, “homos” i “heteros”, “normals” i “desviades”?

La resposta no és tan senzilla com pot semblar a primera vista ja que molt poca gent a dia d'avui s'atreveix a defensar públicament els salaris inferiors de les dones, l'homofòbia o la violència física patriarcal; i potser algunes que s'atreveixen a defensar-ho públicament ho fan per ignorància, per limitacions cognitives o per simples ganes de provocar... més enllà de ser un mer “beneficiari” real del sistema.

Sens dubte una lectura econòmica del sistema de sexe-gènere dóna alguna pista de per on van els trets. Hi ha cert consens en la comunitat científica a afirmar que la primera divisió del treball és la sexual; el canvi d'una forma de vida nòmada a una de sedentària, la invenció de l'agricultura, l'acumulació primitiva de capital, etc., són processos que acompanyen el sorgiment del patriarcat i les classes socials som a sistemes hegemònics de dominació; aquells sistemes que afecten tothom, penjant una etiqueta a les persones i establint relacions de dominació política entre aquestes “etiquetes”. La imposició de l'home (mascle) sobre la dona (femella) genera un resultat positiu en termes de mercat i de maximització de benefici econòmic per a uns grups petits de població que a poc a poc aniran configurant aristocràcies i, més tard, burgesies. L'especialització i diferenciació entre feina productiva i reproductiva és la primera i més genuïna divisió en el treball humà; es tracta d'un sistema dissenyat per al benefici de qui es troba a dalt de la piràmide econòmica.

Aquesta distinció en el treball humà, el productiu i el reproductiu, que trobem en la història de la nostra espècie des dels primers prototips de civilització (l'home caçador i la dona paridora), s'aprofundirà i modificarà en cada sotrac important en el sistema econòmic. Amb la industrialització, a les beceroles de la nostra modernitat, la dona que treballava al camp deixarà de fer-ho per posar-se a parir i a tenir cura de la prole (“fills” en llengua llatina) i generar el proletariat de les ciutats; la dona tindrà la funció específica de preparar l'home per una jornada laboral eficient, proveint-lo de salut física i afectiva.

De la mateixa manera, la incorporació de la dona al mercat laboral a Europa després de la primera guerra mundial, ja sigui en la construcció d'armament, en sanitat i més endavant en el sector dels serveis, també són fenòmens que obeeixen a lògiques de mercat. Atesa la manca de mà d'obra barata els empresaris contractaran dones i els pagaran sous més baixos, emparant-se en la ideologia masclista que l'home és el “breadwinner” (guanyador del pa, caçador, etc.), i que, per tant, el salari de la dona “tampoc és tan necessari per la família... és més aviat un extra”.

Però no només l'explotació de la dona beneficia la classe capitalista; també ho fa l'homofòbia i la transfòbia: el control sexual. Si es retrocedeix uns quants anys enrere, a casa nostra, quan la percepció social que “el sexe només és legítim si té finalitats reproductives” era imperant i hegemònica (i no fa pas tant d'això...) l'homofòbia s'entenia totalment legítima perquè els “homes” que follaven amb “homes” i les “dones” que follaven amb “dones” ho feien només per plaer, sense cap finalitat reproductiva. Totes les formes de sexualitat no exclusivament reproductives no entraven dins de la lògica del mercat que existia aleshores. A més a més, la possibilitat de contagi d'aquesta concepció plaent de la sexualitat a la resta de la població era molt perillosa ja que podia posar en entredit aquest control sexual i alhora fer perillar la obediència política. La repressió sexual és, per tant, una eina útil per a mantenir l'statu quo.

Recentment en la nostra societat aquesta concepció de la sexualitat vàlida merament com a eina de reproducció humana certament ha entrat en crisi. No només gais i lesbianes, també heteros gaudeixen avui dia de relacions sexuals pel simple plaer de tenir-les. Quin ha estat el paper del mercat en tot això?

Igual que quan al sistema econòmic li va resultar rendible assimilar les dones com a força productiva (abans ho eren de manera diferent, a través del treball reproductiu, ara fan o poden fer ambdues coses), el sistema econòmic ha incorporat les sexualitats gais i lesbianes a la seva llista d'ofertes en el mercat perquè així pot manipular unes pautes de consum que li són molt rendibles (hinks: high income no kids, és a dir, molts calés) i, alhora, recolzant-se en aquestes demandes creades i estereotips capitalistes per seguir guanyant molts diners (i ja no només amb gais i lesbianes), pot seguir controlant la conducta de les persones fins i tot millor que abans, quan el control sexual era més dur.

Malgrat aquests canvis, podem veure dia rere dia que ni l'homofòbia ni el sexisme han deixat d'existir a les nostres societats. Els canvis que hi ha hagut no han anat dirigits a una millora de les condicions de vida de la població, sinó a reforçar el capitalisme; les millores que hi ha hagut, que sens dubte n'hi ha hagut, o bé són conseqüències col·laterals (no perseguides) dels efectes del mercat o bé les ha aconseguit la gent que ha lluitat des dels moviments de base i des de la guerrilla diària contra les actituds sexistes, heterosexistes, masclistes i homòfobes.

Tant el patriarcat com el sistema de classes beneficien els que posseeixen els mitjans de producció, els que són a dalt de tot de la piràmide. La divisió de classes o de gènere es fa sobre la mateixa base: la producció. Un “home” treballador que no lluita per l'emancipació de la dona ho està fent contra els seus interessos individuals i de classe, ja que està permetent la perpetuació d'un sistema econòmic que no el beneficia. De la mateixa manera, una persona “heterosexual” que no lluita per l'alliberament de sexe i gènere està lluitant contra els seus interessos, ja que reprodueix també el sistema econòmic imperant, que no la beneficia.

L'explotació de gènere i per raons d'opció sexual (sexismes, homofòbies, transfòbies, misogínies...) són eines per mantenir un sistema econòmic i de valors que beneficia una petita part de la població. Tots aquests sistemes (igual que el sistema generacional i el poder adult, per exemple) existeixen per motivacions econòmiques d'aquesta petita part de la població; la formula per a aconseguir avenços reals i fortament radicats a la societat no passa per vendre l'alliberament com a un producte atractiu per a aquesta població (com ha passat amb la incorporació de la dona al mercat laboral o amb la incorporació de l'euro rosa al mercat del lleure) sinó que passa pel fet que aquesta petita minoria de població deixi d'existir com a tal, i que no hi hagi diferències econòmiques entre la població. La lluita per l'alliberament de gènere i sexual només pot existir com a lluita genuïnament socialista.

Per totes aquestes raons volíem treure un article com aquest per un Primer de Maig, dia en què les persones bordes, com a part de la majoria d'aquest planeta, sortim a defensar els nostres drets i a lluitar pel món que anhelem: perquè la destrucció del gènere no és un projecte viable sota una economia capitalista, perquè la igualtat real entre individus requereix de condicions materials que la sustentin i, sobretot, perquè ens neguem que sigui un mercat dissenyat per empresàries aquell que ens digui què hem de fer i com hem de ser.

Com escrigué Eugene Pottier el juny del 1871: L'Internationale sera le genre humain.

Jordi Morales, activista del Brot Bord


[Castellano]

Con motivo del 1 de Mayo publicamos el artículo 'Control sexual es control de clase' que se encuentra en el último Acento Bordo.

Control sexual es control de clase

La internacional será el género humano.

En el mundo de los movimientos políticos y sociales transformadores es habitual encontrarse discursos de liberación sexual y de género que oponen al sujeto a emanciparse (ya sea la mujer, gays y lesbianas, la persona, etc.) de un gran enemigo abstracto, omnipresente y casi mitológico: el patriarcado, o heteropatriarcado (que viene a ser la misma cosa definida con un poco más de exhaustividad).

Si bien no se puede decir que esto sea mentira, porque no lo es, sí se puede decir que se trata de una definición del enemigo algo muy general e incluso benevolente, ya que eso de "la enemigo está en todas partes" nos acaba recordando mucho lo de "el enemigo no está en ninguna parte", y este es el camino más rápido hacia el relativismo.

Las personas que luchamos por la liberación sexual y de género, ¿contra quién luchamos? ¿Contra qué otras personas luchamos (si es que lo hacemos)? ¿Quién se beneficia del sistema patriarcal? ¿A quién interesa política y económicamente que sigan existiendo "hombres" y "mujeres", "homos" y "heteros", "normales" y "desviadas"?

La respuesta no es tan sencilla como puede parecer a primera vista ya que muy poca gente a día de hoy se atreve a defender públicamente los salarios inferiores de las mujeres, la homofobia o la violencia física patriarcal, y quizá algunas que se atreven a defenderlo públicamente lo hacen por ignorancia, por limitaciones cognitivas o por simples ganas de provocar ... más allá de ser un mero "beneficiario" real del sistema.

Sin duda una lectura económica del sistema de sexo-género da alguna pista de por dónde van los tiros. Hay cierto consenso en la comunidad científica en afirmar que la primera división del trabajo es la sexual, el cambio de una forma de vida nómada a una sedentaria, la invención de la agricultura, la acumulación primitiva de capital, etc. , son procesos que acompañan el surgimiento del patriarcado y las clases sociales estamos en sistemas hegemónicos de dominación; aquellos sistemas que afectan a todos, colgando una etiqueta a las personas y estableciendo relaciones de dominación política entre estas etiquetas. La imposición del hombre (macho) sobre la mujer (femenina) genera un resultado positivo en términos de mercado y de maximización de beneficio económico para unos grupos pequeños de población que poco a poco irán configurando aristocracias y, más tarde, burguesías. La especialización y diferenciación entre trabajo productivo y reproductiva es la primera y más genuina división en el trabajo humano, se trata de un sistema diseñado para el beneficio de quien se encuentra arriba de la pirámide económica.

Esta distinción en el trabajo humano, el productivo y el reproductivo, que encontramos en la historia de nuestra especie desde los primeros prototipos de civilización (el hombre cazador y la mujer paridera), profundizará y modificará en cada bache importante en el sistema económico. Con la industrialización, en pañales de nuestra modernidad, la mujer que trabajaba en el campo dejará de hacerlo para ponerse a parir y cuidar de la prole ("hijos" en lengua latina) y generar el proletariado de las ciudades, la mujer tendrá la función específica de preparar el hombre para una jornada laboral eficiente, proveyendolo de salud física y afectiva.

Del mismo modo, la incorporación de la mujer al mercado laboral en Europa después de la primera guerra mundial, ya sea en la construcción de armamento, en sanidad y más adelante en el sector de los servicios, también son fenómenos que obedecen a lógicas de mercado. Dada la falta de mano de obra barata a los empresarios contratarán mujeres y los pagarán sueldos más bajos, amparándose en la ideología machista que el hombre es el "bread" (ganador del pan, cazador, etc.), Y que, por lo tanto, el salario de la mujer "tampoco es tan necesario para la familia ... es más bien un extra".

Pero no sólo la explotación de la mujer beneficia a la clase capitalista; también lo hace la homofobia y la transfobia: el control sexual. Si se retrocede unos cuantos años atrás, en nuestro país, cuando la percepción social de que "el sexo sólo es legítimo si tiene fines reproductivos" era imperante y hegemónica (y no hace tanto de eso ...) la homofobia se entendía totalmente legítima para que los "hombres" que follaban con "hombres" y las "mujeres" que follaban con "mujeres" lo hacían sólo por placer, sin ninguna finalidad reproductiva. Todas las formas de sexualidad no exclusivamente reproductivas no entraban dentro de la lógica del mercado que existía entonces. Además, la posibilidad de contagio de esta concepción placentera de la sexualidad en el resto de la población era muy peligrosa ya que podía poner en entredicho este control sexual y al mismo tiempo hacer peligrar la obediencia política. La represión sexual es, por tanto, una herramienta útil para mantener el statu quo.

Recientemente en nuestra sociedad esta concepción de la sexualidad válida meramente como herramienta de reproducción humana ciertamente ha entrado en crisis. No sólo gays y lesbianas, también heteros disfrutan hoy día de relaciones sexuales por el simple placer de tenerlas. ¿Cuál ha sido el papel del mercado en todo esto?

Al igual que cuando el sistema económico le resultó rentable asimilar las mujeres como fuerza productiva (antes lo eran de manera diferente, a través del trabajo reproductivo, ahora hacen o pueden hacer ambas cosas), el sistema económico ha incorporado las sexualidades gays y lesbianas a su lista de ofertas en el mercado porque así puede manipular unas pautas de consumo que le son muy rentables (hinks: high income no kids, es decir, una pasta) y, al mismo tiempo, apoyándose en estas demandas creadas y estereotipos capitalistas para seguir ganando mucho dinero (y ya no sólo con gays y lesbianas), puede seguir controlando la conducta de las personas incluso mejor que antes, cuando el control sexual era más duro.

A pesar de estos cambios, podemos ver día tras día que ni la homofobia ni el sexismo han dejado de existir en nuestras sociedades. Los cambios que ha habido no han ido dirigidos a una mejora de las condiciones de vida de la población, sino a reforzar el capitalismo, las mejoras que ha habido, que sin duda ha habido, o bien son consecuencias colaboración laterales (no perseguidas) de los efectos del mercado o bien las ha conseguido la gente que ha luchado desde los movimientos de base y desde la guerrilla diaria contra las actitudes sexistas, heterosexistas, machistas y homófobas.

Tanto el patriarcado como el sistema de clases benefician a los que poseen los medios de producción, los que están en lo alto de la pirámide. La división de clases o de género se hace sobre la misma base: la producción. Un "hombre" trabajador que no lucha por la emancipación de la mujer lo está haciendo contra sus intereses individuales y de clase, ya que está permitiendo la perpetuación de un sistema económico que no le beneficia. Del mismo modo, una persona "heterosexual" que no lucha por la liberación de sexo y género está luchando contra sus intereses, ya que reproduce también el sistema económico imperante, que no la beneficia.

La explotación de género y por razones de opción sexual (sexismos, homofobia, transfobia, misoginia ...) son herramientas para mantener un sistema económico y de valores que beneficia a una pequeña parte de la población. Todos estos sistemas (igual que el sistema generacional y el poder adulto, por ejemplo) existen por motivaciones económicas de esta pequeña parte de la población, la formula para lograr avances reales y fuertemente radicados en la sociedad no pasa por vender la liberación como un producto atractivo para esta población (como ha pasado con la incorporación de la mujer al mercado laboral o con la incorporación del euro rosa en el mercado del ocio) sino que pasa por el hecho que esta pequeña minoría de población deje de existir como tal, y que no haya diferencias económicas entre la población. La lucha por la liberación de género y sexual sólo puede existir como lucha genuinamente socialista.

Por todas estas razones queríamos sacar un artículo como éste por un Primero de Mayo, día en que las personas bordas, como parte de la mayoría de este planeta, salimos a defender nuestros derechos ya luchar por el mundo que anhelamos: porque la destrucción del género no es un proyecto viable bajo una economía capitalista, para que la igualdad real entre individuos requiere de condiciones materiales que la sustenten y, sobre todo, porque nos negamos que sea un mercado diseñado para empresarias aquel que nos diga qué tenemos que hacer y como hemos de ser.

Como escribió Eugene Pottier en junio de 1871: El Internationale será le genre humain.

Jordi Morales, activista del Brote Bordo


http://brotbord.blogspot.com/
 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal