lahaine.org
Països Catalans :: 24/02/2003

Graves disturbios en Carnaval (Valencia)

Cartelera Libertaria

Esta noche madrugada en el barrio de Benimaclet de Valencia se realizaban las fiesta de carnavales en el barrio.

Sobre las 5 h. varios policias municipales entraban en una plaza centrica del barrio, donde se encontraban de fiesta unas 1000 personas, para decir que bajaran la musica de un sound system que estaba poniendo musica, tras la chuleria que han mostrado los policias, se han sucedido diversos insultos y lanzamiento de latas contra ellos.

Todo esto ha hido subiendo de tono,hasta que unos 6 policias han empezado a golpear con sus porras a los alli presentes, entonces un gran grupo de personas han empezado a lanzarles baldosas y adoquines, debido a que todo el barrio estaba en obras, estos policias han sido acorralados en un callejon. Todo el mundo les lanzaba de todo y habian varios policias por los suelos heridos.

En esos momentos unos 7 policias mas han entrado por un lateral de la plaza PISTOLA EN MANO Y DISPARANDO NUMEROSOS DISPAROS AL AIRE, esto se ha ido incrementando ya que la gente seguia lanzandoles cosas a la policia.

Los disparos se han sucedido por varias partes del barrio, demomento no se sabe si hay heridos de bala, pero si que han ingresado en hospitales numerosos policias y varias personas.

A un policia lo tuvo que reanimar el SAMU

El balance de los disturbios ocurridos ayer de madrugada en Benimaclet (Valencia) en los carnavales del barrio, es por el momento de 14 detenidos y unos 10 heridos de diversa consideracion. Un policia ha tenido que ser reanimado por el SAMU a causa de las pedradas recibidas.

Demomento la situacion es de espera a que los detenidos pasen a disposicion judicial.No ha habido ningun herido de bala,esto lo podemos confirmar.Tambien decir que no eran un par de disparos los que realizo la policia,sino QUE DISPARARON UNAS 30 VECES en distintos sitios de Benimaclet. Todo esto transcurrio sobre las 5 de la madrugada y a las 8h. Benimaclet estaba sitiado por la policia.

Lo sucedido es muy grave, en el barrio se ha presentado esta mañana el Subdelegado del gobierno Juan Cotino y las declaraciones que ha hecho para la TV han sido de que los policias habian sufrido una envoscada y que se estan investigando los hechos.

Difundir y publicar todo los acontecimientos posibles,lo que ha pasado ha sido una salvajada y podia haber recibido un balazo cualquiera.

Segun la noticia que adjunto a continuación, parece ser que han habido 14 detenciones y diversos heridos.


SUCESOS-CARNAVAL
Catorce detenidos y 17 policías heridos en una fiesta en Valencia

Valencia, 23 feb (EFE).- Catorce personas han sido detenidas y 17 policías han resultado heridos de diversa consideración en un altercado que se inició esta madrugada en el barrio de Benimaclet de Valencia, tras alertar los vecinos del volumen de la música y los gritos que se oían en una celebración de carnavales.

Según informaron fuentes de la Jefatura Superior de Policía y de la Policía Local, a altas horas de la madrugada "a través de altavoces y gritos se alteró la tranquilidad del barrio" por parte de personas que estaban celebrando una cena con ocasión del carnaval y los vecinos avisaron a la Policía para denunciar las molestias que sufrían.

Hacia las 4.20 horas acudió a la plaza de Benimaclet una dotación de la Policía Local, que pidió a los responsables de la música que bajaran el volumen, pero éstos se negaron a ello y también a identificarse.

Entonces, mientras un agente tomaba los datos de la furgoneta que llevaba el equipo musical fue agredido con un objeto en la cabeza y cayó al suelo "semiinconsciente", según las fuentes. Tras pedir refuerzos, acudieron al lugar veinte patrullas de la Policía Local y del Cuerpo Nacional de Policía que fueron recibidos "con lanzamientos de adoquines y otros materiales de obra desde las esquinas".

Los vehículos de la Policía no pudieron acercarse a la plaza porque se habían levantado barricadas, por lo que se dirigieron a pie y fueron agredidos por grupos de jóvenes que les lanzaron vallas, adoquines, hierros y otros materiales de obra desde las calles adyacentes a la plaza. Un total de 17 agentes fueron asistidos de lesiones de diversa gravedad y resultaron dañados varios vehículos de la Policía y de vecinos de la zona.

La Policía detuvo a catorce jóvenes, de los que nueve requirieron también asistencia médica aunque ninguno fue hospitalizado. Algunos de ellos tienen antecedentes por protagonizar hechos de estas características.

Durante el altercado, que provocó también destrozos en los materiales de las obras y la quema de una motocicleta, los agentes efectuaron disparos al aire para disuadir a los jóvenes. Los detenidos están en dependencias policiales mientras se investiga para esclarecer los hechos y no se descartan nuevas detenciones.


ANNA notícies.Benimaclet (L’Horta)
EL CARNESTOLTES ALTERNATIU DE BENIMACLET DISSOLT PER LA POLICIA

El tradicional Carnestoltes del Califat de Benimaclet que des de 1989 es celebra amb l’arribada del gegant el Moro Maclet i que és rebut pel gegant el Tirant lo Blanc, en els darrers anys ha anat cedint l’espai festiu a un multitudinari Carnestoltes Alternatiu que a poqueta nit plena de gom a gom la placa de Benimaclet i els carrers adjacents, amb una festa totalment espontània i sense cap estructura organitzativa.

Enguany els organitzadors del carnestoltes tradicional, l’Assemblea de Veïns, que havia prescindit per primera vegada de la participació de la Banda del Centre Instructiu Musical de Benimaclet que tots els anys rebia al Moro Maclet amb els sons de la marxa mora "Ximo", ha rebut aquest any al gegant amb la marxa "Xavier el Coixo" interpretada per quinze Colles vingudes d’arreu dels PPCC amb un total de noranta cincs dolcainers i tabaleters. El cercavila del Moro Maclet va comencar a les 6.00 i acabava a les 21.30 amb un sopar privat dels organitzadors i participants en els seus locals del carrer Masquefa.

A partir d’aquest moment el, ja també tradicional, multitudinari Carnestoltes Alternatiu comencava a agafar cos i la placa s'omplia de cartells i pancartes penjades pels balcons que feien referència als joves "okupes" detinguts a Picassent, el rebuig a la guerra imperialista i amb pancartes que feien referència a d’altres tipus de "terrorisme". La festa discorria amb tota normalitat i al voltant de les 4 de la matinada va fer irrupció en la placa un xicotet escamot de policies que comencaren agressivament a dissoldre la concentració d’aquest carnestoltes, que fins aquest moment transcorria com una festa pacífica. Immediatament policies emboscats en els carrers Murta i Mistral rodejaren, a manera d’emboscada, als joves festers que van fugir de manera desesperada quan van sonar els primers trets.

Cal saber que l’Ajuntament que presideix Rita Barberà del PP, manté al barri de Benimaclet com si d’una ciutat palestina bombardejada per l’exèrcit del govern sionista de Sharon es tractés, pel fet que fa més d’un any que tots els carrers de Benimaclet estan alcats i oberts -els han tancat i obert varies vegades- per a canalitzar ara el gas, ara el cable d’Ono, ara el paviment de carrers que suposem seran peatonals i tot amb la desídia de les empreses contractades, els amics de Rita, amb pocs treballadors per realitzar les obres.

L’atac violent de la policia va suposar que el servei del proper Hospital Clínic es va plenar de ferits. El servei d’urgència ha informat que han passat més de cinquanta joves amb contusions i trencament d’extremitats. Els joves amb el parts mèdics van procedir a denunciar en el jutjat de guàrdia les agressions de la policia.

Fonts de Canal 9 -que avui era denunciada amb una manifestació per la seua parcialitat i per a evitar la seua privatització de fet- han manifestat per declaracions de Cotino, -ex-cap estatal de la Policia i actual representant del Govern central a València- de la detenció de catorze joves acusats d’haver agredit a la policia, declaracions que feia en la mateixa placa on la policia va irrompre violentament per a dissoldre el Carnestoltes Alternatiu de Benimaclet.


Crònica d’Andreu Purroi. ANNA notícies
L’Ajuntament de València responsable dels aldarulls a Benimaclet

La política partidista de Rita Barberà, alcaldessa de l’Ajuntament de València on el PP gaudeix de majoria absoluta, consistent en ofegar qualsevol festa a la ciutat que no compte amb una filiació o simpatia pel partit al que pertany l’alcaldessa, són les raons que han portat a l’actual situació als Carnestoltes del Califat Independent de Benimaclet.

Aquest Carnestoltes va nàixer en 1989. Va ser conseqüència de la divisió del moviment veïnal al barri per les lluites pel soterrament de les vies de l’antic "trenet" que van donar pas a l’actual tramvia. L’Assemblea de Veïns, des de llavors ha organitzat la vinguda del Moro Maclet (Benimaclet significa "fills de Maclet") un gegant que és rebut per un altre, el Tirant Lo Blanc. El Moro Maclet, fundador del poble, ve tots els anys a proclamar la Independència del Califat de Benimaclet de la ciutat de València.

La festa des de 1989 s'ha realitzat ininterrompudament, passant per diverses èpoques i característiques segons les persones que estaven al capdavant de l'Assemblea de Veïns. Des dels seus orígens va existir un tarannà nacionalista i llibertari en els antics organitzadors prou lligat al poble. En els darrers anys es pot dir que la sensibilitat ha esdevingut independentista i ha coincidit en el temps amb les majories absolutes del PP a l’Ajuntament de la Ciutat de València. Des de que Rita Barberà ha estat al capdavant del consistori els impediments per a la celebració de la festa carnestoltenca van anar en augment. Impediments que van fer decidir als organitzadors l’anular la revetlla que després de la proclamació de Independència (als crits de Califat, califat, independent!!) s'organitzava en la placa del poble.

Va ser a partir d’aquests darrers anys que una vegada fet el cercavila amb els gegants, la festa tradicional s'acabava. Enguany tot un èxit amb un centenar de dolcainers i tabaleters. Però paral.lelament de manera espontània i sense cap vincle amb l’Assemblea de Veïns, una munió de joves prenien la placa i organitzaven la seua festa particular.

La desídia, quan no el boicot de l’Ajuntament a donar uns mínims serveis a una festa que estava totalment consolidada, ha donat pas a la situació actual. L’administració del PP ha anat construint, al llarg d’aquest anys, el quadre que ha esclafat la nit del dissabte. Però a més ho ha fet sense motius per a la contundència com la policia del senyor Cotino s'ha empleat.

Tot dona a entendre que l’operació estava perfectament planificada per a carregar-se, amb descàrregues d’armes de foc incloses, una de les poques festes que a la ciutat de València es mantenia fóra del discurs oficial.

La situació física del barri, un veritable escàndol d’obres, canalitzacions de tot tipus i pavimentacions de baixa qualitat, que porten anys inacabades i que a simple vista es percep la baixa qualitat dels materials i acabats, ha propiciat els gran nombre de ferits producte del pànic que s'ha produït al sentir-se els primes trets de la policia.

Per al meu criteri el responsable d’aquests esdeveniments està clar. L’administració conservadora del Partit Popular. D’un costat l’Ajuntament per la seua acció passiva i boicotejadora de la festa. I per activa, la delegació del govern central en mans del senyor Juan Cotino. Caldrà tenir present tot això el 25 de maig de 2003.

http://www.nodo50.org/cartelera_libertaria/

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal