lahaine.org
Nacionales PP.Catalans :: 23/03/2014

[Cat/Cast] Els i les comunistes i l'ANC

Xavier Vilanova
Los próximos meses, la escalada de tensión aumentará, porque el estado español intentará acabar con el proceso sea como fuere.

Catalan

En un primer moment, les raons contràries a treballar a l'ANC, eren pel fet que aquesta defensava sí o sí l'entrada del futur estat català a la UE (Unió Europea). Sens dubte, era coherent recolzar aquesta teoria, doncs la defensa de la UE és un requisit que cap comunista pot acceptar. En aquells moments embrionaris, al meu entendre, l'ANC es preveia que seria un moviment de masses, però encara no havia demostrat un factor fonamental per ser-ho: la capacitat de mobilització popular.

Més tard, l'ANC va deixar de parlar de la UE i es va centrar exclusivament en la defensa de l'estat català i en la defensa de la mobilització popular com a eina de pressió per fer avançar el procés, un procés que la burgesia catalana en diversos cops havia intentat frustrar (amb les eleccions on CIU buscava la majoria absoluta per exemple).

En aquests moments, calia plantejar-se, doncs, un cop l'ANC deixava enrere el discurs sistemàtic sobre l'entrada a la UE, si els i les comunistes havíem i hem de participar en un moviment com aquest, un moviment que es va erigir en moviment de masses demostrant la seva capacitat de mobilització popular i que ho continua sent.

Els i les comunistes i els moviments de masses

El primer que caldria deixar clar, és que els i les comunistes, al meu entendre, sempre hem participat en tots els moviments de masses que no han negat l'ús de la desobediència civil com a eina de confrontació (és a dir, que no es basaven exclusivament en vies pactistes, a diferència dels revisionistes que s'integren per exemple en sindicats grocs). I hem participat perquè som classe treballadora i hem d'estar on estiguin les seves lluites. Però estar-hi no vol dir renunciar als nostres principis, sinó anar-hi un pas per davant de les demandes de reformes puntuals que demanen els moviments de masses, i treballar perquè aquestes es transformin en objectius revolucionaris.

Les demandes dels moviments de masses, es basen principalment en defensar reformes puntuals en diversos àmbits: La PAH defensa que s'aturin els desnonaments, la plataforma stop pujades del transport defensa que hi hagi preus populars dels bitllets del transport públic de Barcelona, i l'aliança contra la pobresa energètica reclama que s'aturin els talls de llum i aigua a les persones necessitades.....

Els i les comunistes, tot i defensar l'abolició de la propietat privada, la gratuïtat del transport o la nacionalització dels sectors estratègics com el de l'energia, no rebutgem participar en moviments socials que tinguin demandes de caire “reformista”, sinó que el que fem és intentar conscienciar i transformar les demandes de reformes en objectius revolucionaris a través de la mobilització popular i la desobediència civil. Dit d'una altra manera, anem un pas per davant de les reivindicacions de caràcter reformista/economicista per transformar-les en reivindicacions revolucionàries. Per tant, participar en moviments de masses amb demandes de reformes puntuals, no és renunciar als teus principis ideològics, sinó que et dóna una oportunitat de demostrar que les petites reformes no són una solució per a la classe obrera i els sectors populars, i que per tant, cal anar més enllà.

Si els i les comunistes ho veiem com una oportunitat, és perquè estem convençuts i convençudes que el socialisme és superior al capitalisme, i que només el socialisme pot oferir una alternativa a la classe obrera de l'actual sistema de dominació.

Els i les comunistes i l'ANC

En aquest aspecte, l'ANC representa un moviment de masses (el més gran actualment) que inclou persones de classe treballadora i de la petita i mitjana burgesia. Aquest moviment de masses, es basa en la defensa de la independència d'una part de la nació, i en la defensa d'un país més just (podríem dir que en reivindicacions de caràcter socialdemòcrata).

Hem de participar-hi els i les comunistes?

De la mateixa manera que com s'ha dit més a dalt, hem de participar en els moviments de masses que incloguin la desobediència com a forma de lluita i on estigui representada la classe obrera i els sectors populars (i en aquest cas, com a independentistes, on es defensi la independència), la resposta és que sí i hem de participar; però com a comunistes hem de tenir l'objectiu de conscienciar i fer avançar per transformar-ho en un moviment de masses que defensi la sobirania nacional i econòmica com a única forma de supervivència com a poble i com a nació, i que s' estengui la flama per tota la nació.

Ara bé, aquí sorgeix el plantejament sobre la defensa de la independència de tota la nació.

És comprensible, que des de la subjectivitat (des dels sentiments) es rebutgi una independència a mitges. Però els i les comunistes, hem d'analitzar els contextos no des de la subjectivitat, sinó amb anàlisis basats en el materialisme i la dialèctica.

Cal que ens preguntem si existeixen les condicions objectives i subjectives als Països Catalans en favor de la independència de tota la nació, i si existeix o no una psicologia comuna entre la classe obrera i els sectors populars, i si aquestes no existeixen, cal que lluitem justament per crear aquestes condicions. Aquest és el deure dels i les comunistes.

Entendre la dialèctica, és vital per entendre la lluita de classes i els processos d'alliberament nacional. Dir que si s'independitza una part de la nació, estem abandonant la independència de tota la nació, és negar la dialèctica. Algú s'imaginava fa tres anys que sortirien dos milions de persones al carrer a defensar la independència de la CAC? No. Aquesta és l'essència de la dialèctica.

Evidentment, perquè hi hagi dialèctica, ha d'haver-hi algú que crei les condicions objectives (les que representen els interessos de les classes populars) i subjectives (que les classes populars estiguin preparades per assumir-ho) perquè aquesta es dugui a terme. Aquest també és el deure dels i les comunistes.

El context actual

Fins ara hem vist com l'estat espanyol (amb la col·laboració de la burgesia catalana) ha fracassat en els seus intents d'acabar amb el procés. Sabem que l'estat espanyol utilitzarà totes les eines possibles per frenar-ho, inclòs la guerra bruta i la repressió. En aquest sentit, aquests dies estem veient com des dels mitjans de comunicació de l'estat, s'assenyala l'ANC i la seva presidenta i sel's culpa de “colpistes”. Sabem que la premsa burgesa necessita criminalitzar abans d'actuar. Ho fan per justificar una invasió militar o un cop d'estat a Síria, Veneçuela o Ucraïna, i ho fan per empresonar militants bascos.

Ara no és l'hora de l'acció-reacció, de ser un moviment únicament de resposta als cops de la burgesia i l'Estat espanyol, de dir NO a tot com a recurs fàcil i còmode. Ara és el moment de crear i transformar allò que no ens fa el pes, en allò que volem.

Els mesos vinents, l'escalada de tensió augmentarà, perquè l'estat espanyol intentarà acabar amb el procés sigui com sigui. Serà el nostre deure i la nostra responsabilitat, fins on arribi tot això, perquè la burgesia (petita i mitjana), no té una alternativa al capitalisme per oferir a les classes populars, i perquè només l'esquerra independentista defensa els Països Catalans i una alternativa al capitalisme i al patriarcat.

Qui no sàpiga fer una lectura correcte del context actual, qui no estigui a l'altura de les circumstàncies per proposar una praxi d'actuació, que tingui clar que caurà en el “foso del olvido”, com en tot procés important de canvi al llarg de la història. Així doncs, posem-nos les piles.

Castellano

n un primer momento, las razones contrarias a trabajar en la ANC, eran por el hecho que esta defendía sí o sí la entrada del futuro estado catalán a la UE (Unión Europea). Sin duda, era coherente apoyar esta teoría, pues la defensa de la UE es un requisito que ningún comunista puede aceptar. En aquellos momentos embrionarios, en mi opinión, el ANC se preveía que sería un movimiento de masas, pero todavía no había demostrado un factor fundamental para serlo: la capacidad de movilización popular.

Más tarde, el ANC dejó de hablar de la UE y se centró exclusivamente en la defensa del estado catalán y en la defensa de la movilización popular como herramienta de presión para hacer avanzar el proceso, un proceso que la burguesía catalana en varios golpes había intentado frustrar (con las elecciones donde CIU buscaba la mayoría absoluta por ejemplo).

En estos momentos, había que plantearse, pues, un golpe el ANC dejaba atrás el discurso sistemático sobre la entrada a la UE, si los y las comunistas habíamos y tenemos que participar en un movimiento como este, un movimiento que se erigió en movimiento de masas demostrando su capacidad de movilización popular y que lo continúa siendo.

Los y las comunistas y los movimientos de masas

El primero que habría que dejar claro, es que los y las comunistas, en mi opinión, siempre hemos participado en todos los movimientos de masas que no han negado el uso de la desobediencia civil como herramienta de confrontación (es decir, que no se basaban exclusivamente en vías pactistas, a diferencia de los revisionistas que se integran por ejemplo en sindicatos amarillos). Y hemos participado porque somos clase trabajadora y tenemos que estar donde estén sus luchas. Pero estar no quiere decir renunciar a nuestros principios, sino ir un paso por ante las demandas de reformas puntuales que piden los movimientos de masas, y trabajar porque estas se transformen en objetivos revolucionarios.

Las demandas de los movimientos de masas, se basan principalmente al defender reformas puntuales en varios ámbitos: La PAH defiende que se paren los desahucios, la plataforma stop subidas del transporte defiende que haya precios populares de los billetes del transporte público de Barcelona, y la alianza contra la pobreza energética reclama que se paren los cortes de luz y agua a las personas necesitadas.....

Los y las comunistas, a pesar de defender la abolición de la propiedad privada, la gratuidad del transporte o la nacionalización de los sectores estratégicos como el de la energía, no rechazamos participar en movimientos sociales que tengan demandas de cariz “reformista”, sino que el que hacemos es intentar concienciar y transformar las demandas de reformas en objetivos revolucionarios a través de la movilización popular y la desobediencia civil. Dedo de otro modo, vamos un paso por ante las reivindicaciones de carácter reformista/economicista para transformarlas en reivindicaciones revolucionarias. Por lo tanto, participar en movimientos de masas con demandas de reformas puntuales, no es renunciar a tus principios ideológicos, sino que te da una oportunidad de demostrar que las pequeñas reformas no son una solución para la clase obrera y los sectores populares, y que por lo tanto, hay que ir más allá.

Si los y las comunistas lo vemos como una oportunidad, es porque estamos convencidos y convencidas que el socialismo es superior al capitalismo, y que sólo el socialismo puede ofrecer una alternativa a la clase obrera del actual sistema de dominación.

Los y las comunistas y la ANC

En este aspecto, el ANC representa un movimiento de masas (lo más grande actualmente) que incluye personas de clase trabajadora y de la pequeña y mediana burguesía. Este movimiento de masas, se basa en la defensa de la independencia de una parte de la nación, y en la defensa de un país más justo (podríamos decir que en reivindicaciones de carácter socialdemócrata).

Tenemos que participar los y las comunistas?

Del mismo modo que como se ha dicho más arriba, tenemos que participar en los movimientos de masas que incluyan la desobediencia como forma de lucha y donde esté representada la clase obrera y los sectores populares (y en este caso, como independentistas, donde se defienda la independencia), la respuesta es que sí y tenemos que participar; pero como comunistas tenemos que tener el objetivo de concienciar y hacer avanzar para transformarlo en un movimiento de masas que defienda la soberanía nacional y económica como única forma de supervivencia como pueblo y como nación, y que se extienda la llama por toda la nación.

Ahora bien, aquí surge el planteamiento sobre la defensa de la independencia de toda la nación.

Es comprensible, que desde la subjetividad (desde los sentimientos) se rechace una independencia a medias. Pero los y las comunistas, tenemos que analizar los contextos no desde la subjetividad, sino con análisis basados en el materialismo y la dialéctica.

Hace falta que nos preguntamos si existen las condiciones objetivas y subjetivas en los Países Catalanes en favor de la independencia de toda la nación, y si existe o no una psicología común entre la clase obrera y los sectores populares, y si estas no existen, hace falta que luchamos justamente para crear estas condiciones. Este es el deber de los y las comunistas.

Entender la dialéctica, es vital para entender la lucha de clases y los procesos de liberación nacional. Decir que si se independiza una parte de la nación, estamos abandonando la independencia de toda la nación, es negar la dialéctica. Alguien se imaginaba hace tres años que saldrían dos millones de personas a la calle a defender la independencia de la CAC? No. Esta es la esencia de la dialéctica.

Evidentemente, porque haya dialéctica, tiene que haber alguien que *crei las condiciones objetivas (las que representan los intereses de las clases populares) y subjetivas (que las clases populares estén preparadas para asumirlo) porque esta se lleve a cabo. Este también es el deber de los y las comunistas.

El contexto actual

Hasta ahora hemos visto como el estado español (con la colaboración de la burguesía catalana) ha fracasado en sus intentos de acabar con el proceso. Sabemos que el estado español utilizará todas las herramientas posibles para frenarlo, incluido la guerra sucia y la represión. En este sentido, estos días estamos viendo como desde los medios de comunicación del estado, se señala el ANC y su presidenta y sel's culpa de “golpistas”. Sabemos que la prensa burguesa necesita criminalizar antes de actuar. Lo hacen para justificar una invasión militar o un golpe de estado en Siria, Venezuela o Ucrania, y lo hacen para encarcelar militantes vascos.

Ahora no es la hora de la acción-reacción, de ser un movimiento únicamente de respuesta a los golpes de la burguesía y el Estado español, de decir NO a todo como recurso fácil y cómodo. Ahora es el momento de crear y transformar aquello que no nos convence, en aquello que queremos.

Los próximos meses, la escalada de tensión aumentará, porque el estado español intentará acabar con el proceso sea como fuere. Será nuestro deber y nuestra responsabilidad, hasta donde llegue todo esto, porque la burguesía (pequeña y media), no tiene una alternativa al capitalismo para ofrecer a las clases populares, y porque sólo la izquierda independentista defiende los Països Catalans y una alternativa al capitalismo y al patriarcado.

Quien no sepa hacer una lectura correcto del contexto actual, quien no esté a la altura de las circunstancias para proponer una praxis de actuación, que tenga claro que caerá en el “*foso del olvido”, como en todo proceso importante de cambio a lo largo de la historia. Así pues, pongámonos las pilas.

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal