Principal
España | País Vasco | Internacional
Pensamiento autónomo
Antimúsica
La haine
Buscar
Internacional

Genua: Sanningen om mordet på Carlo Giuliani

Agradecimientos especiales a Iggy (Kolectivo Svarta Handen) por su colaboración


1. Offret: Carlo Giuliani, 23 år. Levde i ett okuperat hus i Genua och arbetade för ett okuperat folkets hus i det nordöstra området. Han kom bra överens med sina föräldrar och till dem sa han att han förmodligen inte skulle till demonstrationen utan möjligtvis till stranden istället. Han var tidigare brottsregistrerad för att ha förolämpat en polis.

 

2. Polisbilen har krockat med en soptunna i metall som låg vid sidan av gatan. Två saker händer, å ena sidan närmar sig demonstranterna bilen, och å andra sidan ser man tydligt en brandsläckare som kastas ut mot dem från det redan trasiga bakfönstret. Det är inte troligt att brandsläckaren tillhört demonstranterna eftersom den hamnar utanför bilen vilket tyder på att den kastas ut och inte in. Dessutom är den tung att bära med sig när man springer. I bakgrunden ser man att Carabinierin till höger kallar på förstärkning, som vid det tillfället inte befann sig mer än 30 meter därifrån.


Foto 1

3. Demonstranten till höger med blå tröja verkar just hålla på att kasta en sten. Carabinierin bakom, siktar på honom med sin pistol genom bakfönstret. Carlo Giuliani, med huva, står och tittar mot marken, förmodligen mot brandsläckaren, han har fortfarande inte blivit sedd av polisen med pistolen. Under tiden försöker andra demonstranter trycka en planka genom Land Rovern.

 

4. Demonstranten med blå tröja har sett polisen med den dragna pistolen och springer från bilen. Man kan se att Carlo Giuliani böjer sig för att lyfta brandsläckaren. Det är möjligt att polisen med pistolen ännu inte sett Carlo, som är nedböjd och skyms av demonstranten på flykt som håller på att snubbla över brandsläckaren. Varken demonstranterna med plankan i bakgrunden eller Carlo verkar ha märkt att en polis dragit sitt vapen.


5. Här ser vi hur demonstranten med den blå tröjan fallit på gatan. De med plankan verkar fly (de har vänt sig ifrån bilen). Carlo Giuliani har just lyft brandsläckaren när han blir sedd av polisen med pistolen för första gången. Det här är ögonblicket han blir skjuten.

 

Foto 13

6. Detaljförstoring av foto nummer 5. Carlo upptäcker förmodligen polisen som siktar på honom. Han håller brandsläckaren framför sitt ansikte i skydd. Läget han håller armarna är mer defensivt än offensivt, hittills verkar det inte som om han tänker kasta brandsläckaren.
Ändå skjuter polisen, men inte för att försvara sig från Carlo, under det korta ögonblick som händelsen utspelar sig attackerar flera demonstranter polisbilen (åtminstone en till blir siktad på av polisen) men Carlo blir skjuten i samma ögonblick som han upptäcks, polisen skjuter urskillningslöst. Carlo dog därför att han i det ögonblicket befann sig närmast bilen. Dessutom, om Carlo hade sett i tid att polisen siktade på honom med sin pistol, så hade han flytt precis som de andra gjorde.
Det var inte i självförsvar, det var mord.


7. Carlo har fallit till marken. Blodet kommer ut genom hans vänstra öga. Uppenbarligen är det där skottet gick in. Skottet har fått honom att vrida sig innan han föll. Enligt vissa versioner träffades han av två skott (ett annat i pannan).
Just i det här ögonblicket böjer sig en annan demonstrant för att plocka upp en sten när han ser att Carlo blivit skjuten.

 

Foto 5

8. Bilens front sitter fortfarande fast i soptunnan. Demonstranterna flyr för att inte riskera att bli skjutna.


9. Föraren svänger och backar, bakhjulet kör över magen på Carlo.

 

Foto 7

10. Polisbilen kör framåt och kör över Carlo en andra gång, nu över hans ben.
Bilen rör sig bara några meter och man kan se den kravallutrustade komma till förstärkning. Om de var så nära bilen, var det verkligen nödvändigt att skjuta? Var det ändå nödvändigt att köra över Carlo på ett så brutalt sätt? Observera att polisen till vänster för händerna till huvudet som i chock. Polisen som sköt kan man se genom bakrutan. (Han verkar ha en huva på sig som carabinieri använder under gasmasken)


11. På den här bilden kan man se att kulan gått in genom vänster öga och förmodligen gått ut genom vänster tinning.

 

12. Flera demonstranter springer till för att försöka stoppa blodflödet. Han har redan förlorat mer än en liter blod.


13. Någon har lagt en jacka över Carlo. Konfrontationerna fortsätter och en demonstrant försöker få undan Carlos kropp. En annan protesterar mot hans brist på försiktighet.

 

Foto 10

14. Någon har lagt ett vitt bandage eller näsduk under Carlos huvud. Enligt rapporterna varade konfrontationerna mellan polis och demonstranter i närheten av Carlo flera timmar. Vi kan se att kravall-polisens kläder här är annorlunda än de i foto nummer 2 och 10.


15. När polisen bildat en mur runt Carlos kropp, kommer vårdpersonalen. De tar av honom tröjan och huvan. Det är försent för att rädda honom. En sjuksköterska tar sig för huvudet i förtvivlan. Här kan man se ett hål i pannan, kanske från den andra kulan.

 

16. Polis och Carabinieri tittar likgiltigt på Carlo. Man ser tydligt att magen och låren har tillplattats av polisbilen.

     
Roten Hilfe Göttingen/La Haine
   
Principal | España | País Vasco | Internacional | Pensamiento autónomo | Antimúsica
Alizia Stürtze
| Reconstruyamos la historia |
La prensa al servicio del neoliberalismo
Kolectivo La Haine