Principal |
Nacionales PP.Catalans :: 02/01/2020

[Cat/Cast] La CUP alerta ERC que investir Sánchez no ajuda a avançar en l'autodeterminació

Marina Fernàndez
La CUP alerta a ERC que investir a Sánchez no avanzará en la autodeterminación

Catala

L'aposta d'una part de l'independentisme de persistir en l'estratègia de confrontació amb l'Estat topa frontalment amb la via per la qual transita Esquerra Republicana, que va guanyar les eleccions a Catalunya amb la bandera del pragmatisme. La CUP ha decidit sumar-se a l'allau de crítiques contra el pacte d'ERC amb el PSOE que capitaneja des del Govern el president Quim Torra. En un comunicat fet públic aquest matí avisen que "facilitar la governabilitat a l'Estat no aportarà solucions ni per frenar la repressió ni per a l'exercici del dret a l'autodeterminació". 

Els anticapitalistes lamenten que "donar suport a la investidura de Pedro Sánchez és lluny de resoldre el conflicte polític de l’Estat amb Catalunya, ja que no situa el dret a l’autodeterminació, l’amnistia per les persones represaliades i els drets socials com a eixos principals per a la seva resolució". Consideren, a més, que el programa comú que han fet públic el PSOE i Podemos i que dibuixa les línies mestres del futur govern progressista, no ofereix "polítiques socials que estiguin a l'alçada de les necessitats de les classes populars d'arreu de l'Estat". 

És per tot això que els dos diputats de la CUP al Congrés votaran que no a Pedro Sánchez i alerten que "aquest acord contribuirà a donar aire a la repressió, a reforçar la deriva recentralitzadora de l’Estat i a la vulneració sistemàtica de drets, i impedirà avançar cap a l’alliberament nacional, social i de gènere".

La crítica no s'atura aquí. En la mateixa línia, acusen els republicans de sumir l'independentisme en un "risc d’estancament i desmobilització evidents" desplaçant el debat de l'exercici del dret a l'autodeterminació. Els cupaires insisteixen que l'únic camí és el de la desobediència civil "com a motor de canvi col·lectiu". 

Castellano

La apuesta de una parte del independentismo de persistir en la estrategia de confrontación con el Estado choca frontalmente con la vía por la cual transita Esquerra Republicana, que ganó las elecciones en Catalunya con la bandera del pragmatismo. La CUP ha decidido sumarse a la avalancha de críticas contra el pacto de ERC con el PSOE que capitanea desde el Govern el president Quim Torra. En un comunicado hecho público esta mañana avisan que "facilitar la gobernabilidad al Estado no aportará soluciones ni para frenar la represión ni para el ejercicio del derecho a la autodeterminación".

Los anticapitalistas lamentan que "dar apoyo a la investidura de Pedro Sánchez está lejos de resolver el conflicto político del Estado con Catalunya, ya que no sitúa el derecho a la autodeterminación, la amnistía para las personas represaliadas y los derechos sociales como ejes principales para su resolución". Consideran, además, que el programa común que han hecho público el PSOE y Podemos y que dibuja las líneas maestras del futuro gobierno progresista, no ofrece "políticas sociales que estén a la altura de las necesidades de las clases populares de todo el Estado".

Es por todo ello que los dos diputados de la CUP en el Congreso votarán que no a Pedro Sánchez y alertan de que "este acuerdo contribuirá a dar aire a la represión, a reforzar la deriva recentralizadora del Estado y a la vulneración sistemática de derechos, impidiendo avanzar hacia la liberación nacional, social y de género".

La crítica no se detiene aquí. En la misma línea, acusan a los republicanos de sumir al independentismo en un "riesgo de estancamiento y desmovilización evidentes", desplazando el debate del ejercicio del derecho a la autodeterminación. Los cupaires insisten en que el único camino es el de la desobediencia civil "como motor de cambio colectivo".

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fQ1c