Principal |
Nacionales PP.Catalans :: 15/01/2020

[Cat/Cast] Tot el suport i solidaritat activa amb la vaga general del 30 de gener a Euskal Herria

COS,Sindicat de l'Esquerra Independentista
La COS da el apoyo más enérgico a la huelga general convocada por las organizaciones integrantes de la Carta de Derechos Sociales de Euskal Herria

Traducción A.Bas. para La Haine

Catalan

La COS dóna el suport més enèrgic a la vaga general convocada per les organitzacions integrants de la Carta de Drets Socials d’Euskal Herria en defensa d’un treball, unes pensions i una vida dignes. En aquest context d’auge de la mobilització popular contra les arbitrarietats antidemocràtiques, masclistes i antiobreres de l’Estat espanyol, la classe treballadora basca fa un pas més i demostra la seva unitat per trencar amb la fal·làcia de l’anomenat “oasi basc”.

Contra aquesta mentida, les xifres a EH revelen un retrocés dels salaris, un enduriment dels ritmes de treball i un augment dels acomiadaments, la precarietat juvenil i l’índex de pobresa, que assoleix el valor més alt des de 2008. Però aquesta vaga va més enllà de les millores socials, és un cop a la taula per revertir l’agenda de retallades i auteritat del PNV i la burgesia basca, per dignificar i garantir les tasques de cures, contra els atacs a l’educació pública, la repressió de l’Estat, per conquerir els drets de les dones i persones de sexualitats dissidents contra la violència masclista del sistema i la seva justícia patriarcal.

La vaga general a Hego Euskal Herria ha estat convocada pels sindicats integrats a la Carta Social (LAB, ELA, ESK, STEILAS, Etxalde, EHNE e HIRU), així com per CNT i les organitzacions estudiantils Ikasle abertzaleak, Sindicato de Estudiantes i Ikasle Ekintza, i juvenils Eragin i Ernai. Així mateix, ha rebut les adhesions del Moviment de Pensionistes d’EH, del moviment feminista, la PAH de Bizkaia i Berri Otxoak, entre altres, sumant més de cent organitzacions. La negativa de CCOO i UGT a secundar aquesta vaga desemmascara, un cop més, el seu rol desmovilitzador com a part de l’aparell de l’Estat.

La classe treballadora basca ens dóna una lliçó d’unitat, passa a l’ofensiva, i fa palès el paper de la vaga com a eina de lluita. Concretament, la Carta reivindica l’augment de pensions i salaris en proporció, almenys, al cost de la vida; derogar les reformes laborals de 2010 i 2012 i els aspectes regressius de les reformes de les pensions de 2011 i 2013; una pensió mínima de 1080 euros i un Salari Mínim Interprofessional de 1200; acabar amb la diferència salarial i pensional de gènere; una jubilació anticipada sense penalització després de 40 anys cotitzats; una xarxa de serveis socio-sanitaris pública, universal i gratuïta; una Renta Garantida i RGI del 100% del salari mínim interprofessional; i una normativa específica per a complementar la pensió mínima de 1080 euros.

Des de la COS no podem sinó traslladar el suport més fraternal a la vaga que emprèn el Poble Basc el 30 de gener, difondre aquesta experiència de lluita, prendre’n exemple, i organitzar la solidaritat internacionalista activa a través de la convocatòria de concentracions de suport arreu dels Països Catalans. És aquesta solidaritat la que ens permetrà plantar cara als grans poders econòmics de l’Estat i a aquells que, en nom seu, es preparen per governar contra la classe treballadora i perpetuar el règim del ’78.

Som classe treballadora! La solidaritat és la tendresa dels pobles!

Castellano

La COS da el apoyo más enérgico a la huelga general convocada por las organizaciones integrantes de la Carta de Derechos Sociales de Euskal Herria en defensa de un trabajo, unas pensiones y una vida dignas. En este contexto de auge de la movilización popular contra las arbitrariedades antidemocráticas, machistas y antiobreras del Estado español, la clase trabajadora vasca da un paso más y demuestra su unidad para romper con la falacia del llamado “oasis vasco”.

Contra esta mentira, las cifras a EH revelan un retroceso de los salarios, un endurecimiento de los ritmos de trabajo y un aumento de los despidos, la precariedad juvenil y el índice de pobreza, que logra el valor más alto desde 2008. Pero esta huelga va más allá de las mejoras sociales, es un golpe a la mesa para revertir la agenda de recortes y auteritat del PNV y la burguesía vasca, para dignificar y garantizar las tareas de curas, contra los ataques en la educación pública, la represión del Estado, para conquistar los derechos de las mujeres y personas de sexualidades disidentes contra la violencia machista del sistema y su justicia patriarcal.

La huelga general a Hego Euskal Herria ha sido convocada por los sindicatos integrados a la Carta Social (LAB, ELA, ESK, STEILAS, Etxalde, EHNE e HIRU), así como por CNT y las organizaciones estudiantiles Ikasle abertzaleak, Sindicato de Estudiantes y Ikasle Ekintza, y juveniles Eragin y Ernai. Así mismo, ha recibido las adhesiones del Movimiento de Pensionistas de EH, del movimiento feminista, la PAH de Bizkaia y Berri Otxoak, entre otras, sumando más de ciento organizaciones. La negativa de CCOO y UGT a secundar esta huelga desenmascara, un golpe más, su rol desmovilitzador como parte del aparato del Estado.

La clase trabajadora vasca nos da una lección de unidad, pasa a la ofensiva, y hace patente el papel de la huelga como herramienta de lucha. Concretamente, la Carta reivindica el aumento de pensiones y salarios en proporción, al menos, al coste de la vida; derogar las reformas laborales de 2010 y 2012 y los aspectos regresivos de las reformas de las pensiones de 2011 y 2013; una pensión mínima de 1080 euros y un Salario Mínimo Interprofesional de 1200; acabar con la diferencia salarial y pensional de género; una jubilación anticipada sin penalización después de 40 años cotizados; una red de servicios socio-sanitarios pública, universal y gratuita; una Lava Garantizada y RGI del 100% del salario mínimo interprofesional; y una normativa específica para complementar la pensión mínima de 1080 euros.

Desde la COS no podamos sino trasladar el apoyo más fraternal a la huelga que emprende el Pueblo Vasco el 30 de enero, difundir esta experiencia de lucha, tomar ejemplo, y organizar la solidaridad internacionalista activa a través de la convocatoria de concentraciones de apoyo en todo los Países Catalanes. Es esta solidaridad la que nos permitirá hacer frente a los grandes poderes económicos del Estado y a aquellos que, en nombre suyo, se preparan para gobernar contra la clase trabajadora y perpetuar el régimen del ’78.

Somos clase trabajadora! La solidaridad es la ternura de los pueblos!

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fQ2q