Principal |
Països Catalans :: 04/03/2020

L’administracio ha plagiat la nostra campanya contra les bales de goma

Stop Bales de Goma i la Plataforma Ojocontuojo

Secretaria de l'Esport de Catalunya

Consell Audiovisual de Catalunya

Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Institut Català de les Dones

Departament de la Presidència

L'Associació Stop Bales de Goma i la Plataforma Ojocontuojo com a col·lectius som completament solidaris amb l'esport, i som especialment sensibles amb les esportistes i l'esport femení, estem totalment d'acord en el fet que s'ha de visibilitzar molt més l'esport practicat per dones, cal assolir més prestigi fins trobar paritat i les mateixes oportunitats que en els esports masculins, per tant, encoratgem a les dones a participar de l'esport. #esporfemení

Però cap causa, mai potser en perjudici o aprofitament d'altres, per això, els membres de l'Associació Stop Bales de Goma i la Plataforma Ojocontuojo, rebutgem i condemnem el desenvolupament de la campanya "T'ho estàs perdent, recolzada pel Govern de la Generalitat de Catalunya i impulsada pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC - @Consell_Audio), en col·laboració amb la Secretaria General d'Esport (@esporcat ) de l'Activitat Física del Govern de la Generalitat, l'Institut Català de les Dones (ICD - @icdones) i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA - @CCMA_cat), amb l'objectiu de fomentar l'esport femení en els mitjans de comunicació.

Per un costat, desaprovem l'eslògan "T'ho estàs perdent", d'una insensibilitat indescriptible envers les víctimes de les Bales de Goma, que han perdut un ull!, sense oblidar les seves famílies, que pateixen igual; el lema de la campanya, fa referència al fet de "si no veus esport femení, estàs perdent la meitat de l'espectacle". Les persones ferides són les que es perden la meitat de tota la seva visió, no és només la pèrdua de l'ull, alhora, la visió binocular, la capacitat de calcular les distancies, la qualitat visual i totes les altres capacitats que estan relacionades amb l'ús dels ulls.

Altrament, lamentem, la manca de capacitat creativa per donar una solució pròpia a les seves campanyes de màrqueting, havent de copiar la idea de la campanya "Un pegat a l'ull", on demanàvem a la ciutadania que ens enviés una foto amb un pegat a l'ull esquerre en solidaritat amb el que va perdre l'Ester Quintana. En resposta vam rebre milers de fotografies individuals, de famílies, col·lectius i grups, amb l'ull tapat en solidaritat i protesta. No és acceptable voler aprofitar-se d'aquesta imatge de l'ull tapat, que anem utilitzant des de novembre de 2012 i que ha esdevingut el símbol internacional per la prohibició de les Bales de Goma, feta realitat el 30 d'abril de 2014 a tot el territori de Catalunya, gràcies al posicionament de la societat.

Segurament no faríem aquest escrit, si el Govern de la Generalitat i en especial el Conseller d'Interior, no s'haguessin fet la fotografia que demanava la campanya i haver-la publicat l'últim dia, el passat 14 de febrer de 2020, menyspreant a tots els ferits per les Bales de Goma.

No teniu excuses, la campanya era pública als mitjans de comunicació, a la web d'Ojocontuojo i l'any 2013, us vam fer arribar durant la Comissió d'Estudi dels Models de Seguretat i Ordre Públic i de l'Ús de Material Antiavalots en Esdeveniments de Masses, al Parlament de Catalunya, un dossier que recollia aquesta i totes les altres campanyes que havíem iniciat per a la prohibició de les Bales de Goma i en solidaritat amb les víctimes.

Demanem explicacions i disculpes que siguin aclaridores per escrit i públiques. Cal insistir en l'error de la publicació, és necessària una rectificació i el disseny d'una altra imatge i eslògan per donar suport a l'esport femení, que la substitueixi i no doni a equivocs amb la campanya mundial per la prohibició de les Bales de Goma, en els mateixos mitjans i intensitat de la vostra difusió. En el cas dels mitjans de la CCMA es va planificar l'emissió de 150 anuncis i falques, la majoria en els blocs de màxima audiència.

La difusió va començar amb uns anuncis previs (teasers) precampanya, emesos des del 20 de gener de 2020. A partir del 24 de gener es va començar a emetre l'espot i la falca de la campanya per TV3, Esports3, Super3, betevé, La Xarxa, Catalunya Ràdio, les emissores de ràdio privades de l'Associació Catalana de Ràdio (ACR), diverses ràdios i televisions locals, i pel circuit tancat de televisió dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (Canal FGC) i pel canal MouTV, de Transports Metropolitans de Barcelona. Així mateix, s'han editat cartells que s'han distribuït mitjançant les federacions esportives.També s'ha difós per les xarxes socials: Twitter i Instagram.

D'altra banda, condemnem enèrgicament les actuacions de les forces de seguretat, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra on hi ha hagut càrregues desproporcionades i s'ha fet ús de Bales de Goma i projectils de Foam sense respectar els protocols. Aquests últims set anys i malgrat la seva prohibició a Catalunya, les víctimes de les Bales de Goma i dels projectils de Foam van en augment, el nombre de persones que han perdut un ull o altres parts igual d'importants del seu cos, és massa extensa i pren normalitat, cosa inadmissible.

No podem oblidar a totes les víctimes d'arreu el món: Xile, Brasil, Equador, Mèxic, França, Síria ... La força repressiva dels cossos de seguretat és desencadenada segons convingui, sense remordiments i la impunitat dóna fruits en la no aplicació dels protocols correctes.

Ens sumem a la demanda i exigim la prohibició de l'ús de les Bales de Goma, Foam i d'altres tipus de projectils llançats per part de tots els cossos de policia de l'estat, tal com van fer el Col·legi de Metges de Catalunya i El Síndic de Greuges, ens veiem en l'obligació de recordar-vos la letalitat i la gravetat de les lesions i seqüeles irreversibles que els projectils causen.

Gravetat que el Govern de la Generalitat, responsable de la seguretat i l'ordre públic a Catalunya, coneix perfectament, prohibint-les a Catalunya el 2014, per això, us convidem a afegir-vos a aquesta demanda pública de la societat que representa un avenç en la defensa dels drets humans i garantiu que NO es tornin a utilitzar projectils de cap mena i es depurin totes les responsabilitats per tal que els fets no quedin impunes.

Barcelona, 20 de febrer de 2020

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fQ9k