Principal |
Països Catalans :: 08/04/2020

[Cat/Cast] Como el Estado ha abandonado a la clase trabajadora, en un confinamiento de pandereta

Gerard Güell, Montse Aumatell

  [Català]

Com l'Estat ha abandonat a la classe treballadora, en un confinament de pandereta

  Aquests dies estem veient i llegint moltes notícies sobre el confinament. Llegint molts informes de com actuar. S'han publicat molts reals decrets que pocs saben com aplicar. La inseguretat jurídica i les contradiccions entre administracions que estem veient, no tenen cap precedent.

 Hem vist com ens deneguen permisos sindicals. També han denegat baixes mèdiques al personal de risc. Mentrestant, a l'empresa privada, l'empresari que no para la producció amb excuses i invencions diverses, ningú els sanciona.

 Hi ha empreses que utilitzen el paraigua de les comandes en línia. Altres a les exportacions o que tenen feines a mig procés. Hi ha qui s'inventa l'essencialitat de la seva activitat davant d'uns treballadors que no tenen les eines per obligar a l'empresari a tancar.

 El llistat d'activitats essencials regulades en el Real Decret 10/2020 no ha aportat gaires garanties reals. Hi ha activitat industrial que es nega a col·laborar a aturar la crisi sanitària, i que mantenen les seves instal·lacions obertes, amb els consegüents possibles riscos de contagi. La seva negligència (que els hi aportarà beneficis econòmics) omplirà els nostres centres hospitalaris amb infectats dia a dia. La manca de control del compliment dels Reals Decrets atorga impunitat a les mercantils que han decidit no cessar l'activitat.

 Cal recordar que les funcions de la Inspecció de Treball és, entre d'altres, la prevenció de riscos laborals que inclou vetllar pel compliment de la normativa que incideixi en les condicions de treball. També ostenta l'exercici de les funcions d'investigació d'accidents de treball i de malalties professionals.

 En condicions normals, les persones treballadores tenien el dret de denunciar davant la Inspecció de Treball qualsevol mena d'abús de l'empresa on treballava. Aquest abús podia ser des d'una situació d'assetjament laboral, a l'incompliment de l'abonament del salari, cotitzacions fraudulentes, falta de mesures de seguretat, falta de descans en la jornada laboral i un llarg etcètera de perjudicis que podien ser causats per empreses més preocupades pels beneficis en els balanços anuals que no pas en la salut de les persones que tenien contractades. Fins i tot, teníem el dret a la paralització de l'activitat productiva per «risc greu i imminent» regulat a la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, que atorgava la decisió al comitè d'empresa o als mateixos treballadors (complint certs requisits) si l'empresari no ho feia.

 Però amb l'arribada de la Covid-19 i de l'Estat d'Alarma, els drets de les persones treballadores han quedat en segon terme. Entre les recentralitzacions que s'han produït, en data 19 de març de 2020 la Inspecció de Treball aclaria que el risc de contagi del coronavirus forma part de l'emergència de salut pública ocasionada per la Covid-19 a escala nacional i internacional, i que des d'aquest punt de vista, s'ha de tenir en compte que en els casos en què aquest risc no deriva del mateix treball, ni de la naturalesa de l'activitat en les empreses i centres de treball, no es pot considerar que sigui un risc laboral sinó que estem davant un risc que es produeixi el contagi d'una malaltia infecciosa en l'entorn laboral, és a dir, que afecta la salut pública en general.

 I, d'acord amb aquesta premissa –no és un risc laboral sinó un risc de contagi en l'entorn laboral-- el Real Decret que decretava l'Estat d'Alarma atribueix la competència per l'adopció de mesures preventives sanitàries al Ministre de Sanitat (Sr. Salvador Illa) a qui li atorga la potestat d'adoptar mesures de tancament preventiu de les instal·lacions, establiments, serveis i indústries o la suspensió de l'exercici d'activitats. Usurpant, d'aquesta manera, a la Inspecció de Treball la facultat de paralitzar treballs, tasques o activitats per risc greu i imminent si s'apreciés l'existència de risc d'exposició i de contagi per incompliment de les mesures preventives acordades pel Ministeri de Sanitat.

 Aquest canvi competencial ha deixat desemparades a les persones treballadores. Aquesta decisió suposa un greu retrocés en la protecció dels drets dels treballadors i treballadores, i un perill per la seva salut. Considerem que és del tot contrària a l'esperit de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i deixa molts dubtes de com procedir a partir d'ara quan les empreses incompleixin les mesures de prevenció de riscos que haurien de tenir davant l'aparició de qualsevol agent biològic.

 Amb aquest canvi competencial ens trobem que les persones no saben on han d'acudir per a denunciar els greuges que les empreses on treballen estan cometent.

 Tenim la certesa de, com a mínim quatre empreses no essencials que estan treballant en tasques no essencials. El sindicat ha posat la corresponent denúncia davant la Inspecció de Treball a Catalunya. També, tenint en compte la recentralització, ha denunciat davant la Inspección de Trabajo directament a través del web del Ministerio. I també, trucant al 112 on se'ns ha confirmat que aquestes empreses no poden romandre obertes perquè la seva activitat no consta en l'Annex del RD 10/2020 i que passarien la incidència als Mossos. També s'ha trucat directament als Mossos d'Esquadra.

 Fa tres dies que s'estan realitzant aquestes gestions perquè ningú –ni inspectors de treball, ni de salut ni mossos ni cap altre cos-- s'hagi personat a les instal·lacions d'aquestes empreses a comprovar els fets i a aixecar l'expedient sancionador corresponent.

 Mentrestant, llegim al web de la Moncloa: "Cent detinguts i 10.338 denunciats aquest diumenge per part de Policia Nacional i Guàrdia Civil per vulnerar les normes de confinament".

 Cap de les forces de seguretat no està patrullant pels polígons industrials per vetllar que les empreses estiguin complint amb la normativa vigent. Tampoc no estan vetllant perquè les empreses obertes perquè sí que són considerades essencials o, subministren material a empreses essencials estiguin complint amb les distàncies i mesures de seguretat reglamentaries per a la prevenció del contagi del coronavirus.

 Amb una mica d'empatia, totes nosaltres seríem capaces d'entendre el perquè algú que viu en un pis massa petit, o massa fosc, o massa sol, necessita sortir del confinament. Se'ns fa molt més difícil entendre el perquè una empresa no compleix amb el tancament requerit i, per què, cap autoritat vetlla per aquests tancaments. Com també se'ns fa molt difícil entendre com algú pot fer treballar a les persones de serveis o indústries essencials sense facilitar-los les proteccions necessàries per a prevenir qualsevol risc de contagi.

 L'obligació de la Inspecció de Treball és exercir la vigilància del compliment de les normes d'ordre social i exigir-ne les responsabilitats pertinents. No compartim les motivacions que han dut al Govern Espanyol a usurpar aquestes competències per autoatribuir-se-les i, automàticament, deixar d'exercir-les.

 Gerard Güell, Secretari General CGT Alt Camp i Conca de Barberà

Montse Aumatell, advocada

 _____________________

[Castellano]

Como el Estado ha abandonado a la clase trabajadora, en un confinamiento de pandereta

Estos días estamos viendo y leyendo muchas noticias sobre el confinamiento. Leyendo muchos informes de cómo actuar. Se han publicado muchos reales decretos que pocos saben cómo aplicar. La inseguridad jurídica y las contradicciones entre administraciones que estamos viendo, no tienen ningún precedente.

Hemos visto cómo nos deniegan permisos sindicales. También han denegado bajas médicas al personal de riesgo. Mientras tanto, en la empresa privada, el empresario que no para la producción con excusas e invenciones diversas, nadie les sanciona.

Hay empresas que utilizan el paraguas de los pedidos en línea. Otros a las exportaciones o que tienen trabajos a medio proceso. Hay quien inventa la esencialidad de su actividad ante unos trabajadores que no tienen las herramientas para obligar al empresario a cerrar.

El listado de actividades esenciales reguladas en el Real Decreto 10/2020 no ha aportado muchas garantías reales. Hay actividad industrial que se niega a colaborar a detener la crisis sanitaria, y que mantienen sus instalaciones abiertas, con los consiguientes posibles riesgos de contagio. Su negligencia (que les aportará beneficios económicos) llenará nuestros centros hospitalarios con infectados día a día. La falta de control del cumplimiento de los Reales Decretos otorga impunidad a las mercantiles que han decidido no cesar la actividad.

Hay que recordar que las funciones de la Inspección de Trabajo es, entre otros, la prevención de riesgos laborales que incluye velar por el cumplimiento de la normativa que incida en las condiciones de trabajo. También ostenta el ejercicio de las funciones de investigación de accidentes de trabajo y de enfermedades profesionales.

En condiciones normales, las personas trabajadoras tenían el derecho de denunciar ante la Inspección de Trabajo cualquier tipo de abuso de la empresa donde trabajaba. Este abuso podía ser desde una situación de acoso laboral, al incumplimiento del abono del salario, cotizaciones fraudulentas, falta de medidas de seguridad, falta de descanso en la jornada laboral y un largo etcétera de perjuicios que podían ser causados por empresas más preocupadas por los beneficios en los balances anuales que en la salud de las personas que tenían contratadas. Incluso, teníamos el derecho a la paralización de la actividad productiva por «riesgo grave e inminente» regulado en la Ley de Prevención de Riesgos Laborales, que otorgaba la decisión al comité de empresa o los mismos trabajadores (cumpliendo ciertos requisitos) si el empresario no lo hacía.

Pero con la llegada de la Covidien-19 y del Estado de Alarma, los derechos de las personas trabajadoras han quedado en segundo término. Entre las recentralitzaciones que se han producido, en fecha 19 de marzo de 2020 la Inspección de Trabajo aclaraba que el riesgo de contagio del coronavirus forma parte de la emergencia de salud pública ocasionada por la Covid-19 a escala nacional e internacional, y que desde este punto de vista, se debe tener en cuenta que en los casos en que este riesgo no deriva del mismo trabajo, ni de la naturaleza de la actividad en las empresas y centros de trabajo, no se puede considerar que sea un riesgo laboral sino que estamos ante un riesgo de que se produzca el contagio de una enfermedad infecciosa en el entorno laboral, es decir, que afecta a la salud pública en general.

Y, de acuerdo con esta premisa -no es un riesgo laboral sino un riesgo de contagio en el entorno laboral-- el Real Decreto que decretaba el Estado de Alarma atribuye la competencia para la adopción de medidas preventivas sanitarias al Ministro de Sanidad (Sr. Salvador Isla) a quien le otorga la potestad de adoptar medidas de cierre preventivo de las instalaciones, establecimientos, servicios e industrias o la suspensión del ejercicio de actividades. Usurpando, de este modo, a la Inspección de Trabajo la facultad de paralizar trabajos, tareas o actividades por riesgo grave e inminente si se apreciara la existencia de riesgo de exposición y de contagio por incumplimiento de las medidas preventivas acordadas por el Ministerio de Sanidad.

Este cambio competencial ha dejado desamparadas a las personas trabajadoras. Esta decisión supone un grave retroceso en la protección de los derechos de los trabajadores y trabajadoras, y un peligro para su salud. Consideramos que es del todo contraria al espíritu de la Ley de Prevención de Riesgos Laborales y deja muchas dudas de cómo proceder a partir de ahora cuando las empresas incumplan las medidas de prevención de riesgos que deberían tener ante la aparición de cualquier agente biológico.

Con este cambio competencial nos encontramos que las personas no saben dónde deben acudir para denunciar los agravios que las empresas donde trabajan están cometiendo.

Tenemos la certeza de, al menos cuatro empresas no esenciales que están trabajando en tareas no esenciales. El sindicato ha puesto la correspondiente denuncia ante la Inspección de Trabajo en Cataluña. También, teniendo en cuenta la recentralización, ha denunciado ante la Inspección de Trabajo directamente a través de la web del Ministerio. Y también, llamando al 112 donde se nos ha confirmado que estas empresas no pueden permanecer abiertas para que su actividad no consta en el Anexo del RD 10/2020 y que pasarían la incidencia a los Mossos. También se ha llamado directamente a los Mossos.

Hace tres días que se están realizando estas gestiones para que nadie -ni inspectores de trabajo, ni de salud ni mozos ni ningún otro cuerpo-- haya personado en las instalaciones de estas empresas a comprobar los hechos y levantar el expediente sancionador correspondiente.

Mientras tanto, leemos en la web de la Moncloa: "Cien detenidos y 10.338 denunciados este domingo por parte de Policía Nacional y Guardia Civil por vulnerar las normas de confinamiento".

Ninguna de las fuerzas de seguridad no está patrullando por los polígonos industriales para velar que las empresas estén cumpliendo con la normativa vigente. Tampoco están velando para que las empresas abiertas porque sí son consideradas esenciales o, suministran material a empresas esenciales estén cumpliendo con las distancias y medidas de seguridad reglamentarias para la prevención del contagio del coronavirus.

Con un poco de empatía, todas nosotros seríamos capaces de entender el porqué alguien que vive en un piso demasiado pequeño, o demasiado oscuro, o demasiado sol, necesita salir del confinamiento. Se nos hace mucho más difícil entender el porqué una empresa no cumple con el cierre requerido y, por qué, ninguna autoridad vela por estos cierres. Como también se nos hace muy difícil entender cómo alguien puede hacer trabajar a las personas de servicios o industrias esenciales sin facilitarles las protecciones necesarias para prevenir cualquier riesgo de contagio.

La obligación de la Inspección de Trabajo es ejercer la vigilancia del cumplimiento de las normas de orden social y exigir las responsabilidades pertinentes. No compartimos las motivaciones que han llevado al Gobierno Español a usurpar estas competencias para autoatribuido habérselas y, automáticamente, dejar de ejercerlas.

Gerard Güell, Secretario General CGT Alt Camp y Conca de Barberà
Montse Aumatell, abogada

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fR61