Principal |
Nacionales PP.Catalans :: 05/07/2020

La Fiscalia demana més de vuit anys de presó per protestar contra les taxes universitàries

Nació Digital
[Cat/Cast]El caso hace referencia a la manifestación de marzo de 2017 en el Barcelona. Miles de personas, protestaron para exigir una rebaja de las tasas

Traducción A. Bas. para La Haine


Catala

La Fiscalia ha demanat vuit anys i mig de presó per a 13 estudiants per la manifestació de 2017 contra les taxes universitàries i a favor d'una universitat pública. El ministeri fiscal els acusa dels delictes de desordres públics i danys pels incidents que es van produir aquell dia al centre de Barcelona. En l'escrit de Fiscalia, al qual ha tingut accés NacióDigital, es denuncia que els 13 joves van "actuar tots de comú acord" i "amb evident intenció" de "causar danys" al mobiliari públic i urbà, i "posar en risc el desenvolupament quotidià de la vida ciutadana". Segons el ministeri fiscal, els joves van cremar un contenidor, i van pintar i colpejar els aparadors d'una companyia telefònica i una entitat bancària.En declaracions a aquest diari, Eduardo Cáliz, advocat dels estudiants i membre del col·lectiu Alerta Solidària, sosté que el cas es fonamenta sobre uns atestats dels Mossos d'Esquadra "amb un fort component polític" i basats en seguiments a membres del moviment estudiantil i "elucubracions sense cap mena de rigor". Remarca que l'escrit de la Fiscalia és "absolutament desproporcionat". "No té cap sentit demanar penes de més de vuit anys de presó per unes manifestacions que es van desenvolupar amb normalitat més enllà d'algun incident puntual", afirma. Segons el seu parer, l'objectiu del ministeri públic és "atemorir la població" a l'hora d'exercir els seus drets de reunió i manifestació.

Un dels acusats és Arià Bayé, membre del secretariat nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). A preguntes de NacióDigital, explica que va ser detingut durant aquells dies per agents de paisà. En un primer moment va pensar que era pels preparatius del referèndum, però després va saber que era per les protestes i la seva activitat en el moviment estudiantil. De fet, denúncia que se li van fer "seguiments" els mesos previs a la detenció. Després de ser alliberat, no va saber res més del seu cas fins tres anys més tard. Assegura que no li fa por l'amenaça de la presó i considera que l'acusació de la Fiscalia és "desproporcionada". "Només afebleix les estructures judicials, un dels principals pilars de l'Estat", sosté Bayé. 

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) denuncia que aquesta causa, coneguda popularment com "La pública, a judici" vol "desacreditar i reprimir" el moviment estudiantil, que els últims anys ha treballat per aconseguir una rebaixa de les taxes universitàries. "La rebaixa s'ha aconseguit, però la repressió continua afectant els estudiants. Defensar l'educació pública no és cap delicte", apunten fonts del sindicat consultades per aquest diari. Ara com ara, encara no hi ha data perquè se celebri el judici, que ha de tenir lloc a l'Audiència de Barcelona.

El cas fa referència a la manifestació del març de 2017 al centre de Barcelona. Milers de persones, majoritàriament estudiants, van protestar per exigir una rebaixa de les taxes universitàries a Catalunya després que un any abans el Govern hagués incomplert una moció aprovada pel Parlament que preveia una rebaixa del 30%. Durant la protesta es van produir alguns incidents aïllats i es van cremar alguns contenidors. Setmanes més tard, al maig, els Mossos van detenir tres estudiants membres del SEPC acusats de danys i desordres públics durant la manifestació.

A finals de l'any passat, el Govern va anunciar una rebaixa de les taxes universitàries en el marc dels pressupostos del 2020, que es van aprovar amb el suport dels comuns en plena emergència pel coronavirus, i que s'hauran d'adaptar per fer front a la crisi sanitària i econòmica derivada de la pandèmia. Amb aquell anunci, l'executiu de Quim Torra i Pere Aragonès volia donar resposta a una demanda dels estudiants i els rectors que es remunta al 2012. Finalment, ahir dimarts el consell executiu va aprovar el decret de reducció d'un 30% de les taxes universitàries per al proper curs. 

 Castellano

La Fiscalía ha pedido ocho años y medio de prisión para 13 estudiantes por la manifestación de 2017 contra las tasas universitarias y a favor de una universidad pública. El ministerio fiscal los acusa de los delitos de desórdenes públicos y daños por los incidentes que se produjeron aquel día en el centro de Barcelona. En el escrito de Fiscalía, al cual ha tenido acceso NacióDigital, se denuncia que los 13 jóvenes actuaron " todos de mutuo acuerdo" y "con evidente intención" de "causar daños" al mobiliario público y urbano, y "posar en riesgo el desarrollo cotidiano de la vida ciudadana". Según el ministerio fiscal, los jóvenes quemaron un contenedor, y pintaron y golpear los escaparates de una compañía telefónica y una entidad bancaria.

En declaraciones en este diario, Eduardo Cáliz, abogado de los estudiantes y miembro del colectivo Alerta Solidaria, sostiene que el caso se fundamenta sobre unos atestados de los Mossos d'Esquadra "con un fuerte componente político" y basados en seguimientos a miembros del movimiento estudiantil y "elucubraciones sin ningún tipo de rigor". Remarca que el escrito de la Fiscalía es "absolutamente desproporcionado". "No tiene ningún sentido pedir penas de más de ocho años de prisión por unas manifestaciones que se desarrollaron con normalidad más allá de algún incidente puntual", afirma. Según su parecer, el objetivo del ministerio público es "atemorizar la población" en la hora de ejercer sus derechos de reunión y manifestación.

Uno de los acusados es Ariano Bayé, miembro del secretariado nacional de la Asamblea Nacional Catalana (ANC). A preguntas de NacióDigital, explica que fue detenido durante aquellos días por agentes de paisano. En un primer momento pensó que era por los preparativos del referéndum, pero después supo que era por las protestas y su actividad en el movimiento estudiantil. De hecho, denuncia que se le hicieron "seguimientos" los meses previos a la detención. Después de ser liberado, no supo nada más de su caso hasta tres años más tarde. Asegura que no le da miedo la amenaza de la prisión y considera que la acusación de la Fiscalía es "desproporcionada". "Solo debilita las estructuras judiciales, uno de los principales pilares del Estado", sostiene Bayé.

El Sindicato de Estudiantes de los Paísos Catalans (SEPC) denuncia que esta causa, conocida popularmente como "La pública, a juicio" quiere "desacreditar y reprimir" el movimiento estudiantil, que los últimos años ha trabajado para conseguir una rebaja de las tasas universitarias. "La rebaja se ha conseguido, pero la represión continúa afectando los estudiantes. Defender la educación pública no es ningún delito", apuntan fuentes del sindicato consultadas por este diario. Por ahora, todavía no hay fecha porque se celebre el juicio, que tiene que tener lugar a la Audiencia de Barcelona.

El caso hace referencia a la manifestación de marzo de 2017 en el centro de Barcelona. Miles de personas, mayoritariamente estudiantes, protestaron para exigir una rebaja de las tasas universitarias en Catalunya después de que un año antes el Gobierno hubiera incomplert una moción aprobada por el Parlamento que preveía una rebaja del 30%. Durante la protesta se produjeron algunos incidentes aislados y se quemaron algunos contenedores. Semanas más tarde, en mayo, los Mossos detuvieron tres estudiantes miembros del SEPC acusados de daños y desórdenes públicos durante la manifestación.

A finales del año pasado, el Gobierno anunció una rebaja de las tasas universitarias en el marco de los presupuestos del 2020, que se aprobaron con el apoyo de los comunes en plena emergencia por el coronavirus, y que se tendrán que adaptar para hacer frente a la crisis sanitaria y económica derivada de la pandemia. Con aquel anuncio, el ejecutivo de Quim Torra i Pere Aragonès quería dar respuesta a una demanda de los estudiantes y los rectores que se remonta al 2012. Finalmente, ayer martes el consejo ejecutivo aprobó el decreto de reducción de un 30% de las tasas universitarias para el próximo curso.

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fT0r