Principal |
Nacionales PP.Catalans :: 20/07/2020

[Cat/Cast] [Fotos y Video]Els Mossos detenen un manifestant en la protesta contra Felipe VI a Poblet

Vilaweb
Los reyes españoles, Felipe VI y Letizia, han visitado el monasterio en pleno escándalo por los negocios turbios de Juan Carlos I

Catala

Milers de persones han protestat contra la presència de Felipe VI al monestir de Poblet. Els manifestants han caminat des de l’Espluga de Francolí i han desbordat els controls dels Mossos d’Esquadra —situats a un quilòmetre del recinte— caminant per les vinyes que envolten la carretera. Davant de la multitud, els antiavalots s’han vist obligats a endarrerir la seva posició i han fet càrregues per intentar aturar la marxa, en les quals han detingut a una persona. De totes maneres, no han pogut impedir que algunes persones hagin arribat fins al mur del monestir, on han alçat banderes i simbologia contra la monarquia espanyola.

La caminada de protesta l’ha convocat Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que també han organitzat accions arreu del Principat. Felipe VI i Letiza han arribat al monestir a les 12.25 hores, una mica més tard del previst, i els ha rebut l’abad Octavi Vila i el prior Rafael Barrué. Abans, a l’aeroport de Reus, els monarques han estat rebuts pel ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

Els reis espanyols han visitat diverses dependències de Poblet i després s’han reunit amb membres de la comunitat benedictina. Abans de les 14.00 han abandonat el recinte i s’ha dirigit directament a l’aeroport de Reus per tornar a Madrid sense dinar. Poc després s’ha desconvocat la protesta contra la seva presència.

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha demanat d’investigar l’actuació dels Mossos a Poblet si s’han produït càrregues ‘fora de lloc’. En aquest sentit, ha afirmat que caldrà assumir les ‘responsabilitats necessàries. En conferència de premsa, la portaveu ha dit que està cansada de veure com els Mossos carreguen contra manifestants independentistes.

De totes maneres, Vilalta no ha estat l’única que ha retret a la policia catalana la seva actuació. Així mateix, Clara Ponsatí, ha demanat la dimissió del conseller de l’Interior, Miquel Buch. ‘Fora les forces d’ocupació’, ha piulat.

Els reis espanyols, Felipe VI i Letizia, han visitat el monestir en ple escàndol pels negocis tèrbols de Juan Carlos I, que han esquitxat directament l’actual monarca. De fet, el rei emèrit, desaparegut de la vida pública, és investigat per les fiscalies del Suprem i de Suïssa per un compte corrent a Ginebra amb més de seixanta milions d’euros.

Inicialment, Felipe VI i Letizia també havien d’anar a Barcelona, on volien visitar el Cercle d’Economia, la Sagrada Família i el Barcelona Supercomputing Center (BSC). Tanmateix, els brots i restriccions que afecten la ciutat han obligat la Casa Reial espanyola a retallar l’agenda.

L’advertència de Torra

El divendres passat, quan es va fer públic el viatge dels reis, el president de la Generalitat, Quim Torra, va enviar una carta a la Zarzuela per advertir-los que el govern havia recomanat que s’evitessin els viatges no essencials: ‘Les restriccions i recomanacions que hem fet són vàlides per a qualsevol visitant del nostre país.’

D’una altra banda, el batlle de Vimbodí i PobletJoan Canela, va lamentar ahir a Catalunya Ràdio que la Casa Reial no li havia notificat la visita dels monarques: ‘Els Mossos només ens han dit que envoltaran el monestir de Poblet. No ens han donat cap més informació.’ Va dir que els habitants del municipi s’ho prenen amb ‘certa indiferència’.

Castellano

Miles de personas han protestado contra la presencia de Felipe VI en el monasterio de Poblet. Los manifestantes han andado desde l'Espluga de Francolí y han desbordado los controles de los Mossos d'Esquadra —situados a un kilómetro del recinto— andando por las viñas que rodean la carretera. Ante la multitud, los antidisturbios se han visto obligados a atrasar su posición y han hecho cargas para intentar parar la marcha, en las cuales han detenido a una persona. De todos modos, no han podido impedir que algunas personas hayan llegado hasta el muro del monasterio, donde han levantado banderas y simbología contra la monarquía española.

La caminata de protesta lo ha convocado Òmnium Cultural y la Asamblea Nacional Catalana (ANC), que también han organizado acciones en todo el Principado. Felipe VI y Letiza han llegado al monasterio a las 12.25 horas, algo más tarde del previsto, y los ha recibido el abad Octavi Vila y el prior Rafael Barrué. Antes, al aeropuerto de Reus, los monarcas han sido recibidos por el ministro de Sanidad español, Salvador Isla, y la delegada del gobierno español en Cataluña, Teresa Cunillera.

Los reyes españoles han visitado varias dependencias de Poblet y después se han reunido con miembros de la comunidad benedictina. Antes de las 14.00 han abandonado el recinto y se ha dirigido directamente al aeropuerto de Reus para volver a Madrid sin comida. Poco después se ha desconvocado la protesta contra su presencia.

La secretaria general adjunta de ERC, Marta Vilalta, ha pedido de investigar la actuación de los Mossos en Poblet si se han producido cargas ‘fuera de lugar’. En este sentido, ha afirmado que habrá que asumir las ‘responsabilidades necesarias. En conferencia de prensa, la portavoz ha dicho que está cansada de ver como los Mossos cargan contra manifestantes independentistas.

De todos modos, Vilalta no ha sido la única que ha reprochado a la policía catalana su actuación. Así mismo, Clara Ponsatí, ha pedido la dimisión del consejero del Interior, Miquel Buch. ‘Fuera las fuerzas de ocupación’, ha dicho.

Los reyes españoles, Felipe VI y Letizia, han visitado el monasterio en pleno escándalo por los negocios turbios de Juan Carlos I, que han salpicado directamente el actual monarca. De hecho, el rey emérito, desaparecido de la vida pública, es investigado por las fiscalías del Supremo y de Suiza por una cuenta corriente en Ginebra con más de sesenta millones de euros.

Inicialmente, Felipe VI y Letizia también tenían que ir a Barcelona, donde querían visitar el Círculo de Economía, la Sagrada Familia y lo Barcelona Supercomputing Center (BSC). Aun así, los brotes y restricciones que afectan la ciudad han obligado la Casa Real española a recortar la agenda.

La advertencia de Torra

Lo el pasado viernes, cuando se hizo público el viaje de los reyes, el presidente de la Generalitat, Quim Torra, envió una carta a la Zarzuela para advertirlos que el gobierno había recomendado que se evitaran los viajes no esenciales: ‘Las restricciones y recomendaciones que hemos hecho son válidas para cualquier visitante de nuestro país.’

Por otro lado, el alcalde de Vimbodí y Poblet, Joan Canela, lamentó ayer en Catalunya Ràdio que la Casa Real no le había notificado la visita de los monarcas: ‘Los Mossos solo nos han dicho que rodearán el monasterio de Poblet. No nos han dado jefe más información.’ Dijo que los habitantes del municipio se lo toman con ‘cierta indiferencia’.

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fT2l