Principal Imprimir | Volver al artículo
17/11/2020 :: Madrid

Libertad para Dani Gallardo, único detenido por los hechos de la sentencia del 1-O que seguía preso

x Andreu Merino / Bernat Surroca
El joven gaditano hacía un año y un mes que estaba en prisión provisional y ahora tendrá que esperar la sentencia del juicio que ha terminado hoy

[Català]

Llibertat per a Dani Gallardo, l'únic detingut pels fets de la sentència de l'1-O que continuava empresonat

El jove gadità feia un any i un mes que estava en presó provisional i ara haurà d'esperar la sentència del judici que ha acabat avui

Gallardo, al banc dels acusats | ACNDani Gallardo, el jove gadità i veí de Madrid que feia més d'un any que estava empresonat després de ser detingut per manifestar-se contra la sentència de l'1-O, ha quedat en llibertat provisional aquest dimarts, segons ha confirmat el seu advocat a NacióDigital. Precisament avui s'ha celebrat la segona i última sessió del judici contra Gallardo, en què la Fiscalia demana sis anys de presó per a ell, acusat de desordres públics, atemptats contra l'autoritat i lesions greus.

Gallardo era l'únic detingut durant les protestes per a sentència de l'1-O que continuava en presó provisional, després de ser detingut el 16 d'octubre del 2019 a Madrid. Ara podrà esperar des de casa seva la sentència del judici, que podria fer-se pública d'aquí a un mes. Per a l'advocat de Gallardo, Karim Benamar, és una "bona senyal" que el jutge hagi decretat a llibertat provisional després del judici.

En la sessió d'avui a l'Audiència de Madrid han comparegut els pèrits i, segons la defensa, no s'ha pogut acreditar la culpabilitat de Gallardo en les lesions dels agents de la policia espanyola. Fonts de les defenses consultades per NacióDigital consideren que les pericials mèdiques evidencien que les lesions no són compatibles amb el relat dels fets i que en cap moment els agents van córrer un risc greu a la integritat física. Tampoc coincideix amb la realitat el relat que han fet els tècnics de l'ajuntament de Madrid en relació als contenidors cremats aquell dia al centre de la capital espanyola. A les conclusions, la defensa de Gallardo ha insistit en les contradiccions de la versió policial. 


Segons el relat de la Fiscalia, Gallardo participava en una manifestació a la Plaza Canalejas de Madrid juntament amb un grup de 80 persones "que portaven pals i llambordes" i que "van causar desperfectes al mobiliari urbà i van agredir altres vianants". Els agents antidisturbis que s'havien desplegat en motiu de la concentració els van perseguir fins la Plaça Santa Ana però alguns membres del grup "van fer barricades amb contenidors i els van intentar incendiar".

Els agents van agafar la seva amiga Elsa Vilkki, que segons el relat de la Fiscalia també havia participat "juntament a la massa violenta en nombrosos danys al mobiliari públic i a les agressions als vianants". Segons aquest relat de la Fiscalia, mentre un dels agents l'intentava retenir "l'acusat Dani Gallardo el va colpejar per l'esquena i de manera violenta amb un pal de fusta d'uns 90 cm de llarg i 7 d'ample amb sis claus que el travessaven" en dues ocasions al casc de l'agent. Un altre agent el va detenir.

Gallardo nega els fets i el grup de suport se'n desvincula

En la primera sessió del judici celebrada fa dues setmanes, Gallardo va negar davant del tribunal cap agressió a agents durant les protestes per la sentència i, de fet, va negar haver participat en cap manifestació de suport als presos. Segons va explicar, els agents estaven colpejant la seva companya i ell va intentar protegir-la amb el seu cos. "Preferia que em peguessin a mi que a ella", va dir davant del tribunal. Gallardo va negar que utilitzés cap pal per colpejar els agents -com sosté la policia i la Fiscalia- ni que formés part de cap grup antisistema. 

La declaració de Gallardo ha provocat que, un cop acabat el judici, el Moviment Antirepressiu de Madrid s'hagi desvinculat del cas. El col·lectiu havia exercit de grup de suport de Gallardo des de la seva detenció i havia insistit que la seva era una causa política. A través d'un comunicat, el moviment considera que les declaracions de Gallardo davant del jutge van en contra dels seus principis. "No demanem que s'autoincrimini cap acte, però sí mantenir, com a mínim, la mateixa actitud de lliure que els ha dut a ser detinguts", diuen.
 

Un any i un mes després de ser empresonat, doncs, Gallardo torna a trepitjar el carrer. Ell va ser un dels centenars de joves detinguts pels Mossos d'Esquadra o la policia nacional espanyola durant les manifestacions contra la sentència de l'1-O.

 
Fins avui era l'únic que continuava empresonat però en són 200 que continuen a l'espera de judici, una vintena dels quals van passar per la presó. La repressió ha estat especialment dura contra els joves migrants, cinc dels quals van ser deportats al seu país.

Per ara l'única sentència sobre les detencions posteriors a la sentència de l'1-O és la de la causa contra Ibrahim Afkir i Charaf Fadlaoui. Els dos joves gironins van passar gairebé nou mesos en presó provisional i van ser absolts per l'Audiència de Girona al juliol.

 [Castellano]

Libertad para Dani Gallardo, el único detenido por los hechos de la sentencia del 1-O que continuaba encarcelado

El joven gaditano hacía un año y un mes que estaba en prisión provisional y ahora tendrá que esperar la sentencia del juicio que ha terminado hoy

Gallardo era el único detenido durante las protestas para sentencia del 1-O que continuaba en prisión provisional, tras ser detenido el 16 de octubre de 2019 en Madrid. Ahora podrá esperar desde su casa la sentencia del juicio, que podría hacerse pública dentro de un mes. Para el abogado de Gallardo, Karim Benamar, es una "buena señal" que el juez haya decretado en libertad provisional tras el juicio.

En la sesión de hoy en la Audiencia de Madrid han comparecido los peritos y, según la defensa, no se ha podido acreditar la culpabilidad de Gallardo en las lesiones de los agentes de la policía española. Fuentes de las defensas consultadas por Nació Digital consideran que las periciales médicas evidencian que las lesiones no son compatibles con el relato de los hechos y que en ningún momento los agentes corrieron un riesgo grave a la integridad física. Tampoco coincide con la realidad el relato que han hecho los técnicos del ayuntamiento de Madrid en relación a los contenedores quemados ese día en el centro de la capital española. En las conclusiones, la defensa de Gallardo ha insistido en las contradicciones de la versión policial. 

Según el relato de la Fiscalía, Gallardo participaba en una manifestación en la Plaza Canalejas de Madrid junto con un grupo de 80 personas "que llevaban palos y adoquines" y que "causaron desperfectos en el mobiliario urbano y agredieron otros peatones". Los agentes antidisturbios que se habían desplegado con motivo de la concentración los persiguieron hasta la Plaza Santa Ana pero algunos miembros del grupo "hicieron barricadas con contenedores y los intentaron incendiar".

Los agentes tomaron su amiga Elsa Vilkki, que según el relato de la Fiscalía también había participado "junto a la masa violenta en numerosos daños al mobiliario público y en las agresiones a los peatones". Según este relato de la Fiscalía, mientras uno de los agentes del intentaba retener "el acusado Dani Gallardo lo golpeó por la espalda y de manera violenta con un palo de madera de unos 90 cm de largo y 7 de ancho con seis claves que lo atravesaban "en dos ocasiones en el casco del agente. Otro agente lo detuvo.

Gallardo niega los hechos y el grupo de apoyo se desvincula

En la primera sesión del juicio celebrada hace dos semanas, Gallardo negó ante el tribunal ninguna agresión a agentes durante las protestas por la sentencia y, de hecho, negó haber participado en ninguna manifestación de apoyo a los presos. Según explicó, los agentes estaban golpeando su compañera y él intentó protegerla con su cuerpo. "Prefería que me pegaran a mí que a ella", dijo ante el tribunal. Gallardo negó que utilizara ningún palo para golpear los agentes -como sostiene la policía y la Fiscalía- ni que formara parte de ningún grupo antisistema. 

La declaración de Gallardo ha provocado que, una vez terminado el juicio, el Movimiento antirepresivo de Madrid haya desvinculado del caso. El colectivo había ejercido de grupo de apoyo de Gallardo desde su detención y había insistido en que la suya era una causa política. A través de un comunicado, el movimiento considera que las declaraciones de Gallardo ante el juez van en contra de sus principios. "No pedimos que s'autoincrimini ningún acto, pero sí mantener, como mínimo, la misma actitud de libre que les ha llevado a ser detenidos", dicen.

 Un año y un mes en prisión preventiva

Un año y un mes después de ser encarcelado, pues, Gallardo vuelve a pisar la calle. Él fue uno de los cientos de jóvenes detenidos por los Mossos o la Policía Nacional durante las manifestaciones contra la sentencia del 1-O.

Hasta hoy era el único que continuaba encarcelado pero son 200 que continúan a la espera de juicio , una veintena de los cuales pasaron por la prisión. La represión ha sido especialmente dura contra los jóvenes migrantes , cinco de los cuales fueron deportados a su país.

Por ahora la única sentencia sobre las detenciones posteriores a la sentencia del 1-O es la de la causa contra Ibrahim Afkir y Charaf Fadlaoui . Los dos jóvenes gerundenses pasaron casi nueve meses en prisión provisional y fueron absueltos por la Audiencia de Girona en julio.

https://www.naciodigital.cat/noticia/211782/llibertat-dani-gallardo-unic-detingut-pels-fets-sentencia-1-o-continuava-empresonat

 

https://madrid.lahaine.org/libertad-para-dani-gallardo-el