Principal |
Nacionales PP.Catalans :: 15/01/2021

Roger Español: «Qui més renega ara de l’1-O és l’esquerra independentista»

Mª Victoria Bertrán
Nascut a Tarragona, Roger Español havia d’encapçalar la llista de Coalició de Represaliades a les eleccions del 14-F per Barcelona

«L’activista que va perdre un ull per una bala de goma». Roger Español, nascut a Tarragona, sap que tothom el coneix per la mutilació que va patir l’1-O, quan considera que va començar la seva lluita

Nascut a Tarragona, Roger Español havia d’encapçalar la llista de Coalició de Represaliades a les eleccions del 14-F per Barcelona. Dimecres, però, la candidatura sorgida de la coalició ARA i Corrent Roig informava que només havia pogut aconseguir els avals per presentar-se a la demarcació de Tarragona, on, sota el nom de Moviment Corrent Roig, la liderarà Elisabeth Martín amb el propi Roger Español com a número dos.

Per què va decidir impulsar Coalició de Represaliades com a candidatura de cara al 14-F?

Perquè es denuncia molt la repressió per part de l’Estat espanyol contra els presos polítics i el procés independentista, però al mateix temps el Govern està fent servir la repressió contra molts activistes cada cop que sortim al carrer. Bàsicament volíem fer una candidatura de represaliades per denunciar això. Evidentment ens sumem a l’estratègia de seguir endavant amb el mandat de l’1-O.

És en l’únic que coincideixen amb JxCat?

No tenim res a veure amb JxCat perquè la repressió del Govern ve del Departament d’Interior, dirigit durant molt de temps per JxCat i que no ha fet res per evitar aquesta repressió.

El Govern de la Generalitat col·labora amb la repressió?

El Govern de la Generalitat no és que col·labori amb la repressió. Més que per acció, és per inacció, a l’hora de controlar alguns reductes que hi ha a dins del cos dels Mossos d’Esquadra. Són un grup que fan servir les institucions i els advocats de la Generalitat per presentar demandes i reclamacions judicials, en la majoria dels casos amb falta de proves. Per tant, no és que la Generalitat es presenti com a acusació, sinó que no està fent res per evitar que alguns mossos utilitzin les institucions com volen. Es deixadesa del Govern a l’hora d’enfortir les institucions.

Tothom el coneix com l’activista que l’1-O va perdre un ull per l’impacte d’una bala de goma de la Policia Nacional. Li molesta, o ho assumeix?

Ho assumeixo perquè és així. Jo abans ja era molt conscient de l’acció de l’Estat espanyol contra Catalunya, però fins a l’1-O no va començar la meva lluita, el meu activisme. Fins que no vaig ser ferit aquell dia, podríem dir, no em vaig ‘calçar les botes’. La meva lluita neix l’1-O.

«El Departament d’Interior que ha dirigit molt de temps JxCat no ha fet res per evitar la repressió dels activistes quan sortim al carrer»

És nascut a Tarragona, oi?

Sí. Sóc adoptat i vaig néixer a Tarragona. Però els meus pares vivien a Barcelona i sempre hem viscut allà.

En quina situació està la causa judicial per la mutilació que va patir l’1-O?

Encara en fase d’instrucció. El nivell d’ansietat i incertesa és molt alt. Per altra banda, tot aquest temps ens ha permès fer feina. Vam descobrir que l’1-O la Policia Nacional es va saltar els protocols, i que això va ser degut a ordres superiors. I vam identificar el policia escopeter, cosa que passa per primer cop a l’Estat espanyol des que es disparen bales de goma. Fem una demanda de fins a 14 anys perquè podem demostrar que aquell tret va ser intencionat, no dissuasori. Van disparar cap a mi tres cops, fins que em van tocar. Em vaig convertir en un objectiu d’aquell policia, ja sigui per decisió pròpia d’ell o per ordre d’algú altre.

Quin és l’objectiu de la Coalició de Represaliades?

Fer visibles els represaliats. Nosaltres creiem que la millor forma de fer-ho és portar-los al Parlament, per tenir una veu en el procés independentista i també en la gestió de la pandèmia.

Considera que l’1-O se l’han apropiat els partits?

El que em sorprèn és que ara mateix qui renega més del que vam fer l’1-O és l’esquerra independentista, ERC i la CUP, que ara proposa un nou referèndum d’aquí a cinc anys. En la meva opinió, una mica compra el relat de l’Estat que l’1-O va ser un referèndum il·legal i no vàlid.

Vostè va rebre la Creu de Sant Jordi pel seu paper l’1-O, oi?

La Generalitat em va donar la Creu de Sant Jordi el 2018 per defensar les urnes i les escoles l’1-O. Per a mi ja fa temps que això és un problema. En comptes de ser un orgull, que també ho és. Vull dir que és una medalla que he de defensar a capa i espasa fins i tot contra aquells que me la van concedir. L’únic partit que encara segueix aquesta direcció, una mica a pesar meu, és JxCat.

«El nostre objectiu és fer visibles els represaliats i portar-los al Parlament»

Vostè va ser número 5 del Front Republicà liderat per Albano Dante a les generals de l’abril de 2019, i cap de llista de JxCat al Senat en la repetició de les generals el 10-N. Per què va deixar d’anar amb aquests partits?

Amb Front Republicà, perquè no va tirar endavant, i amb JxCat perquè vaig presentar-m’hi amb l’objectiu principal de denunciar la repressió de l’Estat espanyol, tant per l’1-O com després de la sentència del Tribunal Suprem.

La Coalició de Represaliades reclama l’amnistia per a tots els implicats en causes judicials arran del procés?

No. No creiem en l’amnistia per diversos motius. Ja com a concepte i perquè, evidentment, no la donaran a canvi de res. A banda que és un camí molt difícil perquè no hi ha una llei d’amnistia estatal a hores d’ara. Abans de l’amnistia, en qualsevol cas, arribaran els indults, i això ja seria una acceptació de la culpa.

Ni per propiciar un nou clima?

Un ‘començar de zero’ a partir d’una amnistia no és just per al moviment independentista. Nosaltres el que volem és justícia davant del que ens van fer. Jo, com moltes altres persones, en ple procés judicial pels fets de l’1-O, no puc acceptar que aquells policies que em van treure un ull es puguin adherir a una amnistia que nosaltres mateixos presentem. Centrar-nos en l’amnistia és debilitar el moviment independentista, dividir esforços i rebaixar el que volem aconseguir, que és l’autodeterminació.

https://www.diaridetarragona.com/cat-es-mon/Roger-Espanol-Qui-mes-renega-ara-de-l1-O-es-lesquerra-independentista-20210115-0031.html

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fW2u