Principal |
Barcelona :: 21/06/2021

Absolt en Guillem, el jove de la dessuadora taronja

El Punt Avui
El jutjat de menors no veu delicte en cap dels quatre joves que van ser detinguts el 18 d’octubre del 2019 a la Via Laietana

 El jutjat de menors no veu delicte en cap dels quatre joves que van ser detinguts el 18 d’octubre del 2019 a la Via Laietana

 El magistrat considera que no s’han aportat proves de culpabilitat

Qua­tre cors menys dins d’un puny. El jut­jat de menors número 5 de Bar­ce­lona ha absolt el Gui­llem, l’Ivan, la Sarah i en Roc, qua­tre joves que el 18 d’octu­bre del 2019 van ser detin­guts a la Via Laie­tana per efec­tius de la Policía Naci­o­nal quan es mani­fes­ta­ven con­tra la sentència del Tri­bu­nal Suprem. A tots qua­tre, se’ls acu­sava d’atemp­tar con­tra la poli­cia i el cas del Gui­llem és el més cone­gut perquè la seva detenció va ser enre­gis­trada per diver­ses càmeres que van cap­tar com un grup d’agents es tira­ven damunt d’un jove ves­tit amb una des­su­a­dora taronja.

Segons ha pogut saber aquest diari, el jutge del cas no ha con­si­de­rat pro­vada l’acu­sació con­tra els qua­tre acu­sats, que en el moment dels fets eren menors, i ha resolt la seva abso­lució. De tots qua­tre, l’únic cas que ha sus­ci­tat el dubte del magis­trat és el de la Sarah, perquè el dia del judici els poli­cies que van tes­ti­fi­car la van asse­nya­lar com una de les per­so­nes que “durant hores” –van dir– van estar llançant tot tipus d’objec­tes con­tra el cordó poli­cial que cus­to­di­ava la façana de la comis­sa­ria de Via Laie­tana.

En el judici no va decla­rar cap agent dels que van dete­nir en Gui­llem, tot i que en les imat­ges que hi ha del seu cas queda clar que va ser arres­tat per entre qua­tre i cinc poli­cies. Al Gui­llem, se li va atri­buir el llançament de pedres i ampo­lles con­tra la poli­cia però el dia del judici ningú va tes­ti­fi­car en aquest sen­tit, ni tam­poc es va apor­tar cap prova de la seva supo­sada acti­tud vio­lenta.

També en el trans­curs del judici, un dels agents va expli­car que el dia que es van fer les deten­ci­ons van rebre una forta pressió dels mani­fes­tants amb llançament de coses i crits, entre els quals, segons va dir, hi havia “l’insult clàssic de «fora les for­ces d’ocu­pació»”.

Les deten­ci­ons dels qua­tre acu­sats es van pro­duir en dos moments dife­rents i en dos llocs dife­rents de la Via Laie­tana. En el cas del Gui­llem, se’l va dete­nir a quarts de cinc de la tarda, al mig del car­rer, quan en el trans­curs d’una càrrega poli­cial el jove va tri­gar a aixe­car-se de terra donant temps als agents a tirar-s’hi a sobre, en unes imat­ges que es van fer molt cone­gu­des. La detenció dels altres tres joves es va fer una hora abans quan la poli­cia va entrar dins d’un bar que hi ha davant de la pre­fec­tura per treure’n uns mani­fes­tants que s’hi havien refu­giat.

L’acció poli­cial dins del bar va ser molt vio­lenta i va gene­rar moments d’angoixa a les per­so­nes que hi eren. La Sarah i l’Ivan expli­quen que van rebre mal­trac­ta­ments, així com en Gui­llem, que va arri­bar a denun­ciar el mal tracte que li van donar els agents de poli­cia, amb agres­si­ons físiques, insults i vexa­ci­ons de tot tipus.

Per als qua­tre acu­sats, es dema­nava la impo­sició d’una pena d’un any de lli­ber­tat vigi­lada, i en el cas del Gui­llem, que no pogués acos­tar-se a la pre­fec­tura.

 LA XIFRA

1anyde llibertat vigilada és el que l’acusació pública demanava de condemna per als quatre acusats.

https://www.elpuntavui.cat/politica/article/1988796-absolt-en-guillem-el-jove-de-la-dessuadora-taronja.html?ItemId=2786

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fY3k