Principal |
Nacionales PP.Catalans :: 30/07/2021

La CGT es solidaritza amb els monitors i les monitores de lleure i estudiarà emprendre accions legal

CONFEDERACIÓ GENERAL DEL TREBALL DE CATALUNYA (CGT CATALUNYA)
El sindicat CGT valorarà amb cura les possibles accions que se’n derivin arran de la denúncia d’aquest cas.


La CGT es solidaritza amb els monitors i les monitores de lleure i estudiarà emprendre accions legals contra l’empresa Rosa dels Vents.


El sindicat CGT, després de parlar amb els treballadors i treballadores de l’empresa Rosa dels Vents al Casal d’Estiu Masportal d’Àger, valorarà amb cura les possibles accions que se’n derivin arran de la denúncia d’aquest cas.

Aquest grup de 13 persones treballadores, del total de 15 que exercien de monitores de lleure en aquesta casa de colònies, van prendre la decisió de finalitzar la seva relació contractual amb l’empresa arran de la mala gestió i de la vulneració dels drets laborals per part de l’empresa.

Els monitors i monitores van denunciar les condicions laborals que estaven patint i que aguditzen, encara més, la vulneració dels drets laborals i la precarització del treball en la que es troba la gent jove d’avui en dia. A més, aquests testimonis narren una sèrie de situacions que ja no és sol que incompleixin part del conveni del lleure d’aquest sector, sinó que algunes d’aquestes descripcions vulneren descaradament l’Estatut dels Treballadors, i fins i tot poden comportar situacions d’explotació laboral.

Segons declaren, els treballadors i les treballadores se senten enganyades des d’un inici quan l’empresa els va assegurar que tindrien dies de festa i després ha resultat que treballaven els 7 dies de la setmana. També denuncien que havien d’estar disponibles les 24 hores del dia ja que no hi havia personal que s’encarregués dels torns de nit per atendre les necessitats dels infants, tal com l’empresa havia promès, fet que comportava que haguessin de treballar les 24 hores al dia els 7 dies a la setmana, resultant una mitjana de salari de menys de 2 euros l’hora. A més, segons expliquen treballaven sense contracte i alguns sense estar d’alta de la Seguretat Social, la qual cosa és il·lícita. Altres queixes que posen sobre la taula aquesta gestió negligent per part de l’empresa són entorn a la formació no remunerada, el material defectuós, les irregularitats en la gestió del servei de la cuina i l’alimentació, o comentaris inapropiats cap al personal i els infants. Així mateix, denuncien la publicitat enganyosa que realitza l’empresa, per tal de mantenir el seu prestigi i la nefasta gestió amb les mesures de seguretat per garantir la salut dels treballadors i les treballadores, i els infants en la prevenció de la COVID-19.

A resultes d’aquesta denúncia, han sortit altres casos similars en cases de colònies gestionades per la mateixa empresa, on els i les monitores expliquen que aquesta praxi laboral es replica en altres indrets i durant anys. A més, també han sorgit queixes de famílies que denuncien la gestió de l’empresa Rosa dels Vents en relació a les mesures COVID-19 i el tracte cap als infants. Això sol ens diu que el pas endavant que han fet els monitors i les monitores d’Àger ha servit per a que treballadores i famílies perdin la por, evidencien aquesta negligència i comencin a fer trontollar la impunitat laboral de la qual ha gaudit aquesta empresa del lleure.

Davant aquesta situació des de la CGT volem manifestar que, com hem fet des d’un inici amb aquest cas, ens posem a total disposició del conjunt dels treballadors i treballadores pel que necessitin i que estudiarem i valorarem amb més detall el cas per emprendre possibles accions com:

Posar en mans de la Inspecció de treball aquest cas de vulneració dels drets laborals.
Estudiar els casos dels possibles acomiadaments improcedents contra 3 dels monitors.
Denunciar a la Generalitat i la Conselleria de Salut la negligència de l’empresa tant pel que fa a la gestió de les cases de colònies com pel que fa a les mesures de prevenció en salut.
Assenyalar públicament l’empresa, amb les mesures que creguem convenients, com a màxima responsable d’aquesta situació.


Cercar més testimonis que puguin avalar aquesta mala pràctica empresarial que atenta contra els drets laborals de la gent jove.
Sensibilitzar a les famílies i a la comunitat educativa en general per a que es facin ressò d’aquesta situació i facin boicot contra aquesta empresa que posa en risc la seguretat dels infants i perverteix la qualitat del servei del lleure.
Finalment, des del sindicat CGT fem una crida a la joventut treballadora en general, i l’animem per a que s’organitzi i es mobilitzi contra aquesta elit empresarial que s’aprofita de la precarietat i de l’atur. Que no tingui por a denunciar, des de l’acció directa, totes i cadascuna de les situacions que vulnerin els seus drets laborals com a classe treballadora. Ja n’hi a prou que juguin amb la gent jove, i que precaritzin el seu present hipotecant el seu futur.

CONFEDERACIÓ GENERAL DEL TREBALL DE CATALUNYA (CGT CATALNYA)

29 de juliol de 2021

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fY7q