Principal |
Nacionales PP.Catalans :: 12/09/2021

L'Esquerra Independentista reuneix milers de persones i carrega contra la taula de diàleg

Agencias / La Haine
"No tenim necessitat de dialogar amb l'Estat sinó la necessitat de negociar com fem efectiu el dret a l'autodeterminació i l'amnistia"

La tradicional manifestació que organitza cada 11 de setembre a la tarda aplega 15.000 persones i serveix per mostrar el rebuig de l'espai polític a la taula de diàleg: "No tenim necessitat de dialogar amb l'Estat sinó la necessitat de negociar com fem efectiu el dret a l'autodeterminació i l'amnistia". Un any més, s'homenatja Gustau Muñoz, l'adolescent assassinat per la Policia a la Diada de 1978

      

Capçalera de la manifestació de l'Esquerra Independentista aquest 11 de setembre de 2021 a Barcelona. — Miquel Codolar / ACN

La tradicional manifestació que surt de la plaça Urquinaona i acaba al Born ha marcat el punt i final de l'atapeït programa d'actes de l'Esquerra Independentista per aquest 11 de setembre. La mobilització, convocada per la CUP, Arran, Alerta Solidària, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Endavant i la Coordinadora Obrera Sindical (COS), ha arrencat a dos quarts de set i ha reunit unes 15.000 persones, segons l'organització. Els parlaments han estat molt crítics amb els governs català i espanyol i han atacat la imminent taula de diàleg, que reunirà la setmana vinent els dos executius.

Moments abans d'iniciar la marxa, el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Edgar Fernández, ha reconegut als mitjans que tot procés d'independència requereix un moment pel diàleg. Ha apuntat, però, que l'Estat no reconeix l'autodeterminació i que no s'està negociant la independència. Ha lamentat que s'estigui afavorint la governabilitat. "No tenim necessitat de dialogar amb l'Estat sinó la necessitat de negociar com fem efectiu el dret a l'autodeterminació i l'amnistia".

Fernández ha fet una crida aquest dissabte a la mobilització i l'organització popular per dir-li al Govern "que no se'n sortirà si pretén una estabilitat i governabilitat normal i tranquil·la" com passava fa 20 anys a Catalunya. I ha explicat que l'oposició a l'ampliació de l'aeroport "és un exemple" del que ha de passar en el nou curs polític. Així, ha apostat perquè quan l'executiu català busqui l'estabilitat i la governabilitat de les administracions i no confronti amb l'Estat que la gent "digui que no".

Durant un moment de la marxa, un grup de han cremat una fotografia de gran dimensions del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez, en el que clarament pot interpretar-se com un missatge de rebuig a la taula de diàleg. De fet, la CUP ja ha anunciat que convocarà mobilitzacions en contra el dia que se celebri.

En els parlaments finals, la membre del secretariat nacional de la CUP Anna Saliente ha afirmat que "Pere Aragonès, Ximo Puig i Francina Armengol estan competint per ser els alumnes avantatjats de Pedro Sánchez. Això no va de nous finançaments, va d'exercir l'autodeterminació". També s'hi han reivindicat les protestes que van tenir com a epicentre la plaça d'Urquinaona contra les sentències del judici al Procé o l'1 d'octubre. Més enllà dels lemes habituals de l'Esquerra Independentista també s'hi han pogut veure molts cartells contra l'ampliació de l'aeroport.

Homenatge a Gustau Muñoz

Més enllà de mobilitzacions a Lleida, Girona i Reus, l'Esquerra Independentista ha realitzat altres actes habituals cada 11 de setembre, com ara l'homenatge a Gustau Muñoz, l'adolescent de 16 anys assassinat per la Policia espanyola al carrer Ferran durant la Diada de 1978. Posteriorment ha arrencat una manifestació, organitzada per Arran, i que ha reunit centenars de persones. La marxa ha recorregut diversos carrers de la capital catalana, passant per la seu de Foment del Treball, ubicada a Via Laietana. En aquest punt s'han cremat fotografies de diferents personalitats del món polític i empresarial, com el conseller d'Economia, Jaume Giró, el president de la patronal catalana, Josep Sánchez-Llibre, el president d'Iberdrola, José Ignacio Sánchez Galán, així com Florentino Pérez, president del grup ACS.

Marina Gispert, portaveu d'Arran, ha declarat que l'organització rebutja "qualsevol pacte amb l'Estat espanyol", considerant que "ja no existeix possibilitat de diàleg amb un govern que sosté la repressió cap a centenars de joves independentistes". Paral·lelament, des d'Arran, han denunciat que a primera hora del matí els Mossos d'Esquadra han retingut a una desena de militants de la formació per penjar una pancarta al Fossar. Així n'ha informat també la CUP a través d'una piulada a Twitter, en la qual ha preguntat al departament d'Interior "si aquesta és la Diada que volen".

https://www.publico.es/public/diada-nacional-cataluya-l-esquerra-independentista-reuneix-milers-persones-i-carrega-taula-dialeg.html?utm_medium=Public&utm_source=Twitter#Echobox=1631388868

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fZ1p