Principal Imprimir | Volver al artículo
19/09/2021 :: Nacionales PP.Catalans

Confirman la condemna a un sotsinspector dels Mossos que va clavar un cop de puny a una dona

x Vilaweb
La sentència certifica que l'actuació va ser desproporcionada i el policia haurà de pagar multa i indemnitzacions

L’Audiència de Girona ha confirmat la condemna a un sotsinspector dels Mossos d’Esquadra que va agafar una dona pel coll i li va clavar un cop de puny a la cara. La sentència conclou que l’actuació va ser desproporcionada, injustificada i innecessària i ratifica la resolució del jutjat penal número 2 de Girona que el va condemnar com a autor de dos delictes lleus de lesions perquè també va acabar agredint la filla de la dona quan va intercedir per socórrer-la. El sotsinspector haurà de pagar una multa de 720 euros i haurà d’indemnitzar les víctimes amb 525 euros. La sentència no és ferma i es pot presentar un recurs al Tribunal Suprem espanyol.

Segons que recull la sentència del penal número 2, que l’Audiència ha confirmat, els fets van tenir lloc cap a les quatre de la tarda del 20 d’agost de 2019. El sotsinspector i un altre agent patrullaven, uniformats i en un cotxe amb logotip, quan van rebre un avís de la sala regional per anar a un bar situat al carrer d’Orient de Girona. Segons la trucada del propietari del local, hi havia un home begut que “s’havia posat molt agressiu” quan es van negar a servir-li més alcohol.

Quan la patrulla va arribar bar, l’amo va dir als policies que l’home ja havia marxat i que en aquells moments era en un supermercat situat a uns 50 metres, al carrer Maçana. Els agents es van dirigir fins allà. Des del bar els va acompanyar una dona, que va resultar ser la sogra de l’home que buscaven, i que estava nerviosa perquè sabia que el seu gendre estava ebri.

Tan bon punt van entrar al supermercat, la dona va recriminar l’actitud al gendre i va dir als policies que se’l volia emportar cap a casa. Va ser aleshores quan, segons la sentència, els policies van fer sortir del local l’home i la seva sogra, els van identificar i van demanar a l’home que es buidés les butxaques. Ho va fer, però “llançant-los a terra de manera despectiva” i dient als policies “fills de puta, me la sueu”.

Cop de puny a l’ull

Per això, els policies li van dir que quedava detingut per un presumpte delicte de desobediència. L’agent el va intentar emmanillar, però el sotsinspector estava molest amb l’actitud de la dona, que insistia a endur-se el gendre a casa, i li va clavar una primera empenta. Quan la sogra es va tornar a apropar on era l’home per intentar d’intervenir, el sotsinspector “la va subjectar pel coll amb la mà esquerra”, va dir “on hem anat a parar, ja m’esteu tocant els collons, tots detinguts” i li va propinar un cop de puny a la zona de l’ull esquerre.

Segons la sentència, l’agressió va fer caure la dona a terra. En aquest moment, la seva filla va intercedir per intentar d’ajudar-la, però el sotsinspector també la va empènyer i la va fer caure a terra: “Es va iniciar un forcejament entre el policia i les dues dones durant el qual el sotsinspector va aconseguir finalment reduir-les subjectant-les pel cabell i fent pressió cap avall fins que van quedar immobilitzades.”

L’advocada de les dones, Anna Pagès, remarca que l’actuació del sotsinspector va ser del tot desproporcionada: “La meva clienta intentava mitigar la situació i endur-se el gendre a casa i no pot ser que com que l’agent creia que no s’estava fent el que volia i com volia, actués d’aquesta manera pegant a una dona de més de quaranta anys i després agredint també a la seva filla.”

Desproporcionada i injustificada

El jutjat penal número 2 va condemnar el sotsinspector com a autor de dos delictes lleus de lesions, li va imposar una multa de 720 euros i va fixar en 525 la indemnització a pagar a les dues dones. La fiscalia va presentar un recurs contra la sentència, però la secció tercera de l’Audiència de Girona ha desestimat el recurs i ha confirmat íntegrament la sentència. La resolució, de la que ha estat ponent el magistrat Manuel Ignacio Marcello, avala que l’actuació del sotsinspector va ser “desproporcionada, injustificada, innecessària i excessiva”.

També qüestiona l’actuació des del començament: “L’agent havia d’haver ponderat que l’home no estava al bar quan van arribar, que al supermercat no causava problemes i que es trobava molt begut.” Així, l’Audiència apunta que per molt reprovable que sigui que es dirigís als agents “utilitzant expressions irrespectuoses i insultants”, en cap cas es tracta d’un delicte de desobediència.

De fet, al judici que es va fer al penal 2, tant l’home com totes dues dones s’enfrontaven a penes de presó per delictes de resistència i atemptat contra agents de l’autoritat. El jutjat els va absoldre. Només van condemnar l’home per un delicte lleu de danys perquè, ja a comissaria, va colpejar una càmera de la cel·la i va causar-hi desperfectes.

La lletrada de la família, Anna Pagès, subratlla que en aquest cas han hagut de lluitar contra la presumpció de veracitat dels policies i desmarcar-se de la fiscalia, que avalava l’atestat dels Mossos i no acusava per l’actuació del sotsinspector: “Al judici va quedar acreditat que l’atestat i el que va ocórrer no tenien res a veure. Molts testimonis van dir que no els hi van voler prendre declaració perquè deien que les senyores tenien raó, però van venir voluntàriament al jutjat perquè ho trobaven injust.”

https://www.vilaweb.cat/noticies/audiencia-confirma-condemna-mossos-cop-puny-dona-girona/

 

https://ppcc.lahaine.org/confirman-la-condemna-a-un