Principal |
Països Catalans :: 25/08/2003

Crònica Mani antirepressiva festa major de Gràcia

Endavant

El passat 22 d’agost, prop de 400 persones es manifestarebn al barri barceloní de Gràcia contra la presència de les forces d’ocupació, en la manifestació que es convoca cada any durant la festa major. La convocatòria, feta per organitzacions i entitats gracienques com l’assemblea local d’Endavant, l’Assemblea de Joves de Gràcia, l’Ateneu Independentista La Torna, la Vocalia de Joves de l’AVV i l’Associació la Barraqueta, volia denunciar la repressió que aquest darrer any han patit les lluites populars als Països Catalans, tant per part dels cossos repressius de l’estat com dels Mossos. Durant la marxa, es cridaren consignes contra la repressió i la presència de les forces d’ocupació, contra la tortura i l’aplicació cada vegada més generalitzada de la legislació "antiterrorista" o contra els desallotjaments, entre altres.

L’únic incident el protagonitzà una forta dotació de la policia espanyola quan els manifestants passaven per la Comissaria de Gràcia, quan intentaren impedir el pas a la marxa. Davant la negativa dels manifestants a canviar el recorregut i a marxar, els agents finalment hagueren d’apartar-se per permetre el pas de la protesta.

En acabar la marxa, a la Placa del Diamant, es llegí un comunicat i es clogué l’acte amb el cant dels segadors, moment en què dos encaputxats cremaren una bandera espanyola.

Els convocants valoraren positivament la consolidació, any rera any, d’aquesta convocatòria antirepressiva a Gràcia durant la festa major.

Parlament de l’acte:

"La convocatòria d’avui ens hauria de servir per a recordar que si la festa és important, la lluita n'és més. Que per causa del seu compromís amb la lluita per la llibertat i la dignitat del nostre poble i de tots els pobles del món hi ha companys que es troben empresonats i dispersats arreu de l’Estat. Que per aquesta causa les seves famílies han de patir un càstig angoixant. Cal recordar-los a tots ells.
També hem de recordar que durant tot l’any, les forces d’ocupació han reprimit, detingut i torturat amb l’estreta col.laboració dels jutges, sota la llei antiterrorista o sense ella. Però també amb l’estreta col.laboració dels mitjans de comunicació, tant si els paga l’Estat com si els paga el capital. Ells tenen el poder de criminalitzar els detinguts i de predisposar l’opinió pública contra ells.
Aquest mecanisme és el que va funcionar quan tres companys de l’Assemblea de Joves de Gràcia van ser detinguts, maltractats i criminalitzats. Cal no oblidar ni perdonar, i sobretot tenir present que aquests companys segueixen pendents de judici i que no hi ha més camí que la lluita si volem evitar que fets com aquests continuïn esdevenint-se.
Hi ha també aquella repressió més difusa i més subtil que es materialitza en les identificacions al carrer o en els registres il.legals als ateneus i locals de la vila que es caracteritzen pel seu compromís amb les lluites populars. Tampoc no n'ha faltat d’això enguany, a la Vila i fora, com podran recordar els companys del Casal Independentista Antoni Sala i Font de Badalona. Ni tampoc ha faltat la violació descarada del dret de manifestació el 23 d’abril, diada de Sant Jordi, a Barcelona.
Desgraciadament, però, no han estat aquests els fets més greus que s'han produït al nostre país. En són testimonis els 4 joves llibertaris de València que han estat acusats enguany de delictes de terrorisme. Igualment reprimits han estat aquells que lluiten per la defensa de les hortes de la Punta i de Benimaclet i contra els interessos dels especuladors a l’Horta de València; o aquells que foren escorcollats i amenacats mentre se'ls requisaven pancartes, estelades i fins i tot senyeres amb motiu del Mundial de Natació a Barcelona només per què volien recordar un cop més que això no és Espanya.
És llarga la llista, i alguns la coneixeu prou bé. Detencions i seguiments a Manresa, detencions i tortures sota la llei antiterrorista com les que han patit els companys de Torà, afortunadament ja en llibertat però pendents de judici.
Utilitzar el terror per a acovardir aquells que no es conformen amb la dictadura del capital ni amb la submissió del nostre poble a Franca i Espanya té un nom: terrorisme.
Lluitar per tots els mitjans pels drets dels treballadors i els pobles de tot el mon en té un altre: compromís i dignitat."

Mira també:
Endavant

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/cZ1