Principal |
Nacionales PP.Catalans :: 03/05/2012

Éxito de la campaña #novullpagar contra los peajes de autopistas

VilaWeb
Se hablaba (datos oficiales...) de 2.500 conductores que no habían pagado entre las seis de la mañana y las dos del mediodía.

[Català]

Després de l'èxit d'ahir de la campanya de protesta als peatges #novullpagar, les plataformes, entitats i partits que li donen suport han convocat un segon dia d'insubmissió multitudinària per al diumenge 20 de maig, a les dotze del migdia, en una quinzena de peatges del país: Vilassar (C-32), Martorell (AP-7), Mollet (C-33), Manresa (C-16), Girona Sud, Figueres Sud, Túnels del Garraf, Amposta- Deltebre, Ulldecona-Vinaròs, Terrassa-LesFonts, Reus, Túnels de Vallvidrera, Algemesí, Sagunt-València, Castelló i Sóller.

Èxit de la convocatòria d'ahir

La campanya de protesta als peatges #novullpagar havia anat agafant més i més força aquests últims dies i ahir, amb la convocatòria multitudinària en una quinzena de peatges del país, va adquirir una dimensió encara més gran.

Poc abans de migdia milers de cotxes ja passaven sense pagar en alguns peatges, sobretot del Principat, però també del País Valencià. Abertis va parlar de 2.500 conductors que no havien pagat entre les sis del matí i les dues del migdia.

Hi hagué peatges, especialment als que es feien cues importants, en què els treballadors de les empreses concessionàries optaren per no apuntar matrícules i deixar passar els conductors que protestaven. La norma, tanmateix, era d'anotar les dades de cada cotxe. Abertis, propietària de la majoria de les autopistes, ha fet saber que faria servir aquestes dades per proposar multes contra els conductors.

Gran incidència a Vilassar

Un dels peatges més contestat fou el de l'autopista C-32, a Vilassar, on el Servei Català de Trànsit informà que hi havia cues de més d'un quilòmetre. De fet, aquest és el peatge més antic del país i fa ja més de quaranta anys que els usuaris el paguen. En aquest indret, el diputat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Uriel Bertran, va repartir material de campanya i es declarà molt satisfet de la resposta dels catalans al primer #novullpagar popular. Bertran ha exigit a Abertis el desmantellament dels peatges, amortitzats per les concessionàries 'desenes de vegades'; al govern de CiU, que 'no cometi cap il·legalitat ni delicte de prevaricació i que anunciï que no farà cas de les amenaces d'Abertis de fer imposar multes il·legals', i al poble de Catalunya, 'que continuï la campanya des d'ara mateix fins a la fi dels peatges'.

Barreres aixecades a Girona i a Mollet

El peatge de Girona sud va optar per aixecar les barreres en vista de la multitudinària presència de cotxes que participaven en la mobilització del #novullpagar. En molts pocs minuts, després de les dotze, les caravanes de cotxes, alguns dels quals amb estelades i pancartes reivindicatives, van col·lapsar l'accés a l'autopista, moment en el qual la concessionària va decidir de tirar les barreres amunt. Al peatge de Mollet també es van haver d'obrir les barreres una estona, per l'allau de vehicles (vídeo).

Policia espanyola al peatge de Martorell

El peatge de la AP-7 a Martorell va ser un dels més col·lapsats a migdia, amb cues de més d'un quilòmetre. El peatge era vigilat per la policia espanyola fortament armada, fet que va sorprendre molts dels participants en la convocatòria.

La guàrdia civil deté conductors a Ulldecona

Uns quants conductors que seguien la campanya al peatge d'Ulldecona, a l'autopista AP-7, foren retinguts per la guàrdia civil. Joan Pla va denunciar que els cobradors no volien posar el semàfor en verd i que els agents de la guàrdia civil, que apuntaven la matrícula del cotxes que feien cua al peatge, els feien passar en vermell, de primer, i els retenien, després.

El regidor d'ERC d'Alcanar (Montsià), Manel Martí, va denunciar un altre incident amb la guàrdia civil al mateix peatge d'Alcanar-Ulldecona-Vinaròs. Segons que va explicar a VilaWeb, el seu vehicle fou retingut gairebé una hora i tots els ocupants foren identificats pels agents, que els van dir que rebrien una denúncia de la delegació de govern. Segons Martí, van ser moments de tensió: 'Ens han dit que els parléssem en espanyol i que, si fèiem cap foto o enregistrament, ens requisarien les càmeres'. Els agents també van multar per fer sonar el clàxon i per sortir del vehicle sense armilla reflectora.

SI, ERC i la CUP protesten

Entre els conductors hi havia càrrecs i representants tant de Solidaritat com d'Esquerra i de les CUP, com Uriel Bertan, Alfons López Tena (SI) i Anna Simó (ERC).

Prova de força

La campanya #novullpagar d'insubmissió als peatges s'havia imposat una autèntica prova de foc, la d'una acció multitudinària a migdia als peatges d'Algemesí (AP-7), Amposta-Deltebre (AP-7), Castelló (AP-7), Figueres sud (AP-7), Girona sud (AP-7), Manresa (C-16), Martorell (AP-7), Mollet (C-33), Reus (AP-7), Sagunt-València (AP-7), Terrassa-les Fonts (C-16), Túnels del Garraf (C-32), Ulldecona-Vinaròs (AP-7) i Vilassar (C-32). Espontàniament també es feren accions a peatges que no eren a la llista.

En una guia d'actuació els promotors proposaven als participants que, en arribant al peatge a migdia, passessin per la cabina de pagament manual i diguessin que no volien pagar.

Tot amb tot, alguns conductors van avisar al matí que hi havia cabines de pagament manual tancades en alguns peatges, però que es podia deixar de pagar als peatges automàtics prement el botó d'assistència. Vegeu uns vídeos sobre la manera de fer un #novullpagar en un peatge automàtic.


[Castellano]

Tras el éxito de ayer de la campaña de protesta en los peajes #novullpagar (no quiero pagar), las plataformas, entidades y partidos que le apoyan han convocado un segundo día de insumisión multitudinaria para el domingo 20 de mayo, a las doce del mediodía, en una quincena de peajes del país: Madrid (C-32), Martorell (AP-7), Mollet (C-33), Manresa (C-16), Girona Sur, Figueres Sur, Túneles del Garraf, Amposta-Deltebre, Ulldecona-Vinaròs, Terrassa-LesFonts, Reus, Túneles de Vallvidrera, Algemesí, Sagunto-Valencia, Castellón y Sóller.

Éxito de la convocatoria de ayer

La campaña de protesta en los peajes #novullpagar había ido cogiendo más y más fuerza estos últimos días y ayer, con la convocatoria multitudinaria en una quincena de peajes del país, adquirió una dimensión aún mayor.

Poco antes de mediodía miles de coches ya pasaban sin pagar en algunos peajes, sobre todo del Principado, pero también del País Valenciano. Abertis habló de 2.500 conductores que no habían pagado entre las seis de la mañana y las dos del mediodía.

Hubo peajes, especialmente a los que se hacían colas importantes, en que los trabajadores de las empresas concesionarias optaron por no apuntar matrículas y dejar pasar los conductores que protestaban. La norma, sin embargo, era de anotar los datos de cada coche. Abertis, propietaria de la mayoría de las autopistas, ha hecho saber que usaría estos datos para proponer multas contra los conductores.

Gran incidencia en Vilassar

Uno de los peajes más contestado fue el de la autopista C-32, en Vilassar, donde el Servicio Catalán de Tráfico informó que había colas de más de un kilómetro. De hecho, este es el peaje más antiguo del país y hace ya más de cuarenta años que los usuarios lo pagan. En este lugar, el diputado de Solidaritat Catalana per la Independencia (SI), Uriel Bertran, repartió material de campaña y se declaró muy satisfecho de la respuesta de los catalanes en el primer #novullpagar popular. Bertran ha exigido a Abertis el desmantelamiento de los peajes, amortizados por las concesionarias 'decenas de veces'; al gobierno de CiU, que 'no cometa ninguna ilegalidad ni delito de prevaricación y que anuncie que no hará caso de las amenazas de Abertis de hacer imponer multas ilegales', y al pueblo de Catalunya, 'que continúe la campaña desde ahora mismo hasta el fin de los peajes'.

Barreras levantadas en Girona y en Mollet

El peaje de Girona sur optó por levantar las barreras a la vista de la multitudinaria presencia de coches que participaban en la movilización del #novullpagar. En muy pocos minutos, después de las doce, las caravanas de coches, algunos de ellos con esteladas y pancartas reivindicativas, colapsaron el acceso a la autopista, momento en el que la concesionaria decidió tirar las barreras arriba. El peaje de Mollet también se tuvieron que abrir las barreras un rato, por la avalancha de vehículos (vídeo).

Policía española en el peaje de Martorell

El peaje de la AP-7 en Martorell fue uno de los más colapsados ​​a mediodía, con colas de más de un kilómetro. El peaje era vigilado por la policía española fuertemente armada, lo que sorprendió a muchos de los participantes en la convocatoria.

La guardia civil detiene conductores en Ulldecona

Unos cuantos conductores que seguían la campaña en el peaje de Ulldecona, en la autopista AP-7, fueron retenidos por la guardia civil. Joan Pla denunció que los cobradores no querían poner el semáforo en verde y que los agentes de la Guardia Civil, que apuntaban la matrícula de los coches que hacían cola en el peaje, los hacían pasar en rojo, primero, y los retenían, después.

El concejal de ERC de Alcanar (Montsià), Manel Martí, denunció otro incidente con la guardia civil en el mismo peaje de Alcanar-Ulldecona-Vinaròs. Según explicó a VilaWeb, su vehículo fue retenido casi una hora y todos los ocupantes fueron identificados por los agentes, que les dijeron que recibirían una denuncia de la delegación de gobierno. Según Martí, fueron momentos de tensión: 'Nos han dicho que los habláramos en español y que, si hacíamos alguna foto o grabación, nos requisaron las cámaras'. Los agentes también multaron por hacer sonar el claxon y para salir del vehículo sin chaleco reflectante.

SI, ERC y la CUP protestan

Entre los conductores había cargos y representantes tanto de Solidaridad como de Esquerra y de las CUP, como Uriel Bertan, Alfons López Tena (SI) y Anna Simó (ERC).

Prueba de fuerza

La campaña #novullpagar de insumisión en los peajes se había impuesto una auténtica prueba de fuego, la de una acción multitudinaria a mediodía en los peajes de Algemesí (AP-7), Amposta-Deltebre (AP-7), Castellón (AP -7), Figueres sur (AP-7), Girona sur (AP-7), Manresa (C-16), Martorell (AP-7), Mollet (C-33), Reus (AP-7), Sagunto- Valencia (AP-7), Terrassa-Les Fonts (C-16), Túneles del Garraf (C-32), Ulldecona-Vinaròs (AP-7) y Vilassar (C-32). Espontáneamente también se hicieron acciones a peajes que no estaban en la lista.

En una guía de actuación los promotores proponían a los participantes que, en llegando al peaje a mediodía, pasaran por la cabina de pago manual y dijeran que no querían pagar.

Con todo, algunos conductores avisaron por la mañana que había cabinas de pago manual cerradas en algunos peajes, pero que se podía dejar de pagar los peajes automáticos pulsando el botón de asistencia. Véase unos videos sobre la manera de hacer un #novullpagar en un peaje automático.

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/dG36