Principal |
Nacionales PP.Catalans :: 25/09/2013

[Illes Balears] La marea verda envolta el Parlament

Llibertat.cat
[Cat/Cast] El Parlament de las Islas Baleares ha aprobado el decreto del trilingüismo que acaba con 30 años de inmersión lingüística. La marea verde rodea el Parlament

[Catalá]

La marea verda s'ha fet sentir amb força aquest dimarts amb motiu de l'aprovació al Parlament del decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) que acaba amb 30 anys d'immersió lingüística en català a les aules de les Illes Balears.

Unes 4.000 persones amb samarretes verdes i pancartes contra el TIL i a favor de l'educació pública i la llengua pròpia han envoltat el Parlament durant tot el matí i migdia fins a arribar a Cort. El malestar s'ha pogut fer patent fins i tot a dins de la cambra, des d'on s'escoltaven els crits i els xiulets. Novament, els manifestants han cantat l'Estaca.

Els protestants han demanat la dimissió del president del govern balear, José Ramón Bauzá, i la consellera d'Educació, Joana Maria Camps.

El PP imposa la seva majoria

El polèmic decret del TIL s'ha aprovat passades les quatre de la tarda amb els únics vots a favor del PP, que té majoria absoluta al Parlament. Han estat 34 vots a favor i 24 en contra, ja que els diputats del PSIB i MÉS hi han votat en contra, a més del també batlle de Manacor, Antoni Pastor.

Durant la seva intervenció abans de la votació, Bauzá ha assegurat que el seu govern "seguirà endavant amb les reformes que faci falta perquè no vull liderar el fracàs escolar de tota Europa". "Res d'imposició ni immersió", ha dit. I dirigint-se a l'oposició ha dit: "Vostès només tenen una estratègia, el renou".

El Parlament ha aprovat el decret malgrat la interlocutòria del TJIB que el suspèn cautelarment.

Les escoles continuen buides

En el setè dia de vaga les escoles continuen buides. Tot i que el seguiment de la vaga no és tant massiu com al principi, la mobilització compta amb el suport dels pares, que han ajudat a paralitzar els centres no duent els seus fills a l'escola.

Aquest dimarts el seguiment de la vaga és del 70% segons els sindicats i del 15% segons el Govern, mentre que dilluns va ser del 46,27% segons els sindicats.

El seguiment segueix sent molt elevat tant a Pitiüses com a Mallorca, mentre que a Menorca ha baixat. Cal situar, però, aquestes xifres en un context de rotació de professorat amb tot allò referent als serveis mínims i al suport que es rep per part de les associacions de pares i mares.

En aquest sentit, tot i que el seguiment pugui baixar, cada dia se sumen més entitats i col·lectius a la lluita dels docents, i més suports des de la resta de Països Catalans.

Pel que fa a la caixa de resistència, que ja ha superat els 100.000 euros i no para d'augmentar, es començarà a utilitzar a partir de la tercera setmana de vaga, segons ha avançat l'Assemblea de Docents, que decidirà divendres en assemblea a què destina els diners.

Mesa sectorial dimecres

Paral·lelament, el Govern segueix sense voler-se asseure a negociar amb els sindicats i el comitè de vaga. Amb tot, la conselleria ha convocat per dimecres una mesa sectorial, que segons els sindicats és buida de contingut ja que aquest dimarts s'ha d'aprovar el Decret Llei TIL.

L'Assemblea de Docents, que dilluns va celebrar una assemblea amb l'assistència d'unes 300 persones, considera que havent-hi una vaga convocada la conselleria s'hauria d'asseure amb els comitès de vaga convocants i no programar una reunió sectorial que "no té cap capacitat legal per obrir diàleg ni negociació respecte a la vaga".


[Castellano]

La marea verde se ha hecho sentir con fuerza este martes con motivo de la aprobación en el Parlamento del decreto de Tratamiento Integrado de Lenguas ( TIL ) que termina con 30 años de inmersión lingüística en catalán en las aulas de las Islas Baleares .

Unas 4.000 personas con camisetas verdes y pancartas contra el TIL y a favor de la educación pública y la lengua propia han rodeado el Parlamento durante toda la mañana y mediodía hasta llegar a Cort . El malestar se ha podido hacer patente incluso dentro de la cámara , desde donde se escuchaban los gritos y los silbidos . Nuevamente, los manifestantes han cantado l'Estaca.

Los protestantes han pedido la dimisión del presidente del gobierno balear , José Ramón Bauzá , y la consejera de Educación , Juana María Camps.

El PP impone su mayoría

El polémico decreto del TIL ha aprobado pasadas las cuatro de la tarde con los únicos votos a favor del PP, que tiene mayoría absoluta en el Parlamento . Han sido 34 votos a favor y 24 en contra , ya que los diputados del PSIB y MÁS han votado en contra , además del también alcalde de Manacor , Antoni Pastor .

Durante su intervención antes de la votación , Bauzá ha asegurado que su gobierno "seguirá adelante con las reformas que haga falta porqué no quiero liderar el fracaso escolar de toda Europa" . "Nada de imposición ni inmersión" , ha dicho. Y dirigiéndose a la oposición ha dicho: "Ustedes sólo tienen una estrategia , el ruido".

El Parlamento ha aprobado el decreto pesar del auto del TJIB que lo suspende cautelarmente .

Las escuelas siguen vacías

En el séptimo día de huelga las escuelas continúan vacías . Aunque el seguimiento de la huelga no es tan masivo como al principio , la movilización cuenta con el apoyo de los padres , que han ayudado a paralizar los centros no llevando a sus hijos a la escuela .

Este martes el seguimiento de la huelga es del 70% según los sindicatos y del 15% según el Gobierno , mientras que el lunes fue del 46,27% según los sindicatos .

El seguimiento sigue siendo muy elevado tanto en Pitiüses como en Mallorca , mientras que en Menorca ha bajado. Hay que situar, sin embargo, estas cifras en un contexto de rotación de profesorado con todo lo referente a los servicios mínimos y al apoyo que se recibe por parte de las asociaciones de padres y madres .

En este sentido, aunque el seguimiento pueda bajar , cada día se suman más entidades y colectivos a la lucha de los docentes, y más apoyos desde el resto de Países Catalanes .

En cuanto a la caja de resistencia , que ya ha superado los 100.000 euros y no para de aumentar , se empezará a utilizar a partir de la tercera semana de huelga , según ha avanzado la Asamblea de Docentes , que decidirá el viernes en asamblea a que destina el dinero .

Mesa sectorial miércoles

Paralelamente , el Gobierno sigue sin querer sentarse a negociar con los sindicatos y el comité de huelga . Con todo , la conselleria ha convocado para el miércoles una mesa sectorial , que según los sindicatos está vacía de contenido ya que este martes se aprobó el Decreto Ley TIL .

La Asamblea de Docentes, que el lunes celebró una asamblea con la asistencia de unas 300 personas, considera que habiendo una huelga convocada la consejería debería sentarse con los comités de huelga convocantes y no programar una reunión sectorial que "no tiene ninguna capacidad legal para abrir diálogo ni negociación respecto a la huelga".

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/dX0s