Principal |
Barcelona :: 02/06/2016

[Cat/Cast] Un govern sota control policial

Josep Garganté
O la Alcaldesa o pone orden a la Guardia Urbana, cesando inmediatamente a Evelio Vázquez, o la imagen que tenemos es que aquí no manda el gobierno, sino la Guardia urbana.

[Català]

Un cop més, els dimarts 31 de maig, ens vam trobar amb una Comissió extraordinària per continuar la campanya, de quasi tots els grups municipals, per perseguir i criminalitzar als venedors ambulants. Cap novetat en el front racista i classista d’alguns i algunes.

Continua, a més a més, la campanya electoral per intentar esgarrapar alguns vots a costa de l’empresonament d’una persona i de la pobresa dels seus companys i companyes que intenten sobreviure en aquesta ciutat.

I aquest cop la cacera mediàtica i partidista li va tocar al tercer tinent d’Alcaldia, Jaume Asens, al qual el nostre grup municipal va transmetre públicament dies enrere tot el nostre suport en relació a la qüestió que aquí es tracta.

Un cop constituït el nou Ajuntament portem quasi un any de cacera policial, partidista i mediàtica contra els venedors ambulants i com que des del Govern actual no s’ha posat l’aturador a certes pràctiques policials, ni a la seva desproporció en el cas d’alguns agents de paisà i dels antiavalots (USP) doncs la pilota s’ha anat fent més gran.

Com les cessions i la tebiesa del Comissionat de seguretat, Amadeu Recasens, i de la pròpia Alcaldessa, Ada Colau, mostrant un suport total al cos de la Guàrdia Urbana, lliure de crítiques, ha sigut constant doncs ara ens trobem com ens trobem.

La posició del Govern de no qüestionar la pressió d’un sector de la Guàrdia Urbana, per sobre fins i tot de la defensa d’una acció legítima com era la de Jaume Asens, evidència que la fe del convers és més forta que la dels ideòlegs, i el resultat acaba sent la implementació acrítica i cega d’un estat policial contra, entre d’altres, els venedors ambulants.

Diuen que la sang no calma al tauró, sinó que li dóna més gana, i aquest ha anat incrementant les seves queixalades. És evident que hi ha elements als nivells superiors del cos de la Guàrdia Urbana que manen més que la pròpia Alcaldessa i que el propi Comissionat. Com suposo ells dirien, “els governs passen, nosaltres ens mantenim…”

Evidentment aquests superiors de la Guàrdia Urbana, amb els seus homes al carrer, marquen i filtren informació en alguns mitjans de comunicació que genera alarma, titulars i, també, Comissions extraordinàries.

De fet, el 23 de maig passat, el propi Cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, en la roda de premsa del Pla Director va expressar que si la informació que havia sortit als mitjans era certa “creia que l’Alcaldessa hauria de prendre una decisió” en relació a Jaume Asens. També va confirmar la reunió que s’havia realitzat abans d’aquesta roda de premsa i que algú devia haver filtrat a alguns mitjans de comunicació. Una filtració més. Suposo que ja no deu venir d’aquí. Finalment el passat 24 de maig l’Ajuntament i el bufet privat d’advocats Molins & Silva van realitzar un comunicat conjunt on s’exculpava a Jaume Asens dels fets que alguns mitjans de comunicació havien donat per sentenciats.

Per exemple, Mayka Navarro a La Vanguardia va escriure: “el teniente de alcalde telefoneó a la abogada y con un tono “autoritario y rozando la coacción” ordenó no solo que no pidiera prisión para el detenido, sino que se retirara de la causa.”

Suposo que això deu ser un cas de creativitat periodística.

Demanarà disculpes Mayka Navarro? Demanarà disculpes La Vanguardia? Prefereixo esperar-me assegut.

Deu ser la mateixa creativitat partidista que van utilitzar per ordre de representació:

Joaquim Forn (CiU) quan va titllar “d’intolerable” l’actitud del tercer tinent d’alcalde.

Carina Mejias (C’s) quan va opinar que “tremenda ingerència la d’un polític en l’activitat judicial”“Barcelona no es mereix això”.

Alfred Bosch (ERC) quan es va pronunciar afirmant “El senyor Asens no ha estat al seu lloc”.

I, no en faltava d’altre, Fernández Diaz, quan va demanar el cessament del senyor Asens.

Demanaran disculpes Forn, Mejias, Bosch i Fernández Diaz després del comunicat de l’Ajuntament i el bufet privat Molins & Silva?

Dit això, parlem i ens fem preguntes per aquest bufet d’advocats privat i pel motiu per què l’Ajuntament paga aquest bufet a la Guàrdia Urbana. Molins Silva, la secció penal del despatx Roca i Junyent. Coneguts pels amics de Convergència i Unió, per dir-ho de manera suau. De manera crua podria anomenar-los el braç executor de CiU. Advocats pels casos de corrupció de la Infanta i de Millet i Montull, entre d’altres, en algun moment del procés judicial. Vaja, advocats de rics per a rics.

Ens preguntem:

Quants anys porta aquest bufet treballant per la Guàrdia Urbana?

Per què l’Ajuntament no va donar la instrucció de retirar la petició de presó contra el venedor ambulant?

Algú al Consistori és conscient que es una aberració dictar una presó provisional contra una persona que té domicili fix, arrelament des de fa 11 anys a Barcelona i cap antecedent penal. I, a més, fer-ho només per alarma social, que és un concepte que ve del feixisme. Ras i curt, és una petició de presó política.

Torno a repetir, aquest és el mateix bufet privat que va aconseguir que Felix Millet no trepitges ni la comissària. Ara, en canvi, ha aconseguit que un pobre vagi a la presó. Si et dius Felix Millet cap problema, però si et dius Sidil Moctar a la presó. Com es diu popularment, amb raó o sense raó el pobre a la presó. Que crea més alarma social? La llibertat de Felix Millet o la de Sidil Moctar?

Tornem a les preguntes sobre el bufet privat:

Si l’Ajuntament no pot donar les instruccions sobre els diferents casos al bufet, com és possible que això succeeixi si és l’Ajuntament qui en definitiva abona les quantitats econòmiques?

Quan va tornar a sortir la licitació d’aquest servei jurídic? Com és que només es va presentar un sol bufet d’advocats al concurs? De veritat algú ens vol fer creure que no hi ha més despatxos privats interessats amb aquesta licitació?

Com a mínim força estrany tot plegat, per no dir sospitós. Les paraules d’Evelio Vázquez a la roda de premsa qüestionant a Jaume Asens en base a informació d’alguns mitjans de comunicació són pel nostre grup municipal molt greus.

O l’Alcaldessa o el Comissionat posen ordre a la Guàrdia Urbana, cessant immediatament a Evelio Vázquez, o la imatge que tenim nosaltres i pensem que bona part dels veïns i veïnes de Barcelona és que aquí no mana el govern, sinó que mana la Guàrdia Urbana.

I els recordo que aquests, en concret, ningú els ha votat.

*Josep Garganté és conductor d’autobús i regidor de la CUP-Capgirem Barcelona

[Castellano]

Un gobierno bajo control policial

Una vez más, los martes 31 de mayo, nos encontramos con una Comisión extraordinaria para continuar la campaña, de casi todos los grupos municipales, para perseguir y criminalizar a los vendedores ambulantes. Sin novedades en el frente racista y clasista de algunos y algunas.

Continúa, además, la campaña electoral para intentar arañar algunos votos a costa del encarcelamiento de una persona y de la pobreza de sus compañeros que intentan sobrevivir en esta ciudad.

Y esta vez la cacería mediática y partidista le tocó el tercer teniente de Alcaldía, Jaume Asens, al que nuestro grupo municipal transmitió públicamente días atrás todo nuestro apoyo en relación a la cuestión que aquí se trata.

Una vez constituido el nuevo Ayuntamiento llevamos casi un año de cacería policial, partidista y mediática contra los vendedores ambulantes y como desde el Gobierno actual no se ha puesto el freno a ciertas prácticas policiales, ni a su desproporción en el caso de algunos agentes de paisano y de los antidisturbios (USP) pues el balón se ha ido haciendo más grande.

Como las cesiones y la tibieza del Comisionado de seguridad, Amadeu Recasens, y de la propia Alcaldesa, Ada Colau, mostrando un apoyo total al cuerpo de la Guardia Urbana, libre de críticas, ha sido constantes pues ahora nos encontramos como nos encontramos.

La posición del Gobierno de no cuestionar la presión de un sector de la Guardia Urbana, por encima incluso de la defensa de una acción legítima como era la de Jaume Asens, evidencia que la fe del converso es más fuerte que la de los ideólogos, y el resultado acaba siendo la implementación acrítica y ciega de un estado policial contra, entre otros, los vendedores ambulantes.

Dicen que la sangre no calma al tiburón, sino que le da más hambre, y este ha ido incrementando sus mordiscos. Es evidente que hay elementos a los niveles superiores del cuerpo de la Guardia Urbana que mandan más que la propia Alcaldesa y que el propio Comisionado. Como supongo ellos dirían, "los gobiernos pasan, nosotros nos mantenemos ..."

Evidentemente estos superiores de la Guardia Urbana, con sus hombres en la calle, marcan y filtran información en algunos medios de comunicación que genera alarma, titulares y, también, Comisiones extraordinarias.

De hecho, el 23 de mayo pasado, el propio Jefe de la Guardia Urbana, Evelio Vázquez, en la rueda de prensa del Plan Director expresó que si la información que había salido en los medios era cierta "creía que la Alcaldesa debería tomar una decisión "en relación a Jaume Asens. También confirmó la reunión que se había realizado antes de esta rueda de prensa y que alguien debía de haber filtrado a algunos medios de comunicación. Una filtración más. Supongo que ya no debe venir de aquí. Finalmente el pasado 24 de mayo el Ayuntamiento y el bufete privado de abogados Molins & Silva realizaron un comunicado conjunto donde se exculpaba a Jaume Asens los hechos que algunos medios de comunicación habían dado por sentenciados.

Por ejemplo, Mayka Navarro en La Vanguardia escribió: "el teniente de alcalde llame a la abogada y con un tono" autoritario y rozando la coacción "ordenar no solo que no pidiera prisión para el detenida, sino que se retirara de la causa. "

Supongo que esto debe de ser un caso de creatividad periodística.

Pedirá disculpas Mayka Navarro? Pedirá disculpas La Vanguardia? Prefiero esperarme sentado.

Debe ser la misma creatividad partidista que utilizaron por orden de representación:

Joaquim Forn (CiU) cuando tildó de "intolerable" la actitud del tercer teniente de alcalde.

Carina Mejias (C 's) cuando opinó que "tremenda injerencia la de un político en la actividad judicial" ... "Barcelona no se merece eso".

Alfred Bosch (ERC) cuando se pronunció afirmando "El señor Asens no ha estado en su sitio".

Y, no faltaba de otro, Fernández Diaz, cuando pidió el cese del señor Asens.

Pedirán disculpas Horno, Mejias, Bosch y Fernández Díaz tras el comunicado del Ayuntamiento y el bufete privado Molins & Silva?

Dicho esto, hablamos y nos hacemos preguntas sobre este bufete de abogados privado y por el motivo por el que el Ayuntamiento paga este bufete a la Guardia Urbana. Molinos Silva, la sección penal del despacho Roca Junyent. Conocidos por los amigos de CiU, por decirlo de manera suave. De manera cruda podría llamarlos el brazo ejecutor de CiU. Abogados por los casos de corrupción de la Infanta y de Millet y Montull, entre otros, en algún momento del proceso judicial. Vaya, abogados de ricos para ricos.

Nos preguntamos:

¿Cuántos años lleva este bufete trabajando por la Guardia Urbana?

¿Por qué el Ayuntamiento no dio la instrucción de retirar la petición de cárcel contra el vendedor ambulante?

Alguien al Consistorio es consciente de que es una aberración dictar prisión provisional contra una persona que tiene domicilio fijo, arraigo desde hace 11 años en Barcelona y ningún antecedente penal. Y, además, hacerlo sólo por alarma social, que es un concepto que viene del fascismo. En resumen, es una petición de prisión política.

Vuelvo a repetir, este es el mismo bufete privado que consiguió que Felix Millet no pisara ni la comisaria. Ahora, en cambio, ha conseguido que un pobre vaya a la cárcel. Si te llamas Felix Millet ningún problema, pero si te llamas Sidil Moctar en prisión. Como se dice popularmente, con razón o sin razón el pobre en prisión. Que crea más alarma social? La libertad de Felix Millet o la de Sidil Moctar?

Volvemos a las preguntas sobre el bufete privado:

Si el Ayuntamiento no puede dar las instrucciones sobre los diferentes casos en el buffet, como es posible que esto suceda si es el Ayuntamiento quien en definitiva abona las cantidades económicas?

Cuando volvió a salir la licitación de este servicio jurídico? Como es que sólo se presentó un solo bufete de abogados en el concurso? De verdad alguien nos quiere hacer creer que no hay más despachos privados interesados con esta licitación?

Al menos fuerza extraño todo, por no decir sospechoso. Las palabras de Evelio Vázquez en la rueda de prensa cuestionando a Jaume Asens en base a información de algunos medios de comunicación son por nuestro grupo municipal muy graves.

O la Alcaldesa o el Comisionado ponen orden a la Guardia Urbana, cesando inmediatamente a Evelio Vázquez, o la imagen que tenemos nosotros y pensamos que buena parte de los vecinos y vecinas de Barcelona es que aquí no manda el gobierno, sino que manda la Guardia urbana.

Y les recuerdo que estos, en concreto, nadie les ha votado.

* Josep Garganté es conductor de autobús y concejal de la CUP-cambian Barcelona

http://laccent.cat/un-govern-sota-control-policial/

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/eZ2k