Principal |
Estado español :: 14/02/2017

Las anarquistas Mónica y Francisco saldrán de prisión para ser expulsadas de España

David Bou / Directa.cat
[Cat/Cast] La medida se hará efectiva en los próximos días y conlleva la prohibición de volver por un período de ocho años.

Les anarquistes Mónica i Francisco sortiran de presó per ser expulsades de l'Estat espanyol

 

La mesura es farà efectiva els pròxims dies i comporta la prohibició de tornar per un període de vuit anys. Han passat tres anys i tres mesos empresonades sota l'acusació d'haver col·locat un artefacte explosiu a la basílica del Pilar de Saragossa

Mónica Caballero i Francisco Solar quedaran en llibertat durant els pròxims dies, després que la secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional (AN) espanyola –la mateixa que les va condemnar– acordés substituir l'any i tres mesos de pena de presó que els quedava per complir per la seva expulsió de l'Estat espanyol.

Mónica i Francisco estan a les presons d'Estremera i Villabona, centres des d'on seran directament traslladades a l'Aeroport de Barajas per fer efectiu el decret d'expulsió a Xile

Caballero va rebre la notícia a la presó d'Estremera i Solar a la de Villabona, centres des d'on seran directament traslladades a l'Aeroport de Barajas un cop la policia encarregada d'estrangeria faci efectiva d'ofici l'execució del decret d'expulsió a Xile, estat d'on són originaris. Tenen un termini d'un mes però segons un dels advocats de la defensa, José Luís Galán, "la mesura no hauria de trigar més d'una setmana en aplicar-se".

Un cop pugin a l'avió Mónica i Francisco quedaran en llibertat i no podran tornar a l'Estat espanyol per un període de vuit anys. Aquest fet es produeix gràcies al fet que les defenses dels xilens van invocar a l'article 89 del Codi Penal, que permet que les penes de més d'un any de presó contra persones sense nacionalitat espanyola es puguin substituir per l'expulsió del país. En casos com aquest, on es considera que la gravetat dels delictes és major, la justícia requereix que les condemnades hagin complert dos terços de la pena per tal de permetre l'aplicació d'aquesta mesura.


Periple entre presons i tribunals

El 13 de novembre de l'any 2013, Mónica Caballero i Francisco Solar van ser detingudes junt amb tres persones més a la ciutat de Barcelona. L'operació l'ordenava l'Audiència Nacional (AN) espanyola i estava coordinada per la Comissaria General d'Informació del Cos Nacional de Policia, que perseguien amb les seves investigacions les presumptes responsables de la col·locació de dos artefactes explosius: un fallit a la Catedral de l'Almudena de Madrid i un altre a la Basílica del Pilar de Saragossa.

Mónica i Francisco van ser empresonades preventivament, mentre que la resta de les detingudes van quedar en llibertat. Les dues activistes anarquistes d'origen xilè van ser dispersades a diferents presons de l'Estat espanyol, van veure com els restringien les comunicacions i com eren confinades en el règim FIES, de màxim control i vigilància penitenciaria.

Francisco i Mónica a través de la pantalla de plasma de l'AN des d'on la Directa va seguir el judici el passat mes de març / Sergi Frau

 


Passat el període de dos anys en presó preventiva, l'AN va decidir ampliar en dos anys més la seva situació d'excepcionalitat –empresonades sense judici– el 30 d'octubre de 2015, just dos dies després de la segona fase de l'Operació Pandora. Aquesta coincidència és rellevant pel fet que durant el judici de Mónica i Francisco els informes policials i la fiscalia van abonar la tesi de l'existència d'una organització informal anarquista amb suposades "finalitats terroristes" anomenada GAC/FAI/FRI. Segons la policia, les detingudes en les operacions PiñataPandora I i II també formarien part d'aquest entramat que finalment els mateixos tribunals van considerar fictici.

El judici contra les dues anarquistes es va celebrar finalment entre els dies 8 i 10 de març de 2016 a les noves instal·lacions de l'AN a San Fernando de Henares (Madrid). La fiscalia, representada per Teresa Sandoval, demanava per les activistes una condemna de 44 anys de presó pels delictes de pertinença a organització criminal amb finalitats terroristes, estralls, lesions i conspiració per a la comissió d'un altre delicte d'estralls terroristes, aquest darrer motivat per la sospita policial que preparaven una acció contra el Monestir de Montserrat.


El Suprem esmena l'AN

La secció quarta de la sala penal, presidida per la polèmica magistrada Ángela Murillo, va desestimar finalment la tesi de l'organització terrorista, que podria haver condicionat negativament el desenvolupament processal de les encausades per les operacions Pandora i Piñata. Tanmateix, la defensa de les anarquistes va denunciar la "parcialitat de la investigació policial i el procediment judicial" i va criticar durament en seu judicial els informes policials i la cobertura mediàtica, les quals al seu entendre "vulneraven la presumpció d'innocència" de les acusades.

Manifestació solidària amb les anarquistes el passat mes de març a Barcelona / Antonio Cacio

 


Tot i que l'acusació particular va rebaixar la seva petició de penes i que Mónica i Francisco van negar totes les acusacions menys la de ser militants anarquistes, totes dues van ser condemnades a 12 anys de presó: cinc anys per un delicte consumat de lesions terroristes i set anys més per un altre de danys terroristes consumats, a més de la interposició d'una indemnització de 22.775 euros a la persona ferida a l'oïda per l'explosió del Pilar, de 182.601,75 euros al Cabildo de Saragossa, institució que es va fer càrrec econòmicament dels desperfectes de la deflagració i de la meitat dels costos del procediment judicial.

El recorregut judicial del cas no va acabar aquí perquè les defenses de les anarquistes van recórrer la sentència al Tribunal Suprem. El passat mes de desembre aquest va corregir la sentència de l'AN agrupant en un únic acte els delictes comesos per totes dues i rebaixant la pena de presó a quatre anys i mig per cadascuna. Aquest fet es va produir gràcies al fet que el Suprem va estimar que els delictes de danys i lesions terroristes no es computessin per separat com si fossin fruit de dues accions diferents sinó que s'interpretessin com "concurs ideal", figura penal que s'aplica quan un sol fet dut a terme per un mateix subjecte constitueix dos o més delictes i es considera tot com una única unitat delictiva. La indemnització pels desperfectes de la detonació també va ser rebaixada en 40.000 euros en considerar l'alt tribunal que no hi havia proves que els danys es projectaren sobre béns de valor històric o cultural.


Tornada a la persecució xilena

Mónica i Francisco van arribar a Barcelona l'any 2012 procedents de Xile, després de ser absolts en un procediment judicial que es va anomenar Cas Bombes i que va portar les encausades a patir un continu fustigament policial i mediàtic. Aquest procés es va obrir arran d'una investigació policial sobre una sèrie d'atemptats reivindicats per grups anarquistes i va portar entre reixes a Mónica i Francisco, que van complir un any de presó preventiva.

Les dotze persones encausades al Cas Bombes sota l'acusació d'haver participat en la col·locació d'una trentena d'artefactes incendiaris entre els anys 2006 i 2009 a Xile van ser absoltes per manca de proves

En total van ser dotze persones encausades sota l'acusació d'haver participat en la col·locació d'una trentena d'artefactes incendiaris entre els anys 2006 i 2009 a Xile. Els atacs van tenir com a objectiu entitats bancàries, temples, restaurants i fins i tot l'Agència Nacional d'Intel·ligència, però totes les encausades van ser absoltes en considerar el tribunal que no hi havia proves suficients contra elles. El Suprem xilè va corroborar la sentència i la fiscalia i el Ministeri de l'Interior xilens van ser condemnats en costos.

La reacció a Xile no s'ha fet esperar i el subsecretari d'Interior Mahmud Aleuy ha afirmat a la premsa que "estudiaran les mesures que prendran", després de mostrar la seva preocupació i de tractar l'alliberament i retorn de les anarquistes en el darrer comitè policial del Palau de la Moneda. En canvi, col·lectius anarquistes del país andí que han dut a terme accions de suport a la parella durant els darrers anys, estarien preparant una benvinguda a Mónica i Francisco, que un cop a Xile no tindran cap causa pendent més que continuar la seva lluita per l'anarquia.

_____________

Las anarquistas Mónica y Francisco saldrán de prisión para ser expulsadas de España

 

La medida se hará efectiva en los próximos días y conlleva la prohibición de volver por un período de ocho años. Han pasado tres años y tres meses encarceladas bajo la acusación de haber colocado un artefacto explosivo en la basílica del Pilar de ZaragozaManifestación de apoyo a Mónica y Francisco celebrada en San Andrés de Palomar el pasado mes de marzo, antes del inicio del juicio en la Audiencia Nacional española

Mónica Caballero y Francisco Solar quedarán en libertad en los próximos días, después de que la sección cuarta de la sala penal de la Audiencia Nacional (AN) española -la misma que las condenarlo acordara sustituir al año y tres meses de pena de prisión que les quedaba por cumplir por su expulsión de España.

Mónica y Francisco están en las cárceles de Estremera y Villabona, centros desde donde serán directamente trasladados al Aeropuerto de Barajas para hacer efectivo el decreto de expulsión en Chile

Caballero recibió la noticia en la prisión de Estremera y Solar a la de Villabona, centros desde donde serán directamente trasladadas al Aeropuerto de Barajas una vez la policía encargada de extranjería haga efectiva de oficio la ejecución del decreto de expulsión en Chile, estado de donde son originarios. Tienen un plazo de un mes pero según uno de los abogados de la defensa, José Luis Galán, "la medida no debería tardar más de una semana en aplicarse". 

Una vez suban al avión Mónica y Francisco quedarán en libertad y no podrán volver a España por un periodo de ocho años. Este hecho se produce gracias a que las defensas de los chilenos invocar al artículo 89 del Código Penal, que permite que las penas de más de un año de prisión contra personas sin nacionalidad española se puedan sustituir por la expulsión del país. En casos como este, donde se considera que la gravedad de los delitos es mayor, la justicia requiere que las condenadas hayan cumplido dos tercios de la pena para permitir la aplicación de esta medida. 


Periplo entre cárceles y tribunales

El 13 de noviembre del año 2013, Mónica Caballero y Francisco Solar fueron detenidas junto con tres personas más en la ciudad de Barcelona. La operación del ordenaba la Audiencia Nacional (AN) española y estaba coordinada por la Comisaría General de Información del Cuerpo Nacional de Policía, que perseguían con sus investigaciones las presuntas responsables de la colocación de dos artefactos explosivos: un fallido en la Catedral de la Almudena de Madrid y otro en la Basílica del Pilar de Zaragoza. 

Mónica y Francisco fueron encarceladas preventivamente, mientras que el resto de las detenidas quedaron en libertad. Las dos activistas anarquistas de origen chileno fueron dispersadas en diferentes cárceles del Estado español, vieron como los restringían las comunicaciones y como eran confinadas en el régimen FIES, de máximo control y vigilancia penitenciaria.

Francisco y Mónica a través de la pantalla de plasma de la AN desde donde la Directa siguió el juicio el pasado mes de marzo / Sergi Fraude

 


Pasado el período de dos años en prisión preventiva, la AN decidió ampliar en dos años más su situación de excepcionalidad -empresonades sin juicio- el 30 de octubre de 2015, justo dos días después de la segunda fase de la operación Pandora . Esta coincidencia es relevante debido a que durante el juicio de Mónica y Francisco los informes policiales y la fiscalía abonar la tesis de la existencia de una organización informal anarquista con supuestas "fines terroristas" llamada  GAC / FAI / FRI . Según la policía, las detenidas en las operaciones  Piñata , Pandora I y II también formarían parte de este entramado que finalmente los mismos tribunales consideraron ficticio. 

El juicio contra las dos anarquistas se celebró finalmente entre los días 8 y 10 de marzo de 2016 en las nuevas instalaciones de la AN en San Fernando de Henares (Madrid). La fiscalía, representada por Teresa Sandoval, pedía por las activistas una condena de 44 años de prisión por los delitos de pertenencia a organización criminal con fines terroristas, estragos, lesiones y conspiración para la comisión de otro delito de estragos terroristas, este último motivado por la sospecha policial que preparaban una acción contra el Monasterio de Montserrat. 


El Supremo enmienda la AN

La sección cuarta de la sala penal, presidida por la polémica magistrada Ángela Murillo, desestimó finalmente la tesis de la organización terrorista, que podría haber condicionado negativamente el desarrollo procesal de las encausadas por las operaciones Pandora y Piñata. Sin embargo, la defensa de las anarquistas denunció la "parcialidad de la investigación policial y el procedimiento judicial" y criticó duramente en sede judicial los informes policiales y la cobertura mediática, las que a su entender "vulneraban la presunción de inocencia" de las acusadas.

Manifestación solidaria con las anarquistas el pasado mes de marzo en Barcelona / Antonio cación

 


Aunque la acusación particular rebajó su petición de penas y que Mónica y Francisco negó todas las acusaciones menos la de ser militantes anarquistas, ambas fueron condenadas a 12 años de prisión : cinco años por un delito consumado de lesiones terroristas y siete años más por otro de daños terroristas consumados, además de la interposición de una indemnización de 22.775 euros a la persona herida en el oído por la explosión del Pilar, de 182.601,75 euros al  Cabildo  de Zaragoza, institución que se hizo cargo económicamente de los desperfectos de la deflagración y de la mitad de los costes del procedimiento judicial. 

El recorrido judicial del caso no terminó ahí porque las defensas de las anarquistas recurrieron la sentencia al Tribunal Supremo. El pasado mes de diciembre este corrigió la sentencia de la AN agrupando en un único acto los delitos cometidos por ambas y rebajando la pena de prisión a cuatro años y medio para cada una. Este hecho se produjo gracias a que el Supremo estimó que los delitos de daños y lesiones terroristas no se computaran por separado como si fueran fruto de dos acciones diferentes sino que se interpretaran como "concurso ideal", figura penal que se aplica cuando un solo hecho llevado a cabo por un mismo sujeto constituye dos o más delitos y se considera todo como una única unidad delictiva. La indemnización por los desperfectos de la detonación también fue rebajada en 40.000 euros al considerar el alto tribunal que no había pruebas de que los daños se proyectaron sobre bienes de valor histórico o cultural. 


Vuelta a la persecución chilena

Mónica y Francisco llegaron a Barcelona el año 2012 procedentes de Chile, tras ser absueltos en un procedimiento judicial que se llamó Caso Bombas y que llevó las encausadas a sufrir un continuo hostigamiento policial y mediático. Este proceso se abrió a raíz de una investigación policial sobre una serie de atentados reivindicados por grupos anarquistas y llevó entre rejas a Mónica y Francisco, que cumplieron un año de prisión preventiva.

Las doce personas encausadas en el Caso Bombas bajo la acusación de haber participado en la colocación de una treintena de artefactos incendiarios entre los años 2006 y 2009 en Chile fueron absueltas por falta de pruebas

En total fueron doce personas encausadas bajo la acusación de haber participado en la colocación de una treintena de artefactos incendiarios entre los años 2006 y 2009 en Chile. Los ataques tuvieron como objetivo entidades bancarias, templos, restaurantes e incluso la Agencia Nacional de Inteligencia, pero todas las encausadas fueron absueltas al considerar el tribunal que no había pruebas suficientes contra ellas. El Supremo chileno corroboró la sentencia y la fiscalía y el Ministerio del Interior chilenos fueron condenados en costes. 

La reacción en Chile no se ha hecho esperar y el subsecretario de Interior Mahmud Aleuy  afirmó a la prensa que "estudiarán las medidas que tomarán", tras mostrar su preocupación y de tratar la liberación y retorno de las anarquistas en el último comité policial del Palacio de la Moneda. En cambio, colectivos anarquistas del país andino que han llevado a cabo acciones de apoyo a la pareja durante los últimos años, estarían preparando una bienvenida a Mónica y Francisco, que una vez en Chile no tendrán ninguna causa pendiente más que continuar su lucha por la anarquía.

https://directa.cat/anarquistes-monica-francisco-sortiran-de-preso-ser-expulsades-de-lestat-espanyol

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fE2l