Principal |
Estado español :: 12/07/2018

[Cat/Cast] Boro LH: «Quieren silenciar a los medios críticos»

Marta Navarro / Diari Jornada
El periodista, acusado de atentado contra la autoridad cuando cubría una manifestación, está coordinándose para responder a la represión

[Català]

El periodista, acusat d’atemptat contra l’autoritat quan cobria una manifestació, està coordinant-se per respondre a la repressió

Boro LH: «Volen silenciar els mitjans crítics»

El judici contra Boro LH, periodista de La Haine i Kaos en la Red al qual s’acusa d’atemptat contra l’autoritat i lesions a dos agents de la Policia Nacional, està previst per al 3 d’octubre. L’acusat explica que encara no hi ha accions concretades, però que respondran a la repressió.

«Ens plantegem fer alguna cosa a Madrid o Pamplona, uns dies abans del judici», conta Boro. I explica que quan passe setembre reprendran la campanya que ja portaven a terme abans de l’abril, mes per al qual estava previst el judici inicialment, fins que es va a ajornar. Faran xerrades per continuar informant sobre el cas i «contextualitzant també l’atac que està produint-se contra la llibertat d’expressió».

El cas pel qual acusen Boro naix de les mobilitzacions organitzades a Madrid en el marc del moviment Rodea el Congreso l’any 2014. El periodista es trobava cobrint les reivindicacions i, segons ha explicat a diversos mitjans, els agents que estaven custodiant-les van agredir diversos professionals que estaven fent fotos i gravant imatges d’aquells moments. A hores d’ara li demanen sis anys i 6.200 euros pels delictes assenyalats anteriorment, tot i que hi ha proves gràfiques que desmunten la versió policial.

Boro pensa que l’atac a la llibertat d’expressió s’ha vist amb la llei mordassa, però «ja venia d’abans», ja que el seu cas és anterior a aquesta norma. Igualment, considera que «el que s’ha volgut és silenciar els mitjans de comunicació crítics que precisament cobreixen les mobilitzacions als carrers i informen en directe de la brutalitat policial i dels abusos». Així mateix, creu que la censura és una eina utilitzada per a l’ocultació de proves, ja que «molts vídeos, fotos i cròniques són les que desmunten les acusacions policials».

A l’acusació d’atemptar contra l’autoritat, Boro suma una condemna de l’Audiència Nacional per l’operació Aranya: un any i sis mesos per enaltiment del terrorisme. Tot per una publicació a Facebook. No obstant això, està recorrent aquesta sentència. Provarà amb el Suprem i, si no dona resultats, continuarà fent pressió al Tribunal Constitucional i a l’Europeu.

De moment, el 3 d’octubre, tant Boro com alguns testimonis hauran de viatjar a Madrid per a la celebració del judici «amb tots els costos econòmics que això suposa», explica el periodista.

Per aquest motiu, i preveient que haurà de fer diversos viatges al llarg d’aquest procés judicial, s’ha obert un compte solidari per recaptar fons per a les possibles despeses. A hores d’ara es troben tancant les dates per seguir amb la campanya contra la repressió.

Com a plataforma d’afectats per l’operació Aranya, han tingut contacte amb col·lectius com No Callarem i han participat en algun acte. «Continuarem mantenint el contacte, tant amb ells com amb altres col·lectius i plataformes de l’estat espanyol que estan treballant en aquesta línia, perquè esperem que es puga fer un treball conjunt contra el que està ocorrent», explica Boro. 

«Cal recordar la gent anònima que també està afectada per la repressió»

Considera rellevants els casos de repressió coneguts, com el raper de La Insurgencia, Valtònyc i Pablo Hasel, amb els quals ha compartit taula per explicar la problemàtica entorn a la llibertat d’expressió.

No obstant això, fa una crida a la necessitat de recordar les persones anònimes que també s’estan veient afectades per la repressió, com ara les 76 detingudes en el marc de l’operació Aranya. «S’han salvat en alguns casos, però també hi ha companys a la presó, com ara Alfredo Ramírez, que ja fa vuit mesos que hi és».

També es mostra preocupat perquè tots aquests casos puguen donar pas a fer més passes a favor de la repressió. «Creiem que açò cal aturar-ho; no ho aturarem frenant només la llei mordassa, però és un bon primer pas que aquesta norma es derogue i que es reforme el Codi Penal», expressa. I afegeix: «Hem de continuar exigint, perquè el que està ocorrent no té nom; tot i que ha hagut prou resposta, haurà d’haver-n’hi més si volem acabar amb açò».

________________

 [Castellano]

Boro LH: «Quieren silenciar a los medios críticos»

El periodista, acusado de atentado contra la autoridad cuando cubría una manifestación, está coordinándose para responder a la represión

 

Cargas policiales durante las acciones de Rodea el Congreso (Cedida)

El juicio contra Boro LH, periodista de La Haine y Kaos en la Red al que se acusa de atentado contra la autoridad y lesiones a dos agentes de la Policía Nacional, está previsto para el 3 de octubre. El acusado explica que aún no hay acciones concretadas, pero que responderán a la represión.«Nos planteamos hacer algo en Madrid o Pamplona, unos días antes del juicio», cuenta Boro. Y explica que cuando llegue septiembre retomarán la campaña que ya llevaban a cabo antes de abril, mes para el que estaba previsto el juicio inicialmente, hasta que se va a aplazar. Harán charlas para continuar informando sobre el caso y «contextualizando también el ataque que está produciéndose contra la libertad de expresión».

El caso por el que acusan Boro nace de las movilizaciones organizadas en Madrid en el marco del movimiento Rodea el Congreso el año 2014. El periodista se encontraba cubriendo las reivindicaciones y, según ha explicado a varios medios, los agentes que estaban custodiando la foto van agredir a varios profesionales que estaban haciendo fotos y grabando imágenes de aquellos momentos. A estas alturas le piden seis años y 6.200 euros por los delitos señalados anteriormente, aunque hay pruebas gráficas que desmontan la versión policial.

Boro piensa que el ataque a la libertad de expresión se ha visto con la ley mordaza, pero «ya venía de antes», ya que su caso es anterior a esta norma. Igualmente, considera que «lo que se ha querido es silenciar a los medios de comunicación críticos que precisamente cubren las movilizaciones en las calles e informan en directo de la brutalidad policial y los abusos». Asimismo, cree que la censura es una herramienta utilizada para la ocultación de pruebas, ya que «muchos vídeos, fotos y crónicas son las que desmontan las acusaciones policiales».

A la acusación de atentar contra la autoridad, Boro suma una condena de la Audiencia Nacional por la operación Araña: un año y seis meses por enaltecimiento del terrorismo. Todo por una publicación en Facebook. Sin embargo, está recorriendo esta sentencia. Probará con el Supremo y, si no da resultados, continuará haciendo presión al Tribunal Constitucional y en el Europeo.

De momento, el 3 de octubre, tanto Boro como algunos testigos deberán viajar a Madrid para la celebración del juicio «con todos los costes económicos que ello supone», explica el periodista.Por este motivo, y previendo que tendrá que hacer varios viajes a lo largo de este proceso judicial, se ha abierto una cuenta solidaria para recaudar fondos para los posibles gastos. A estas alturas se encuentran cerrando las fechas para seguir con la campaña contra la represión.

Como plataforma de afectados por la operación Araña, han tenido contacto con colectivos como no callarem y han participado en algún acto. «Seguiremos manteniendo el contacto, tanto con ellos como con otros colectivos y plataformas de España que están trabajando en esta línea, porque esperamos que se pueda hacer un trabajo conjunto contra lo que está ocurriendo», explica Boro.

«Hay que recordar la gente anónima que también está afectada por la represión»


Considera relevantes los casos de represión conocidos, como el rapero de la insurgencia, Valtònyc y Pablo Hasel, con los que ha compartido mesa para explicar la problemática en torno a la libertad de expresión.

 Sin embargo, hace un llamamiento a la necesidad de recordar a las personas anónimas que también se están viendo afectadas por la represión, como las 76 detenidas en el marco de la operación Araña. «Se han salvado en algunos casos, pero también hay compañeros en prisión, como Alfredo Ramírez, que ya hace ocho meses que está».

También se muestra preocupado porque todos estos casos puedan dar paso a hacer más pasos a favor de la represión. «Creemos que esto hay que pararlo; no lo detendremos frenando sólo la ley mordaza, pero es un buen primer paso que esta norma se derogue y que se reforme el Código Penal », expresa. Y añade: «Debemos continuar exigiendo, porque lo que está ocurriendo no tiene nombre; aunque ha habido bastante respuesta, deberá haber más si queremos acabar con esto».

 https://www.diarijornada.coop/actualitat/20180711/boro-lh-volen-silenciar-els-mitjans-critics

 

 

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fL1C