Principal |
Nacionales PP.Catalans :: 30/01/2018

[Actualizado] Miles de manifestantes invaden la Ciutadella desbordando el cordón de los Mossos

Vilaweb
Se ha formado una nueva concentración ante las puertas del parlamento :: (Cas/Cat) Torrent aplaza la investidura de Puigdemont sin haberlo consultado con JxCat ni la mesa

Miles de miembros de comités de defensa de la república ( CDR ) y manifestantes que se concentraban alrededor del parque de la Ciutadella han desbordado el dispositivo de seguridad de Mossos y han entrado en el parque ante la impotencia de los agentes. Lo han hecho después de la manifestación que ha hecho el recorrido entre la plaza de Santiago y el parque de la Ciutadella.

Los primeros manifestantes han entrado en el parque saltando la valla exterior y han esquivado el cordón entre correderas. Sin embargo, la presión de la multitud ha obligado a los agentes a abrir la entrada del parque frente al paseo de Lluís Companys. Media hora más tarde, los Mossos han vuelto a cerrar el acceso al parque.

<

Tras superar el cordón de los Mossos, los manifestantes se han dirigido hacia las puertas del parlamento, donde un nuevo cordón de seguridad les ha cerrado el paso. Allí se ha formado una nueva concentración.

La gente blande esteladas, pancartas y cantan proclamas a favor de los presos políticos y otros cánticos como ‘no tenemos miedo’ y ‘las calles serán siempre nuestros’. También se pueden ver muchas máscaras con el rostro del presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Antes de la entrada en el parque, algunos diputados de Junts per Catalunya, entre los que Elsa Artadi y Eduard Pujol, han saludado a los manifestantes. También lo han hecho los cuatro representantes de la CUP: Carles Riera, Maria Sirvent, Vidal Aragonés y Natalia Sánchez. Después, todos han vuelto al interior del parlamento.

Aquí puede ver más imágenes de la concentración:

----

Torrent ajorna la investidura de Puigdemont sense haver-ho consultat amb JxCat ni la mesa

El president diu que ho ha decidit per garantir tots els drets de Carles Puigdemont · Ha pres la decisió sense consultar JxCat ni la CUP

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha anunciat que ajornava el ple d’investidura, però que no el suspenia. ‘No toleraré ingerències en la sobirania del parlament i aniré fins al final’, ha dit en una compareixença extraordinària. Torrent ha dit que s’havia compromès a defensar la immunitat de Carles Puigdemont, com també tots els seus drets, perquè no pensa presentar cap altre candidat a la presidència. ‘Aquest parlament investirà el candidat que triïn la majoria de diputats i no un tribunal a 600 quilòmetres’, ha dit.

Torrent ha pres aquesta decisió sense haver-la consultada amb la mesa del parlament ni amb Junts per Catalunya, segons que ha pogut confirmar VilaWeb i que posteriorment ha confirmat la formació. De fet, fins poc abans de la seva compareixença, JxCat, ERC i la CUP tancaven els serrells d’un acord per a poder investir Puigdemont de manera delegada o telemàtica. Després de la compareixença de Torrent, la mesa del parlament s’ha reunit. També hi ha reunions dels tres partits republicans.

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, als passadissos del parlament, ha dit que Torrent prenia la decisió com a resposta a la petició d’empara que li va fer ahir Carles Puigdemont. ‘Un president seriós ha de respondre seriosament. I això és el que ha fet Torrent’, ha dit Sabrià.
D’una altra banda, fonts d’ERC al parlament han dit a VilaWeb que la decisió que havia pres Torrent era una potestat que tenia com a president de la cambra i que no l’havia de sotmetre al parer de la mesa.

Torrent, en la compareixença que ha fet passades les deu del matí, ha acusat el govern espanyol de cometre frau de llei amb el recurs davant el TC per a invalidar la sessió d’investidura d’avui. Segons ell, els condicionants que va imposar el tribunal al ple són impropis d’un òrgan que vetlla pel bé de la constitució espanyola. Tanmateix, ha explicat que el TC no es va atrevir a desautoritzar a Mariano Rajoy i el seu govern.

Arran de la resolució, el president del parlament ha anunciat que havia encomanat als serveis jurídics que preparessin al·legacions per a presentar-les al TC. Cal recordar que el tribunal es reuneix avui a les 13.00 per analitzar el recurs de Junts per Catalunya sobre les mesures cautelars contra el ple d’avui dictades dissabte.

vilaweb.cat

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/aD1v