Principal |
Nacionales PP.Catalans :: 15/04/2019

El número 2 de Baena se recrea en el enfoCAT y la agenda Moleskine para sustentar la rebelión

OT Sierra / Ara.cat
Sitúa Josep Maria Jové como el arquitecto del proceso hacia la independencia

El juicio del Proceso, en directo

___________

 El número 2 de Baena es recrea en l'EnfoCATs i l'agenda Moleskine per sustentar la rebel·lió

Situa Josep Maria Jové com l'arquitecte del procés cap a la independència

El Tribunal Suprem escolta aquest dilluns el secretari dels atestats de la Guàrdia Civil que van originar la causa contra el Procés, mà dreta del tinent coronel Daniel Baena, que ja va declarar fa tres setmanes. El comandant, amb TIP M29100C, ha iniciat la seva declaració fent saber a la sala que va ser condemnat per un delicte de tortures per una audiència provincial i absolt posteriorment pel Suprem. A preguntes de la Fiscalia ha entrat en matèria i ha situat, com ja va fer el seu superior, l'agenda Moleskine i el document EnfoCATs -que cap dels acusats va rebre al seu correu- com els eixos centrals del full de ruta independentista, amb Josep Maria Jové com el principal arquitecte. Seguint aquest fil, el testimoni ha repassat la reunió del 7 de gener de 2016 prèvia al pas al costat d'Artur Mas i d'altres trobades entre actors del Procés, en les quals suposadament es parlava de la "conflictivitat" amb l'Estat i s'evolucionava del referèndum pactat a la unilateralitat.

L'interrogat, però, no ha pogut vincular directament Sànchez i Cuixart amb alguna de les iniciatives relacionades amb el referèndum. Ha parlat de la Crida per la Democràcia que ha atribuït a Òmnium i Escoles Obertes (les activitats als col·legis fins la mateixa nit de l'1-O), però no ha pogut acreditar "implicació directa" de Cuixart. Com ja ha passat en interrogatoris anteriors de càrrecs de l'institut armat, s'ha fet referència a correus que van rebre els líders de les entitats sobiranistes però cap que ells haguessin enviat. Especialment incisiva ha estat la lletrada Ana Bernaola, que ha aconseguit que el testimoni no pugués vincular Jordi Sànchez amb cap crida a mobilitzar-se amb violència o amb l'objectiu d"'obstaculitzar el normal funcionament de les institucions", a l'actuació dels CDR, a l'ocupació dels col·legis.

Manuel Marchena ha declinat diverses protestes de les defenses, que han al·legat que el testimoni s'estava dedicant a descriure atestats que ja són a la causa i, en un altre cas, a parlar d'una reunió de Mossos del 13 d'octubre en què no va assistir. Es tracta d'una trobada al complex d'Egara en la qual els comandament del cos van fer una "valoració genèrica" dels fets que van envoltar el referèndum, ja uns dies després que Josep Lluís Trapero declarés a l'Audiència Nacional. Segons el número 2 de Baena, el major dels Mossos va assegurar que s'han de "ponderar" les actuacions i fer una "anàlisi crítica" perquè amb "deu fotografies la Fiscalia i la Guàrdia Civil munten una sedició". En aquella trobada, ha anotat el testimoni servint-se d'un informe de Mossos, el cos va concloure que s'havia fet una feina "excel·lent" i que el "com" es compleixen les ordres no ha de venir imposat.

Així, sobre les pautes d'actuació de Mossos per l'1-O el testimoni ha advertit que Trapero les va enviar per correu a Joaquim Forn el 29 de setembre, però a preguntes de l'advocada Judit Gené no ha aclarit si coneix que l'exconseller no va respondre aquest correu ni tots els altres que el major li enviava sobre el dispositiu de cara al referèndum. 
_________________

Van den Eynde fa aflorar les irregularitats de la investigació

La compareixença del número 2 de Baena era l'última oportunitat per a alguns dels lletrats per tornar a subratllar abans de l'informe final les possibles irregularitats de la investigació, que té com a origen diverses instruccions de Fiscalia i múltiples causes en diverses instàncies judicials. Un dels que sosté la tesi de la "causa general contra l'independentisme" és Andreu Van den Eynde, lletra d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, que ha collat el secretari dels atestats. Després de la insistència de Van den Eynde, ha reconegut que es van sol·licitar intervencions telefòniques en el marc d'unes diligències de Fiscalia incoades el 24 de març de 2017 -és un jutge qui les ha d'autoritzar- i no ha recordat si la instrucció del jutjat 13 ja estava en marxa en aquell moment.

Una de les sospites de Van den Eynde és que la Guàrdia Civil va començar a investigar el Govern per la porta del darrere, a través de càrrecs inferiors. L'advocat ha preguntat quan es rep el primer indici que la Generalitat està desenvolupant estructures d'estat i el testimoni ha parlat de les primeres diligències de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, guiades per Javier Zaragoza -ara al judici del Suprem- del 5 de novembre de 2015. L'advocat ha recordat una nota del ministeri públic en què s'especificava que no es podien investigar aforats i el testimoni ha afirmat que la recaptació d'informació tenia a veure amb contractacions i empreses, però no amb aforats. Van den Eynde li ha retret que sortís el nom d'Oriol Junqueras en un dels atestats referents a aquestes diligències, però el comandant ha apuntat que desconeixia si era diputat al Parlament. 

 ______________

El número 2 de Baena se recrea en el enfoCAT y la agenda Moleskine para sustentar la rebelión

El Tribunal Supremo escucha hoy al secretario de los atestados de la Guardia Civil que originaron la causa contra el Procés, la mano derecha del teniente coronel Daniel Baena, que ya declaró hace tres semanas. El comandante, con TIP M29100C, ha iniciado su declaración haciendo saber a la sala que fue condenado por un delito de torturas por una audiencia provincial y absuelto posteriormente por el Supremo. A preguntas de la Fiscalía ha entrado en materia y ha situado, como ya hizo su superior, la agenda Moleskine y el documento enfoCAT -que ninguno de los acusados recibió en su correo- como los ejes centrales de la hoja de ruta independentista, con Josep Maria Jové como el principal arquitecto. Siguiendo este hilo, el testigo ha repasado la reunión del 7 de enero de 2016 previa al paso junto a Artur Mas y otros encuentros entre actores del Procés, en las que supuestamente se hablaba de la “conflictividad“ con el Estado y se evoluciona del referéndum pactado a la unilateralidad.

El interrogado, sin embargo, no ha podido vincular directamente a Sánchez y Cuixart con alguna de las iniciativas relacionadas con el referéndum. Ha hablado de la Crida per la Democràcia que ha atribuido a Òmnium y Escoles Obertes (las actividades en los colegios hasta la misma noche del 1-O), pero no ha podido acreditar “implicación directa” de Cuixart. Como ya ha ocurrido en interrogatorios anteriores de cargos del instituto armado, se ha hecho referencia a correos que recibieron los líderes de las entidades soberanistas pero ninguno que ellos hubieran enviado. Especialmente incisiva ha sido la letrada Ana Bernaola, que ha conseguido que el testigo no pudiera vincular a Jordi Sánchez con ninguna llamada a movilizarse con violencia o con el objetivo de “obstaculizar el normal funcionamiento de las instituciones”, a la actuación los CDR,

Manuel Marchena ha declinado varias protestas de las defensas, que han alegado que el testigo se estaba dedicando a describir atestados que ya están en la causa y, en otro caso, a hablar de una reunión de Mossos del 13 de octubre a la que no asistió. Se trata de un encuentro en el complejo de Egara en la que los mandos del cuerpo hicieron una “valoración genérica” de los hechos que rodearon el referéndum, ya unos días después de que Josep Lluís Trapero declarara en la Audiencia Nacional. Según el número 2 de Baena, el mayor de los Mossos aseguró que se deben “ponderar” las actuaciones y hacer una “análisis crítico” porque con “diez fotografías la Fiscalía y la Guardia Civil montan una sedición”. En ese encuentro, anotó el testigo sirviéndose de un informe de Mossos,el cuerpo concluyó que se había hecho un trabajo “excelente” y que el “cómo” se cumplen las órdenes no debe venir impuesto.

Así, sobre las pautas de actuación de Mossos para el 1-O el testigo advirtió que Trapero las envió por correo a Joaquim Forn el 29 de septiembre, pero a preguntas de la abogada Judit Gené no ha aclarado si conoce que el ex consejero no respondió este correo ni a todos los demás que el mayor le enviaba sobre el dispositivo de cara al referéndum.

Van den Eynde hace aflorar las irregularidades de la investigación

La comparecencia del número 2 de Baena era la última oportunidad para algunos de los letrados para volver a subrayar antes del informe final las posibles irregularidades de la investigación, que tiene como origen varias instrucciones de Fiscalía y múltiples causas en varias instancias judiciales . Uno de los que sostiene la tesis de la “causa general contra el independentismo” es Andreu Van den Eynde, letrado de Oriol Junqueras y Raül Romeva, que ha apretado al secretario de los atestados. Tras la insistencia de Van den Eynde, ha reconocido que se solicitaron intervenciones telefónicas en el marco de unas diligencias de Fiscalía incoadas el 24 de marzo de 2017 -es un juez quien las tiene que autorizar y no recordó si la instrucción del juzgado 13 ya estaba en marcha en ese momento.

Una de las sospechas de Van den Eynde es que la Guardia Civil comenzó a investigar el Gobierno por la puerta trasera, a través de cargos inferiores. El abogado ha preguntado cuando se recibe el primer indicio de que la Generalitat está desarrollando estructuras de estado y el testigo ha hablado de las primeras diligencias de la Fiscalía de la Audiencia Nacional, guiadas por Javier Zaragoza -ahora al juicio del Supremo- del 5 de noviembre de 2015. el abogado recordó una nota del ministerio público en el que se especificaba que no se podían investigar aforados y el testigo afirmó que la recaudación de información tenía que ver con contrataciones y empresas, pero no con aforados . Van den Eynde le reprochó que saliera el nombre de Oriol Junqueras en uno de los atestados referentes a estas diligencias,pero el comandante apuntó que desconocía si era diputado en el Parlamento.

https://www.ara.cat/judici-presos-politics-1-octubre/secretari-atestats-Guardia-Civil-Baena_0_2216178442.html

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fN4W