Principal |
Nacionales PP.Catalans :: 01/05/2019

L'1 de Maig als Països Catalans, minut a minut

Directa.cat
Els bombers forestals del País Valencià van aprofitar la visita del president del Govern espanyol Pedro Sánchez a València per protestar per la seua situació laboral

Arriba una commemoració del Dia Internacional del Treball, marcada per dos centenaris: el de la fundació de l’Organització Mundial del Treball (OIT), en el marc del Tractat de Versalles i d’un món confiat en un marc de pau estable després de la Primera Guerra Mundial; i, en l’àmbit dels Països Catalans, l’esclat de la vaga de la Canadenca a Barcelona, una mobilització obrera sense precedents que va comportar com a gran victòria el reconeixement de la jornada laboral de 8 hores. Un segle més tard, el recorregut d’una efemèride i l’altra no ha deslliurat les classes treballadores d’haver de sortir al carrer per reclamar unes condicions laborals i salarials més dignes. Com és habitual també en els darrers anys, les diferències ideològiques i estratègiques entre organitzacions sindicals dibuixen un panorama de mobilitzacions fragmentat en les principals ciutats de Catalunya, el País Valencià, les Illes i Catalunya Nord. La ‘Directa’ fa seguiment al minut de totes les mobilitzacions vinculades a la commemoració del Primer de Maig arreu dels Països Catalans, així com de les demandes de les diverses organitzacions sindicals i altres col·lectius socials en l’àmbit dels drets laborals


Maig 1, 2019

Els bombers forestals del País Valencià van aprofitar la visita del president del Govern espanyol Pedro Sánchez a València per protestar per la seua situació laboral/ Maria Deltell

En Directe


13.26h01/05/19

Enguany, la CNT Barcelona commemora el Primer de Maig a les Cotxeres de Sants, on des de les 11 h del matí ha citat la seva militància per escoltar parlaments com els de les joventuts llibertàries Batzac o la secció de gènere del mateix sindicat anarquista. Posteriorment, a les 13 h del migdia, han pres el carrer de Sants per manifestar-se en direcció a la plaça Espanya. Per acabar els seus actes propis, celebraran un dinar popular.

Manifestació de la CNT pel barri de Sants de Barcelona |Nicolò Ongaro


12.51h01/05/19

Passades les 11 h del matí ha començat a caminar des de cruïlla de l’avinguda Carrilet i la rambla de la Marina la convocatòria unitària de l’Hospitalet de Llobregat, sota el lema “unint lluites, Baix Llobregat obrer i combatiu”. La manifestació ha acabat al Parc de la Marquesa del barri de Collblanc amb parlaments de la CNT, la GCT, Endavant i Arran. Finalment, hi haurà dinar popular, paradetes de col·lectius i actuacions musicals.

La manifestació creua l’Hospitalet de Llobregat |Laura Vega
12.39h01/05/19

A València la manifestació encapçalada per la CGT es comença a moure, en la mateixa direcció que la manifestació principal però en un bloc diferenciat. Amb mig miler de persones avança pel carrer la Pau al crit de “que visca la lluita de la classe obrera” i “la lluita està al carrer i no en el parlament”.


12.33h01/05/19

La Confederació General de Treballadors (CGT) celebra la seva manifestació pròpia des dels Jardinets de Gràcia de la ciutat de Barcelona, on ha assistit mig miler de persones.

Manifestació de la CGT des de Jardinets de Gràcia a Barcelona |Freddy Davies
12.24h01/05/19

La manifestació convocada a Castelló pels sindicats UGT i CCOO avança pel carrer Enmig. Mentrestant, diversos agents de la Policia Local han aturat el recorregut de la marxa convocada per CGT perquè no s’entrecreuaren ambdues manifestacions.

Manifestació dels sindicats majoritaris a Castelló |Ester Fayos


12.22h01/05/19

Els sindicats majoritaris CCOO i UGT celebren la seva manifestació anual a la ciutat de Barcelona baixant per Via Laietana.

Manifestació convocada per CCOO i UGT a Barcelona |Sira Esclasans
12.08h01/05/19

A Olot, capital de la Garrotxa, se celebra avui 1 de Maig la cinquena Marxa pels drets socials, convocada de forma unitària pels col·lectius i organitzacions anticapitalistes de la ciutat. Les manifestants han començat a caminar des de la plaça de Sant Miquel fins a completar el recorregut amb un acte polític davant l’antic hospital.


11.57h01/05/19

A Granollers se celebra la manifestació comarcal del Vallès Oriental, convocada de forma unitària per col·lectius tan diversos com Arran, la CNT, la Intersindical CSC o la Marea Pensionista. La marxa ha començat als jutjats de la ciutat, on s’ha dut a terme una acció per la llibertat d’expressió.


11.51h01/05/19

Arrenca la manifestació de València convocada per UGT i CCOO des de la Plaça Sant Agustí cap a la plaça de l’Ajuntament, mentre a l’altra banda de la plaça es concentra la manifestació alternativa encapçalada per CGT i CNT.

Manifestació de CCOO i UGT a València |Pau Beltrán
11.46h01/05/19

La manifestació de Sabadell es comença a moure a l’Av. Francesc Macià, davant del Parc Catalunya. Diversos centenars de persones avancen en una convocatòria unitària per un Primer de Maig “de classe i combatiu, recuperem drets i llibertats”, que compta amb el suport de més d’una desena de sindicats, col·lectius de l’esquerra independentista, anarcosindicalistes i feministes. Passades les 13 h del migdia ha acabat a la Plaça del Pi, on s’ha denunciat la crisi d’habitatge i s’ha reclamat una sortida beneficiosa per les famílies sabadellenques sense més opcions que l’okupació.

Manifestació a Sabadell
11.31h01/05/19

La manifestació arrenca a Castelló des de la plaça de la Independència, en un ambient festiu i reivindicatiu. La marxa ha estat convocada únicament per la CGT Castelló, que, com cada any, ha volgut desmarcar-se del que consideren el “sindicalisme institucional” representat per CCOO i UGT, els quals han convocat una manifestació a la mateixa hora des de la plaça Les Aules. La marxa convocada per la CGT ha finalitzat el seu recorregut a la plaça Clavé. Durant la lectura del manifest, han recordat la consecució de la jornada laboral diària de 8 hores com a la “fita més important del moviment obrer” i “un canvi que va canviar la vida de tota la classe obrera”. També han cridat a continuar organitzant-se, ja que “l’explotació laboral que patien les treballadores fa un segle segueix vigent”.

Inici de la manifestació a Castelló |Ester Fayos
11.10h01/05/19

Les desigualtats tornen a créixer a Catalunya. El 20% de la població més rica guanya 5,7 vegades més del que guanya el 20% més pobre. El 2016 el diferencial era de 5,5. Són dades recollides al darrer Informe INSOCAT d’ECAS. Els 10 catalans més rics acumulen una fortuna de 22.600 M€.La pobresa augmenta i es cronifica. I afecta ja al 23,8% de la població segons la taxa AROPE. El 2016 era del 22,5%. En el cas de la població migrant la taxa de risc d’exclusió social s’eleva fins el 47,7%.

Tenir feina ja no és garantia de no ser pobre. El 87% dels contractes que es signen cada any són temporals i la taxa de pobresa assalariada se situa en un 12,2%. La meitat de la població catalana té dificultats per arribar a final de mes

Precarietat feminitzada. La bretxa de gènere persisteix: el 22% de les dones treballen a temps parcials i un 18% tenen ingressos anuals per sota del salari mínim interprofessional.

Desprotegits, desnonats, oblidats. El 38,7% de les persones en atur no tenen cap prestació. 13.308 desnonaments l’any 2017. La meitat d’unes pensions ja polaritzades estan per sota del salari mínim i hi ha 18.000 avis i àvies en llista d’espera.

Encara retallats. Encara falten 2.200 M€ per recuperar els nivells d’inversió social previs a la crisi. Si el 2010 la inversió social –pressupost en salut, educació, habitatge i protecció social– era de 19.881 M€ avui se situen en 17.672 i no s’han revertit encara ni la meitat de les retallades produïdes entre 2010 i 2014.

L’atur que no cessa. L’atur als Països Catalans afecta 890.100 persones segons la darrera Enquesta de Població Activa publicada el passat dijous: 446.600 a Catalunya, 337.300 al País Valencià i 106.200 a les Illes Balears.


10.49h01/05/19

La manifestació arrenca amb polèmica a Perpinyà perquè les armilles grogues decideixen encapçalar la marxa contràriament al que havia decidit la Intersindical local, que agrupa bona part dels sindicats locals. Criden “police partout, justice nulle part!” (Policia pertot arreu, justícia enlloc). El Comitè de Solidaritat Catalana convoca per primer cop a la manifestació del primer de maig darrere una pancarta que reclama la llibertat per als presos polítics sud-catalans.

Capçalera de la manifestació a Perpinyà |Pablo Bonat
10.24h01/05/19

Les Armilles Grogues es van concentrant al peu del Castellet de Perpinyà per a sumar-se a la manifestació unitària convocada per la Intersindical local, que sortirà a les 10.30h de la plaça Catalunya.

Armilles Grogues a Perpinyà |Pablo Bonat
08.58h01/05/19

En Crevillent, al Baix Vinalopó, abans del trenc de l’alba les obreres crevillentines ixen als carrers. Des de fa més de cent anys es canta la diana Amanecer, més coneguda com l’Obrero Levanta. En acabar, a les 8.30 del matí, la colla de dolçainers L’estoreta interpreta La Muixeranga.  

https://directa.cat/l1-de-maig-als-paisos-catalans-minut-a-minut/

 

Enlace al artículo: https://www.lahaine.org/fN6c