Principal Imprimir | Volver al artículo
19/09/2019 :: Barcelona

El Govern pide prisión por protestar durante el traslado de los presos políticos

x Quico Sallés / El Món
El Gobierno de Quim Torra, el presidente que pidió a los Comités de Defensa de la República "apretar" ahora los persigue judicialmente

El Govern demana presó per protestar durant el trasllat dels presos polítics

Indignació pel cas “9 de Lledoners” que fa ennuegar “l’apreteu, apreteu!” del president

Primer de febrer d’enguany. Els presos polítics engarjolats a Lledoners (Bages) han de ser traslladats cap a Madrid per celebrar el judici oral al Tribunal Suprem dotze dies després. Sortiran de matinada. Centenars de manifestants s’hi acosten per acomiadar-los i mostrar el seu rebuig a la repressió. Es fan barricades amb palets i oli que col·lapsen la via, però ningú pren mal. La C55 la carretera d’accés a la presó queda tallada al trànsit rodat. Finalment, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Quim Forn, Jordi Turull i Josep Rull surten en furgonetes de la policia. En principi, havien de sortir amb furgonetes model turisme i van acabar sortint amb les iogurteres de la Brigada Mòbil dels Mossos per seguretat.

  Mesos més tard, ciutadans que s’estaven a la carretera i que van ser identificats pels Mossos han rebut citacions del Jutjat com investigats per delictes molt greus. Són en Dani, la Maria Jesús, en Sergi, en David, l’Edu, l’Oriol, l’Esteve, l’Eric i en Claudi. Són “els 9 de Lledoners”. Tots ells es trobaven a la benzinera de Sant Martí de Torroella i van baixar en sentit Manresa per la carretera fins que la van trobar tallada. S’hi van aturar i van arribar els Mossos, concretament, efectius de la ARRO que els van identificar. A un, fins i tot, per demanar als altres que es posessin les armilles i encenguessin els llums del cotxe per seguretat.

 La sorpresa és, que a més de la Fiscalia, el departament d’Interior també s’ha personat com acusació particular per demanar que se'ls imputi per delictes amb fins i tot més pena que el ministeri fiscal. El Govern de Quim Torra, el president que va demanar als Comitès de Defensa de la República “apretar” ara els persegueix judicialment. El cas, que ha despertat molt empipament, en les localitats dels acusats, està investigat pel Jutjat número 8 de Manresa en les Diligències Prèvies 120/2019. La policia i la Generalitat els acusa de Robatori amb força “pels palets de la barricada”, lesions, greu risc per la circulació, atemptat a l’autoritat i desordres públics. Uns delictes que, segons expliquen els encartats, podrien arribar a sumar fins a 15 anys de presó.

 Les diligències d’investigació només es basen en les identificacions a peu de carretera, que segons “els 9 de Lledoners” van ser “aleatòries”, uns atestas policials inconcrets i plens d'incorreccions, un vídeo de sis segons on només s’hi identifiquen llums així com un tuit del CDR de Sabadell, que ni tant sols van retuitar els investigats ni en tenien cap relació. Només tres dels encartats s’han personat a la citació judicial sense declarar, per recomanació de la defensa. Curiosament es va personar l’advocat acusador del departament d’Interior de la Generalitat, i en canvi, no es va presentar ni la fiscalia. La resta d'acusats no es van presentar ni a la primera ni a la segona citació. Ara esperen que es decreti la recerca i captura en protesta per la "injustícia del cas".

 Els encausats consideren que tot i “l’evident feblesa de la proves” la instrucció continua per les ganes de la Generalitat de “reprimir la protesta”. “Nosaltres vam anar a queixar-nos per la repressió i a fer costat als presos”, al·leguen i “no vam participar en cap acte violent ni res semblant, simplement ens vam aturar en una barricada perquè no podíem passar!”. De fet, aquell primer de Febrer els presos van sortir alhora prevista malgrat que la carretera romangués tallada al trànsit i no hi va haver cap detingut ni cap aldarull destacable amb la policia.

 La situació sembla kafkiana, i més si es furga en les acusacions concretes. Un dels acusats, l’únic que va fer va ser dirigir-se a d’altres manifestants per tal que es possesin les armilles reflectants tal i com un policia li havia ordenat a una manifestant. “Em va dir si m’estava rient d’ell i em va identificar i ara mira m’acusen de tot això!”, retreu un dels encausats. A un dels més joves, un dels policies el va titllar de “borrego”. “Estaven molts agressius els policies i nosaltres només estàvem protestant pel trasllat”, remarquen.

El cas encara està en fase d’instrucció i esperen que es conclogui amb l’arxiu. No només per la feblesa de l’acusació sinó també pel fet que la Generalitat persegueixi judicialment suposats membres del CDR o manifestants quan està cridant a la mobilització permanent. La Generalitat, però "al·lega que té l'obligació de personar-se i que encara no ha elaborat cap escrit d'acusació, només ha demanat que se'ls investigui."

_____________

El Gobierno pide prisión por protestar durante el traslado de los presos políticos

Indignación por el caso "9 de Lledoners" que hace atragantar el "aprieta, apretado!" del President

Primero de febrero de este año. Los presos políticos encarcelados en Lledoners (Bages) deben ser trasladados hacia Madrid para celebrar el juicio oral en el Tribunal Supremo doce días después. Saldrán de madrugada. Cientos de manifestantes se acercan para despedirlos y mostrar su rechazo a la represión. Se hacen barricadas con palés y aceite que colapsan la vía, pero nadie se lastima. La C55 la carretera de acceso a la prisión queda cortada al tráfico rodado. Finalmente, Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Quim Horno, Jordi Turull y Josep Rull salen en furgonetas de la policía. En principio, tenían que salir con furgonetas modelo turismo y terminaron saliendo con las yogurteras de la Brigada Móvil de los Mossos por seguridad.

 Meses más tarde, ciudadanos que estaban en la carretera y que fueron identificados por los Mossos han recibido citaciones del Juzgado como investigados por delitos muy graves. Son Dani, María Jesús, Sergio, David, Edu, Oriol, Esteve, Eric y Claudio. Son "los 9 de Lledoners" . Todos ellos se encontraban en la gasolinera iris de Torroella y bajaron en sentido Manresa por la carretera hasta que la encontraron cortada. Se detuvieron y llegaron los Mossos, concretamente, efectivos de la ARRO que los identificaron. A uno, además, para pedir a los demás que se pusieran los chalecos y encendieran las luces del coche por seguridad.

 La sorpresa es, que además de la Fiscalía, el departamento de Interior también se ha personado como acusación particular para pedir que se les impute por delitos con incluso más pena que el Ministerio Fiscal. El Gobierno de Quim Torra, el presidente que pidió a los Comités de Defensa de la República "apretar" ahora los persigue judicialmente. El caso, que ha despertado mucho enfado, en las localidades de los acusados, está investigado por el Juzgado número 8 de Manresa en las Diligencias Previas 120/2019. La policía y la Generalitat les acusa de Robo con fuerza "por los palets de la barricada", lesiones, grave riesgo para la circulación, atentado a la autoridad y desórdenes públicos. Unos delitos que, según explican los encausados, podrían llegar a sumar hasta 15 años de prisión.

 Las diligencias de investigación sólo se basan en las identificaciones a pie de carretera, que según "los 9 de Lledoners" fueron "aleatorias", unos atestados policiales inconcretos y llenos de incorrecciones, un vídeo de seis segundos donde sólo se identifican luces así como un tuit del CDR de Sabadell, que ni siquiera retuitearon los investigados ni tenían ninguna relación. Sólo tres de los encausados se han personado en la citación judicial para declarar, por recomendación de la defensa. Curiosamente se personó el abogado acusador del departamento de Interior de la Generalitat , y en cambio, no se presentó ni la fiscalía. El resto de acusados no se presentaron ni en la primera ni en la segunda citación. Ahora esperan que se decrete la busca y captura en protesta por la "injusticia del caso".

 Los encausados consideran que a pesar de "la evidente debilidad de la pruebas" la instrucción continúa por las ganas de la Generalitat de "reprimir la protesta". "Nosotros fuimos a quejarnos por la represión y apoyar a los presos", alegan y " no participamos en ningún acto violento ni nada parecido, simplemente nos detuvimos en una barricada porue no podíamos pasar!" . De hecho, aquel primero de Febrero los presos salieron según lo previsto a pesar de que la carretera permaneciera cortada al tráfico y no hubo ningún detenido ni ningún altercado destacable con la policía .

 La situación parece kafkiana, y más si se escarba en las acusaciones concretas. Uno de los acusados, lo único que hizo fue dirigirse a otros manifestantes para que se pusieran los chalecos reflectantes tal como un policía le había ordenado a una manifestante. "Me dijo si me estaba riendo de él y me identificó y ahora mira me acusan de todo esto!" , Reprocha uno de los encausados. A uno de los más jóvenes, uno de los policías lo tildó de "borrego". "Estaban muy agresivos los policías y nosotros sólo estábamos protestando por el traslado", remarcan.

El caso aún está en fase de instrucción y esperan que se concluya con el archivo. No sólo por la debilidad de la acusación sino también por el hecho de que la Generalitat persiga judicialmente supuestos miembros del CDR o manifestantes cuando está llamando a la movilización permanente. La Generalitat, sin embargo, "alega que tiene la obligación de personarse y que aún no ha elaborado ningún escrito de acusación, sólo ha pedido que se les investigue."

https://www.elmon.cat/politica/el-govern-demana-preso-per-protestar-pel-trasllat-dels-presos-politics_2072093102_amp.html?__twitter_impression=true

 

https://ppcc.lahaine.org/el-govern-pide-prision-por