lahaine.org

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/cY4

convertir a:
Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf

  tamaño texto

  enviar          imprimir


traductor

22/08/2003 :: Països Catalans

[català] Bilbo - Cobertura de la manifestació "Apartheid ez. Autodeterminazioa"

x La Haine - Barcelona

11. 45 - Bilbo, Euskal Herria: Avui divendres 22 d’Agost, a partir de les 12:00h, es portarà a terme en Bilbo una manifestació amb el lema "Apartheid ez. Autodeterminazioa". A aquesta mobilització li precedeix un tortuos camí de prohibició i denegació del dret de manifestació i expresió que s'ha vingut traduint en atacs des del govern espanyol, el tripartitt de gasteiz i la judicatura. Des d’aquell famós 14-S on el PNB-EA i IU van manar portar a terme la brutal agressió que va rebre la manifestació "Gora Euskal Herria" on desenes de persones van ser ferides i diverses mutilades perdent ulls i després de les seves pelegrines justificacions prenent com base la basta mentida, arribem al dia d’avui, on els drets civils dels bascos estan sent soscavats en tots els seus aspectes a traves de la il.legalització i persecució d’idees, organitzacions i partits polítics, tancament de mitjans de comunicació, redades i detencions massives, tortures sistematiques i una total absència de respecte a les decisions populars que no conten amb mecanismes democràtics per a fer-se valer. Conformant-se un quadre polític de Apharteid sobre Euskal Herria, on especialmentente alguns sectors es veuen amb tots i cadascun dels seus drets cohartats. Any 2.003, plena Europa, Euskal Herria en estat d’excepció, el que molts sectors no han dubtat a qualificar com el nou apharteid.

11. 55 - Bilbo, Euskal Herria: La manifestació d’avui sota el lema "Apartheid No. Autodeterminació", té lloc després de diversos incidents repressius protagonitzats per la policia basca i les institucions espanyoles des del dissabte passat, quan van donar comencament les festes de Bilbo.

12. 15 - Bilbo, Euskal Herria: La manifestació contra el Apartheid polític a Euskal Herria acaba de donar comencament entre aplaudiments, i encapcalada per una ikurriña immensa que porten comparseros de festes. Milers de persones s'amunteguen entre la Plaza Moyua i la Gran Via. S'observa la presència de nombrosos periodistes i la gent porta adhesius amb el lema "no al apartheid’. S'escolten cantics amb els lemes "ikurriña bai espainola ez"(ikurriña si, espanyola no), "independentzia", i altres lemes exigint democràcia per a Euskal Herria.

12. 20 - Bilbo, Euskal Herria: Al cap de la marxa es poden veure la presència de figures conegudes de l’esquerra basca com Otegi, Txomin ziluaga, Tasio erkizia. Se succeeixen els crits de "independentzia eta sozialismoa" (independència i socialisme), en un ambient molt animat. Alguns grups estan repartint pamflets contra l’alcalde de Bilbo, Iñaki Azkuna. La manifestació recorre ara mateix la Gran Via.

12. 30 - Bilbo, Euskal Herria: Nombrosos manifestants porten cartells exigint "autodeterminació" i banderes de Batasuna, forca política il.legalitzada per l’estat espanyol amb la complicitat activa del PNB, EA i IU. La multitud coreja "jo ta ke irabazi arte" (fins la victòria sempre) i lemes de suport als presos polítics bascos. La marxa, que està arribant a la Placa Circular, és animada per moltíssims comparseros de festa amb les seves samarretes de cada penya, barrejats entre gent de totes les edats. De moment no s'aprecia presència policial.

12. 34 - Bilbo, Euskal Herria: Els lemes i càntics no es detenen ni un segon. Es multipliquen ara els crits contra el PNB mentre es fa camí cap a l’ajuntament, pel carrer Buenos Aires. Tan massiva és la participació en la marxa, que des del cap no es pot veure la cua. Un helicòpter de la ertzaintza (policia autonòmica basca) sobrevola la manifestació.

12. 45 - Bilbo, Euskal Herria: La multitud es comenca a concentrar a la placa de l’ajuntament de Bilbo, on hi ha un escenari per a l’acte final, amb un logotip gran del cartell de la manifestació i el lema "no apartheid , autodeterminazioa". Nombrosos periodistes cobreixen la mobilització amb càmeres de foto i televisió. La música que sona pel servei de megafonía dóna color a una marxa a la qual segueix arribant gent.

12. 50 - Bilbo, Euskal Herria: Milers i milers de persones continuen concentrant-se a la placa de l’ajuntament de Bilbo. S'observa la presència de la policia municipal, però no de la ertzaintza excepte de l’helicòpter que sobrevola la mobilització.

13. 20 - Bilbo, Euskal Herria: A la placa de l’ajuntament de Bilbo ha comencat la música i bertsolaris han fet una actuació en l’escenari, entonant versos de continguts politics, entre l’aplaudiment dels assistents. Fa bastant calor, molt sol. A continuació la parlamentària abertzale Jone Goirizelaia ha llegit un comunicat a l’escenari, agraint la "presència de milers de abertzales avui aqui", i subratllant que "per sobre de tota la repressió anem endavant". Ha recordat el que va passar ahir a les txosnes de Bilbo, i ha criticat la política franquista que possibilita "aquestes accions d’aquests policies que encaputxats van destrossar pancartes, fotos de presos i ikurriñas. Són uns feixistes". La gent ha llancat crits de "herriak ez du barkatuko" (el poble no perdonarà). A continuació ha ressaltat, ara en castellà, que "estem en una situació molt especial, ja que estan tots els agents socials plantejant respostes a la situació. Nosaltres ens alegrem perquè el debat està damunt de la taula, la necessitat de veure que aquest marc juridic cal canviar-lo; això l’ha posat damunt de la taula l’esquerra independentista basca i és un gran triomf. I això és gràcies a tots els q estem aqui". També ha realitzat critiques al líder del PNB, Ibarretxe, assenyalant que "l’objectiu priorirari en aquest moment és donar un nou pas que permetrà exercitar el dret d’autodeterminació i aquest és el unico camí per a actuar com poble i d’acord a les seves necessitats, no d’acord a personalismes d’Ibarretxe o de qui sigui. Una de les preguntes és ¿respectaran els resultats de les eleccions del 25 de maig? Senyors del PNB, senyors de EA, d’IU. ¿Què aneu a fer? ¿robar fins i tot Udalbiltza, no respectant les decisions del poble?", després d’això s'han succeït des de la multitud lemes contra el PNB. "Estem orgullosos de ser l’esquerra abertzale i anem a dur el nostre compromís avant i a acabar amb els feixistes i el feixisme", ha continuat. "Hem de dir que som ciutadans bascos d’Euskal Herria i hem de comencar a fer coses. Per a això, el fòrum que es portarà a terme debatrà les sortides a aquesta situacion política que manté sotmesa a Euskal Herria. Ara a gaudir de les festes, però després a seguir treballant. ¡Gora euskal herria askatuta! (viva euskal herria lliure), ¡Gora euskal herria sozialista! (visca Euskal Herria socialista!", ha finalitzat. A continuacio ha pujat una jove per a acomiadar a Jone, i ha fet una cridada al "jaia eta borroka" (festa i lluita) i ha cridat un "gora" a la Setmana Gran de Bilbo. La multitud ha comencat a dissoldre's pacíficament, no sense abans cantar el "eusko gudariak" amb el puny esquerre aixecat.

13. 30 - Bilbo, Euskal Herria: Hi ha cartells per tota la zona festiva denunciant el que ha passat aquests dies a les txosnes, la postura del PP, les seves declaracions i l’actuació de la ertzaintza. En la majoria de les txosnes de les comparses hi ha cartells en contra d’aquestes agressions i a favor de les festes. També s'observen cartells contra polítics i gent que ha criticat les comparses, en els quals se'ls criden "elegants" i "macos" en to irònic. Malgrat els últims fets repressius es veuen murals "contra el apharteid’, pancartes i símbols pro-presos pertot arreu.

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/cY4

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal