lahaine.org

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/cG4

convertir a:
Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf

  tamaño texto

  enviar          imprimir


traductor

24/06/2003 :: Països Catalans

La UE clou la cimera de Salònica.

x Endavant

La UE clou la cimera de Salònica emmig de fortes protestes

L’esbós de Constitució europea tanca la porta a les aspiracions nacions oprimides i retalla encara més els drets socials i humans seguint l’estela de la política nordamericana

Els caps d’estat i de govern europeus aprovaren a la cimera celebrada a Grècia el projecte de Constitució europea presentat pel dretà i jacobí president de la Convenció, el francès Valery Giscard d'Estaing. La futura carta Carta Magna regula, entre altres qüestions, els drets i deures dels ciutadans europeus, i reforca el paper dels estats en la UE, ignorant completament qualsevol dret per a pobles com el català. A més, accentua les restriccions de drets civils i endureix les polítiques d’immigració, es tracta de tenir ma d’obra barata sense drets que sigui fàcil d’explotar. Així, el govern britànic arribà a proposar la creació de grans camps per concentrar els refugiats o immigrants fora de la UE, proposta que quedà per a una altra ocasió. Al nostre país, CiU ja ha donat suport al projecte de Constitució, que considera "el més gran avanc des del Tractat de Roma". Tot i lamentar l’"escàs reconeixement" del que els conservadors autonomistes anomenen "regions".

Una Conferencia Intergubernamental (CIG) s'encarregarà d’elaborar la versió definitiva de la Constitució, per a les eleccions europees de juny de l’any que ve.

En els debats de la cimera, els mandataris europeus han aprovat una "Estratègia de Seguretat de la Unió Europea" que avala la preponderància de les "relacions transatlàntiques" en la política exterior de la UE, i dóna per bones les amenaces dels EUA contra Iran i Corea del Nord, legitimant d’aquesta manera a la política de guerra "preventiva" dels Estats Units d’Amèrica. L’artífex d’aquest posicionament és l’ex cap de l’OTAN i actual responsable de política exterior europea Javier Solana, del PSOE. El document ha comptat amb l’entusiasta suport del ministre britànic Jack Straw, i del president ultradretà espanyol, José María Aznar. per altra banda, la UE ha aprofitat la celebració cimera a Grècia per obrir les portes de la Unió als països balcànics.

Manifestacions i enfrontaments als carrers:

Mentre els caps d’estat i de govern europeus es reunien al complex de luxe de Porto Carras, als carrers s'incrementava la repressió i els enfrontaments entre manifestants i els milers de policies que blindaven la cimera de les veus crítiques.

Manifestacions de desenes de milers de presones han denunciat a Salònica el suport europeu a l’ocupació de l’Iraq, així com el projecte capitalista de la UE. Durant tots els dies de la cimera, els durs xocs entre manifestants i cossos repressius han acabat amb un gran nombre de ferits i detinguts, que el dia 21 de juny la policia xifrava en 73 detinguts, nombre que fonts dels organitzadors de les protestes consideraven poc creïble. Amb tot, la forta resposta popular ha demostrat que gran part de l’esquerra no ha renunciat a combatre decididament els qui trepitgen els drets dels pobles, legitimen les guerres i condemnen la misèria milions de persones en benefici de les grans transnacionals, i s'hi han enfrontat malgrat la indefinició i la diversitat del que s'ha anomenat moviment contra la globalització capitalista.

Enllacos:

Convenció europea
Projecte de Constitució europea (francès, PDF)

Endavant

mani 5 juliol

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/cG4

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal