lahaine.org
Estado español, Pensamiento, Nacionales PP.Catalans :: 11/03/2016

[Cat/Cast] Las remunicipalizaciones y los límites de la política institucional

J. Marinello, militant d’Embat del Vallés Occidental.
El tema de los servicios públicos no es un aspecto secundario, sino que representa un engranaje clave en la lucha contra el neoliberalismo.

[Català]

Les remunicipalitzacions i els límits de la política institucional

En pocs mesos es complirà un any des de les darreres eleccions municipals, les quals van representar un gran avanç per a les confluències d’esquerres. Un dels eixos que van presentar aquestes formacions durant la campanya electoral va ser el de la remunicipalització dels serveis públics. Un element que recollia les demandes de nombrosos moviments socials al llarg del país, alhora que constituïa una de les propostes més coherents amb la lògica municipalista que guiava aquestes candidatures.

No obstant això, en els mesos següents a les eleccions, el tema de les remunicipalitzacions pràcticament ha desaparegut del debat, sent arrossegat a aquella zona fosca on es creuen política, burocràcia, lleis i interessos econòmics. Els avanços -que sí que hi ha hagut- han estat fruit de valuosos focus resistents, però sense que encara puguem entreveure en l’horitzó l’onada promesa de remunicipalitzacions capaç de modificar la correlació de forces.

Quan parlem de remunicipalització, ens referim a un acte polític de la major rellevància: la recuperació de la propietat i/o el control de la gestió dels serveis públics per part dels Ajuntaments. Des de començament d’aquest segle, la remunicipalització s’ha convertit en una tendència cada vegada més forta al llarg del planeta, especialment en sectors claus com l’aigua, els transports o l’energia. A l’Estat espanyol, malgrat algunes experiències reeixides, abans de maig de 2015 aquesta tendència s’havia manifestat en una manera més aviat feble, a causa de fortes resistències polítiques i econòmiques.

Les confluències municipalistes d’esquerres han trobat aquest mateix ambient hostil, la qual cosa ha obligat a moltes d’elles a abandonar les remunicipalitzacions o a reduir dràsticament els seus objectius. En el fons, a l’Estat espanyol existeixen només dues maneres legals per remunicipalitzar un servei: no renovar el contracte o rescindir-ho. Ambdues alternatives presenten serioses dificultats i riscos per als Ajuntaments; situació agreujada també per algunes reformes aprovades pel Partit Popular en els últims anys. Per tant, les dificultats amb que s’han trobat els nous governs municipals són l’expressió d’un ambient polític i legal dissenyat per desincentivar qualsevol moviment de recuperació d’allò privatitzat. És una estratègia comuna en la política capitalista: aprofitar els moments d’hegemonia per establir unes regles que obliguin a futures forces emergents a seguir jugant al mateix joc. I, pitjor encara, també obliga generalment als moviments transformadors a tancar-se en l’objectiu de desmantellar aquest entramat institucional, abandonant així la seva vocació innata per superar-ho.

El tema dels serveis públics no és un aspecte secundari, sinó que representa un engranatge clau en la lluita contra el neoliberalisme. La privatització i subcontractació dels serveis públics va destruir un dels pilars fonamentals del pacte social que havia sostingut l’Estat del benestar occidental des de la Segona Guerra Mundial. Un pacte basat en la moderació salarial dels grans sindicats a canvi de polítiques destinades a la plena ocupació i a garantir una sèrie de drets socials universals a través dels anomenats serveis públics. La mercantilització d’aquests drets ha trencat els equilibris que havien sostingut la societat capitalista de les últimes dècades, submergint a grans masses de població en la precarietat i els deutes. Alguns dels principals avanços conquistats pels moviments socials en els últims anys, especialment a Amèrica Llatina, estan molt relacionats amb les lluites per la desmercantilització d’aquests serveis i la seva recuperació com drets universals per a tota la població.

És per aquests motius que des de Embat considerem la remunicipalització dels serveis públics com una lluita estratègica i fonamental de cara a la construcció d’una societat i una economia diferents. Però creiem que no és suficient amb limitar-se a restablir la gestió municipal d’aquests serveis, sinó que es fa necessari anar més enllà i reconfigurar els mecanismes de gestió d’allò públic. El terreny està abonat per obrir-se a l’experimentació i provocar una democratització radical d’aquests sectors, amb la participació de treballadors, usuaris i a la comunitat en general. D’altra banda, tampoc té sentit replicar els mecanismes individualistes característics del liberalisme, la qual cosa implica la necessitat de recuperar les lògiques col·lectives del món popular. El ciutadà-elector aïllat mai no podrà assumir la tasca de gestionar col·lectivament l’economia. És el poble, a través de les seves organitzacions socials, que ha de constituir-se com contrapoder enfront de les institucions.

Últimament, s’ha parlat amb freqüència d’un suposat “sostre de vidre” que impediria que les reivindicacions dels moviments poguessin transformar-se en realitat sense l’existència d’un interlocutor favorable des de l’esfera institucional. Però, considerant les dificultats trobades pels governs municipals pel que fa a les remunicipalitzacions, és just afirmar que en el cas de les institucions existeix un “sostre de ciment” extremadament difícil de foradar. Un entramat econòmic i jurídic dissenyat per anul·lar qualsevol potencial transformació que s’escapi dels límits establerts. Per contra, la mobilització social no es troba lligada a aquestes limitacions. La seva naturalesa mateixa és la de desobeir i forçar les regles per crear un joc nou.

La superació d’aquests mecanismes només pot aconseguir-se a través d’un Moviment Popular organitzat que segueixi aixecant les seves banderes, conscient que les seves reivindicacions sempre generaran conflicte independentment de qui governi. És necessari assumir el conflicte com un element natural de la mobilització, causat per la inevitable confrontació que es produeix sota el capitalisme entre les institucions i el món popular. En definitiva, per avançar en la remunicipalització dels serveis públics és necessari reprendre l’embat des de baix. Sense aquesta pressió popular els nous governs municipals es veuran sols i impotents per trencar les barreres imposades i desenvolupar transformacions de gran abast.

En la dècada dels 70, es deia amb freqüència entre les esquerres que era diferent conquistar el Govern que aconseguir el poder. Avui dia, que els Estats són més despullats de la seva sobirania, aquest poder es troba cada vegada més lluny dels governs, tant centrals com municipals. Per això, el protagonisme del Moviment Popular en l’actualitat és, fins i tot, més determinant per canalitzar les transformacions socials. Guanyar eleccions pot generar un ambient propici per a certes reivindicacions, però de cap manera pot substituir la mobilització social. El Poder Popular no es troba als Ajuntaments ni als Parlaments, sinó als carrers, als centres de treball, als barris, i, en definitiva, en tots aquells espais de la vida quotidiana on l’organització sigui possible. L’exercici del Poder Popular sempre tensarà les relacions amb les institucions, per més afins que siguin els gestors d’aquestes instàncies. Renegar d’aquest contrapoder per temor al conflicte és la mort del Moviment Social, la qual cosa no li fa cap favor ni a les classes populars, ni als ajuntaments del canvi.

J. Marinello, militant d’Embat del Vallés Occidental.

________________

[Castellano]

Las remunicipalizaciones y los límites de la política institucional

En pocos meses se cumplirá un año desde las últimas elecciones municipales, las cuales representaron un gran avance para las confluencias de izquierdas. Uno de los ejes que presentaron estas formaciones durante la campaña electoral fue el de la remunicipalización de los servicios públicos. Un elemento que recogía las demandas de numerosos movimientos sociales a lo largo del país, al tiempo que constituía una de las propuestas más coherentes con la lógica municipalista que guiaba estas candidaturas. Sin embargo, en los meses siguientes a las elecciones, el tema de las remunicipalitzacions prácticamente ha desaparecido del debate, siendo arrastrado en esa zona oscura donde se cruzan política, burocracia, leyes e intereses económicos. Los avances -que sí hay habido- han sido fruto de valiosos focos resistentes, pero sin que todavía podamos vislumbrar en el horizonte la ola promesa de remunicipalitzacions capaz de modificar la correlación de fuerzas.

Cuando hablamos de remunicipalización, nos referimos a un acto político de la mayor relevancia: la recuperación de la propiedad y / o el control de la gestión de los servicios públicos por parte de los Ayuntamientos. Desde principios de este siglo, la remunicipalización se ha convertido en una tendencia cada vez más fuerte a lo largo del planeta, especialmente en sectores claves como el agua, los transportes o la energía. En España, a pesar de algunas experiencias exitosas, antes de mayo de 2015 esta tendencia se había manifestado en una forma más bien débil, debido a fuertes resistencias políticas y económicas.

Las confluencias municipalistas de izquierdas han encontrado este mismo ambiente hostil, lo que ha obligado a muchas de ellas a abandonar remunicipalizaciones o reducir drásticamente sus objetivos. En el fondo, en España existen sólo dos maneras legales para remunicipalizar un servicio: no renovar el contrato o rescindirlo. Ambas alternativas presentan serias dificultades y riesgos para los Ayuntamientos; situación agravada también por algunas reformas aprobadas por el PP en los últimos años. Por tanto, las dificultades con que se han encontrado los nuevos gobiernos municipales son la expresión de un ambiente político y legal diseñado para desincentivar cualquier movimiento de recuperación de lo privatizado. Es una estrategia común en la política capitalista: aprovechar los momentos de hegemonía para establecer unas reglas que obliguen a futuras fuerzas emergentes a seguir jugando al mismo juego. Y, peor aún, también obliga generalmente a los movimientos transformadores a encerrarse en el objetivo de desmantelar este entramado institucional, abandonando así su vocación innata para superarlo.

El tema de los servicios públicos no es un aspecto secundario, sino que representa un engranaje clave en la lucha contra el neoliberalismo. La privatización y subcontratación de los servicios públicos destruyó uno de los pilares fundamentales del pacto social que había sostenido el Estado del bienestar occidental desde la Segunda Guerra Mundial. Un pacto basado en la moderación salarial de los grandes sindicatos a cambio de políticas destinadas a la plena ocupación y garantizar una serie de derechos sociales universales a través de los llamados servicios públicos. La mercantilización de estos derechos ha roto los equilibrios que habían sostenido la sociedad capitalista de las últimas décadas, sumergiendo a grandes masas de población en la precariedad y las deudas. Algunos de los principales avances conquistados por los movimientos sociales en los últimos años, especialmente en América Latina, están muy relacionados con las luchas por la desmercantilización de estos servicios y su recuperación como derechos universales para toda la población.

Es por estos motivos que desde Embat consideramos la remunicipalización de los servicios públicos como una lucha estratégica y fundamental de cara a la construcción de una sociedad y una economía diferentes. Pero creemos que no es suficiente con limitarse a restablecer la gestión municipal de estos servicios, sino que se hace necesario ir más allá y reconfigurar los mecanismos de gestión de lo público. El terreno está abonado para abrirse a la experimentación y provocar una democratización radical de estos sectores, con la participación de trabajadores, usuarios y la comunidad en general. Por otra parte, tampoco tiene sentido replicar los mecanismos individualistas característicos del liberalismo, lo que implica la necesidad de recuperar las lógicas colectivas del mundo popular. El ciudadano-elector aislado nunca podrá asumir la tarea de gestionar colectivamente la economía. Es el pueblo, a través de sus organizaciones sociales, que debe constituirse como contrapoder frente a las instituciones.

Últimamente, se ha hablado con frecuencia de un supuesto "techo de cristal" que impediría que las reivindicaciones de los movimientos pudieran transformarse en realidad sin la existencia de un interlocutor favorable desde la esfera institucional. Pero, considerando las dificultades encontradas por los gobiernos municipales en cuanto a las remunicipalizaciones, es justo afirmar que en el caso de las instituciones existe un "techo de cemento" extremadamente difícil de taladrar. Un entramado económico y jurídico diseñado para anular cualquier potencial transformación que se escape de los límites establecidos. Por el contrario, la movilización social no se encuentra ligada a estas limitaciones. Su naturaleza misma es la de desobedecer y forzar las reglas para crear un juego nuevo.

La superación de estos mecanismos sólo puede conseguirse a través de un Movimiento Popular organizado que siga levantando sus banderas, consciente de que sus reivindicaciones siempre generarán conflicto independientemente de quien gobierne. Es necesario asumir el conflicto como un elemento natural de la movilización, causado por la inevitable confrontación que se produce bajo el capitalismo entre las instituciones y el mundo popular. En definitiva, para avanzar en la remunicipalización de los servicios públicos es necesario retomar el embate desde abajo. Sin esta presión popular los nuevos gobiernos municipales se verán solos e impotentes para romper las barreras impuestas y desarrollar transformaciones de gran alcance.

En la década de los 70, se decía con frecuencia entre las izquierdas que era diferente conquistar el Gobierno que alcanzar el poder. Hoy en día, que los Estados son más despojados de su soberanía, este poder se encuentra cada vez más lejos de los gobiernos, tanto centrales como municipales. Por ello, el protagonismo del Movimiento Popular en la actualidad es, incluso, más determinante para canalizar las transformaciones sociales. Ganar elecciones puede generar un ambiente propicio para ciertas reivindicaciones, pero de ninguna manera puede sustituir la movilización social. El Poder Popular no se encuentra a los Ayuntamientos ni a los Parlamentos, sino en las calles, en los centros de trabajo, en los barrios, y, en definitiva, en todos aquellos espacios de la vida cotidiana donde la organización sea posible. El ejercicio del Poder Popular siempre tensará las relaciones con las instituciones, por más afines que sean los gestores de estas instancias. Renegar de este contrapoder por temor al conflicto es la muerte del Movimiento Social, lo que no le hace ningún favor ni a las clases populares, ni a los ayuntamientos del cambio.

J. Marinello, militante de Embat del Vallés Occidental.

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal