lahaine.org

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fU6o

convertir a:
Convertir a ePub  ePub        Convertir a pdf  pdf

  tamaño texto

  enviar          imprimir


traductor

15/10/2020 :: Països Catalans

[Cat/Cast] Els Mossos detenen una fotoperiodista durant un desnonament a Terrassa

x Gemma García
Denuncia que va estar una hora emmanillada contra la paret. La fiscalia ha sol·licitat un any de presó per a la fotoperiodista i el pagament d'una indemnització de 170 euros

La fotoperiodista col·laboradora de la 'Directa' Mireia Comas, a qui acusen d’atemptat contra l’autoritat, denuncia que va estar una hora emmanillada contra la paret. La fiscalia ha sol·licitat un any de presó per a la fotoperiodista i el pagament d'una indemnització de 170 euros per la presumpta agressió a un dels agents en el judici ràpid que s'ha celebrat avui.

Quan la fotoperiodista Mireia Comas va sortir de casa per anar a cobrir una intervenció policial en un habitatge ocupat a Terrassa, no va imaginar que acabaria detinguda. Una dona amb un nadó, en situació de vulnerabilitat, havia okupat un pis al carrer Àngel Guimerà, al barri de Can Palet, i els Mossos d’Esquadra s’hi van presentar advertits per la propietat. Des de l’entitat Terrassa Sense Murs van alertar de la situació pels seus canals de difusió i Comas, que col·labora amb al ‘Directa’, va decidir anar a cobrir-ho.

En arribar, explica la fotoperiodista, els Mossos ja eren dins l’immoble i procedien a detenir la dona que estava ocupant. Una de les activistes de Terrassa Sense Murs que hi era explica que la dona no volia obrir la porta a la policia perquè tenia por, tot i que va expressar en diverses ocasions que sí que es volia identificar i va oferir donar-los el passaport per la finestra. Finalment, la policia va esbotzar la porta.

Comas recorda una detenció “de pel·lícula”: “em va placar contra la paret, amb el seu colze al coll i em van tenir una hora emmanillada allà”, denuncia. Després la van deixar dins el vehicle policial, també emmanillada i amb el cinturó posat mitja hora més

Tot i que Mossos recull a l’atestat que Mireia Comas va intentar accedir a la zona on s’estava produint la detenció, la fotoperiodista assegura que en cap moment va intentar entrar al pis on eren els agents, sinó que es va quedar al replà de l’ascensor amb la càmera. “Quatre agents em van envoltar dient-me que em traurien la càmera si feia fotos i jo em vaig identificar. Em van començar a amenaçar, em vaig sentir intimidada, i un va ordenar que em retinguessin al pis de dalt”, relata. Desconcertada, la periodista va voler marxar de l’edifici i explica que és aleshores quan una agent li va barrar el pas i van tenir una “topada”. A partir d’aquí, Comas recorda una detenció “de pel·lícula”: “em va placar contra la paret, amb el seu colze al coll i em van tenir una hora emmanillada allà”, denuncia. Després la van deixar dins el vehicle policial, també emmanillada i amb el cinturó posat mitja hora més.

La dona que havia okupat el pis, està acusada de resistència i desobediència als agents, ocupació d’immoble i danys

Mieria Comas i la dona que havia okupat el pis van ser traslladades a la comissaria passades les tres del migdia i no van quedar en llibertat fins a quarts de deu de la nit. Avui declaren als jutjats; Comas acusada d’atemptat contra agents de l’autoritat, perquè Mossos fa contar que va empènyer en dues ocasions l’agent, i la dona vinculada a Terrassa Sense Murs, de resistència i desobediència als agents, ocupació d’immoble i danys.

El Sindicat de la Imatge UPIFC va denunciar a quarts de vuit la detenció de la seva afiliada i el Sindicat de Periodistes també se n’ha fet ressò i ha denunciat que es tracta d’una vulneració del dret d’informació a la ciutadania. La tarda d’aquest dimecres 14 d’octubre, ha tingut lloc el judici ràpid pels fets, en el qual la fiscalia ha sol·licitat un any de presó per a la fotoperiodista i el pagament d’una indemnització de 170 euros per la presumpta agressió a un dels agents.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Castellano:

Cuando la fotoperiodista Mireia Comas salió de casa para ir a cubrir una intervención policial en una vivienda ocupada en Terrassa, no imaginó que acabaría detenida. Una mujer con un bebé, en situación de vulnerabilidad, había ocupado un piso en la calle Àngel Guimerà, en el barrio de Can Palet, y los Mossos d'Esquadra se presentaron avisados por la propiedad. Desde la entidad Terrassa Sense Murs alertaron de la situación por sus canales de difusión y Comas, que colabora con La Directa, decidió ir a cubrirlo.

Al llegar, explica la fotoperiodista, los Mossos ya estaban dentro del inmueble y procedían a detener la mujer que estaba ocupando. Una de las activistas de Terrassa Sense Murs que estaba ahí explica que la mujer no quería abrir la puerta a la policía porque tenía miedo, a pesar de que expresó en varias ocasiones que sí que se quería identificar y ofreció darles el pasaporte por la ventana. Finalmente, la policía reventó la puerta.

Comas recuerda una detención “de película”: “Me aplacó contra la pared, con su codo en el cuello y me tuvieron una hora esposada allá”, denuncia. Después la dejaron dentro del vehículo policial, también esposada y con el cinturón puesto media hora más

A pesar de que los Mossos recogen en el atestado que Mireia Comas intentó acceder en la zona donde se estaba produciendo la detención, la fotoperiodista asegura que en ningún momento intentó entrar en el piso donde estaban los agentes, sino que se quedó en el rellano del ascensor con la cámara. “Cuatro agentes me rodearon diciéndome que me quitarían la cámara si hacía fotos y yo me identifiqué. Me empezaron a amenazar, me sentí intimidada, y uno ordenó que me retuvieran en el piso de arriba”, relata. Desconcertada, la periodista quiso marchar del edificio y explica que es entonces cuando una agente le detuvo el paso y tuvieron un “encontronazo”. A partir de aquí, Comas recuerda una detención “de película”: “Me aplacó contra la pared, con su codo en el cuello y me tuvieron una hora esposada allí”, denuncia. Después la dejaron dentro del vehículo policial, también esposada y con el cinturón puesto media hora más.

La mujer que había ocupado el piso, está acusada de resistencia y desobediencia a los agentes, ocupación de inmueble y daños

Mieria Comas y la mujer que había ocupado el piso fueron trasladadas a la comisaría pasadas las tres del mediodía y no quedaron en libertad hasta las nueve y media de la noche. Hoy declaran en los juzgados; Comas acusada de atentado contra agentes de la autoridad, porque los Mossos defienden que empujó en dos ocasiones a un agente, y la mujer vinculada a Terrassa Sense Murs, de resistencia y desobediencia a los agentes, ocupación de inmueble y daños.

El Sindicato de la Imatge UPIFC denunció a las siete y media la detención de su afiliada y el Sindicat de Periodistes también se ha hecho eco y ha denunciado que se trata de una vulneración del derecho de información a la ciudadanía. La tarde del pasado miércoles 14 de octubre tuvo lugar el juicio rápido por los hechos, en el cual la fiscalía ha solicitado un año de prisión para la fotoperiodista y el pago de una indemnización de 170 euros por la presunta agresión a uno de los agentes.

Fuente

compartir

                          

Dirección corta: https://lahaine.org/fU6o

 

Contactar con La Haine

Envíanos tus convocatorias y actividades!

 

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License    [ Clave pública PGP ] ::

Principal